39 de miliarde de euro, ţinta baronilor USL pentru Regionalizare

39 de miliarde de euro, ţinta baronilor USL pentru Regionalizare
Dintre toate ţările membre UE, România stă cel mai prost la capitolul absorbţiei de fonduri europene. PDL a propus acum câţiva ani, ca principală soluţie de rezolvare a acestei probleme, regionalizarea. Pentru susţinerea acestei soluţii, s-a dat exemplul Poloniei, unde metoda a dat rezultate extraordinare.

"Liderii USL vor dictatură"
 
La momentul respectiv, când liderii PDL au propus regionalizarea, cei de la USL s-au opus acestui proces. Acum, când au ajuns la putere după ce au câştigat alegerile la un scor detaşat, sunt de acord cu regionalizarea, dar aplicată într-o manieră proprie. De ce s-au răzgândit liderii USL cu privire la procesul de regionalizare a României? Vasile Gherasim, sociolog şi unul dintre membrii PDL care a lucrat la proiectul regionalizării, explică pentru EVZ: "Motivul răzgândirii are multe zerouri în coadă. Când e vorba de posibilitatea atragerii a 39 de miliarde de euro, fiecare lider USL îşi doreşte regionalizarea. În proiectul PDL privind regionalizarea României, în primul plan era cetăţeanul, pentru care noi gândisem metode mai simple de atragere de fonduri europene. După planurile USL, regionalizarea e gândită ca o dictatură". Gherasim atrage atenţia opiniei publice asupra unui lucru extrem de important, cel cu privire la propunerea USL de alegere a guvernatorului unei regiuni: "Aici se face diferenţa. În proiectul PDL, guvernatorul urma să fie ales de către cetăţeni, prin vot uninominal. USL nu vrea vot deschis, ci îşi doreşte ca şeful unei regiuni să fie ales de către preşedinţii consiliilor judeţene. În contextul în care majoritatea acestora sunt membri USL, înseamnă că regionalizarea în varianta propusă de actuala guvernare ne va împinge către dictatură".

Trebuie modificată Constituţia

Din punct de vedere tehnic, procesul de regionalizare nu poate demara mai devreme de 2015. "Trebuie modificată Constituţia, deoarece nu există în capitolele ei cuvinte cu privire la regiunile României, ci la judeţe. Până nu se fac aceste modificări, nu putem vorbi de regionalizare", explică Gherasim. El precizează că nici numărul de opt regiuni, care se preconizează acum, nu este bătut în cuie, deoarece se avansează şi varianta cu şapte regiuni.
 
"Modul în care s-au împărţit cele opt regiuni nu este foarte corect, din punct de vedere sociologic. Trebuie avută în vedere o serie de criterii cu privire la forţa de muncă, la echilibrul dintre zonele rurale şi cele urbane, distanţa dintre anumite localităţi şi capitala regiunii etc. Înainte de a demara acest proces, trebuie stabilit, prin sondaj public, ataşamentul populaţiei din fiecare zonă faţă de regionalizare", a mai precizat Gherasim.
 
Nichita: "Guvernatorul, ales de primari"

 
Întrebat care crede că e cea mai bună metodă de alegere a noului guvernator, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, favoritul USL pentru postul de guvernator al regiunii Moldova, a declarat, pentru EVZ: "Personal, susţin votul direct al cetăţenilor, aşa cum se întâmplă acum pentru funcţia de primar, deoarece acest tip de alegere oferă cea mai mare legitimitate. Dar trebuie înţeles faptul că, odată asumată şi implementată reforma administrativă, nu vom avea timpul necesar pentru a organiza aceste alegeri".

Edilul Iaşului îi dă dreptate deputatului Vasile Gherasim cu privire la modul în care va fi ales noul guvernator sub guvernarea USL: "Alegerea viitorului conducător al regiunii se va face de către aleşii locali, adică primari, consilieri locali şi judeţeni. Aceştia, fiind aleşi prin vot direct, pot transfera din legitimitatea lor viitorului conducător de regiune".

Întrebat ce părere are despre regionalizare, Nichita explică: "Înseamnă un proces decizional public mai eficient şi, în acelaşi timp, o mai bună gestionare a resurselor publice. Acest lucru se va realiza prin reducerea costurilor şi a birocraţiei în sistemul administrativ".

El adaugă faptul că "procesul de regionalizare va oferi posibilitatea integrării proiectelor mici, disparate la nivel local, în proiecte strategice, de anvergură la nivel regional".

Recunoaşte că în USL e zâzanie
 
Întrebat care crede că sunt punctele slabe ale regionalizării, primarul Iaşului răspunde franc: "Punctele slabe ţin de orgoliile liderilor politici locali. Deja a fost lansată o dezbatere privind stabilirea capitalelor dintr-o regiune sau ideea aberantă că unul e mai bun ca altul să conducă viitoarea regiune. Cred că trebuie să ne concentrăm să informăm populaţia corect despre beneficiile regionalizării şi să dăm exemple de bună practică ale ţărilor din UE".
 
Gheorghe Nichita a mai declarat, pentru EVZ, că "regionalizarea este cel mai important proiect în acest moment, aşa cum a fost intrarea în NATO, iar mai apoi, intrarea în Uniunea Europeană".
 
Se bate cu Adomniţei

 
Contracandidatul primarului Iaşiului pentru funcţia de guvernator al regiunii Moldova este actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei. Despre lupta dintre el şi Adomniţei, Nichita ne-a declarat: "Speculaţiile de presă mă lasă rece. Cred că agenda mass-media nu trebuie să se concentreze pe dezbaterea cu privire la cine e mai potrivit să conducă o regiune, ci pe prezentarea de soluţii".


Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
85

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
201

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
48

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...