25 septembrie pe Știri Botoșani. Un deputat vrea aeroport la Botoșani, Gireadă îi critică pe traseiști și săli de jocuri de noroc luate cu asalt de mascați!

Un botoșănean, autorul unui accident cu doi morţi şi şapte răniţi, a scăpat în ultimul moment de puşcărie. Pești din Prut infectați cu un vierme extrem de periculos pentru om. Și fostul șef al ISU Botoșani s-a stins din viață în urma unui infarct.

25 septembrie 2008

In sfarsit, turismul devine o prioritate pentru sefii judetului!

O prioritate a presedintelui Consiliului Judetean in acest mandat va fi dezvoltarea turismului botosanean. Mihai Tabuleac, presedintele CJ Botosani, intentioneaza sa reaseze judetul pe harta turistica a Romaniei. Acesta sustine ca judetul are potential insa pana in prezent nimeni nu s-a axat pe o dezvoltare serioasa in acest sens. Seful CJ vrea sa faca toate acestea accesand si fonduri europene, existand deja proiecte depuse. ”Noi avem potential, avem monumente istorice care sunt amplasate intr-o zona foarte pitoreasca; avem anumite obiective culturale care sunt legate de personalitati de marca, cum ar fi Mihai Eminescu, George Enescu. Am vizitat Manastirea Vorona, schit Sihastria Voronei, Schit Oneaga. Am putea sa alipim si Manastirea Popauti si Gorovei. Am fost la manastirea din Cosula. Dorim sa promovam un proiect prin care sa accesam si fonduri europene pentru reabilitarea acestor monumente, astfel incat sa constituie puncte de atractie turistic”, a specificat Tabuleac.

25 septembrie 2009

ADRIAN TAPCIUC - Talentul straluceste si in provincie!

Adrian Tapciuc face parte din generatia de tineri actori, specializat in universitatea bucuresteana. Daca de ani buni tinerii parasesc urbea, spre orase universitare din tara sau din strainatate, fara a se mai intoarce nici macar pentru a vizita Botosanii, Adrian Tapciuc a facut un lucru rar in ultimul deceniu: s-a intors in orasul natal, ca sa faca ce stie el mai bine: sa joace, sa uimeasca, sa bucure.

Absolvent din 2007 al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa de Actorie a profesorilor Ion Cojar si Adrian Titieni, Adrian s-a facut remarcat inca din anii studentiei. In prezent se autodenumeste actor independent, colaborator al institutiilor teatrale si media din tara.

Botosanenii l-au putut vedea in rolul Fundulea, din spectacolul Visul unei nopti de vara, de William Shakespeare. In faza de proiect se afla rolul Brown, din spectacolul Opera de trei parale, de Bertold Brecht, la Teatrul Metropolis din Bucuresti. Mai mult…

25 septembrie 2009

Turcanu: ”Am avut puterea de a dirija controle intr-un stil foarte finut”

Presedintele liberalilor botosaneni, Florin Turcanu fiind usor revolat pe unii sefi de institutii, care de doua zile ii controleaza brutaria, aplicandu-i chiar si sanctiuni pana la suspendarea activitatii firmei. Deputatul Florin Turcanu, intr-un moment de maxima sinceritare, marturiseste astazi intr-o conferinta de presa ca el a avut puterea de a dirija cotroale, dar a facut-o intr-un mod mai finut.

“Va spun sincer ca eu am avut puterea si capacitatea de a dirija, chiar daca multi nu recunosc, controale, dar nu am facut-o decat intr-un stil foarte finut. De doua zile de cand vrem sa schimbam vicepresedintele PD-L in Consiliul Judetean, firma mea si eu sunt supus la foarte multe amenintari si controale. Ieri am avut control de la Vama, Finante, ordin de control fiscal unde au venit cei mai rai finantisti, care trebuie sa iasa la pensie si n-au facut niciodata control . Astazi control de la Sanepid cu sefa de serviciu si cinci lucratori care au impuscat o musca e perete si o navata prafuita si dintr-o data imi suspenda activitatea. Ieri de la Vama, dintr-o data sapte au intrat in brutarie si in magazin, a declarat Florin Turcanu.

25 septembrie 2011

Florin Turcanu vrea aeroport la Botosani

De la o zi la alta, deputatul Florin Turcanu are vise tot mai marete pentru judetul Botosani. In cadrul unei conferinte de presa, liderul liberalilor botosaneni a spus ca vrea sa se faca un aeroport la Botosani. In cazul in care va ajunge presedinte al Consiliului Judetean, Florin Turcanu vrea sa se achizitioneze si un elicopter SMURD. “Judetul Botosani are dreptul sa fie un judet dezvoltat. Daca vom avea posibilitati financiare vom putea gandi si un aeroport pentru ca judetul Botosani are foarte multi oameni de afaceri si este foarte bine sa avem si aeroport. Nu este un lucru gresit. In primul rand, sunt multe prioritati si prima prioritate este sa fim cat mai aproape de om la nevoie care are probleme cu sanatatea, pentru ca toti suntem oameni si nu stii cand poti sa ai o problema si dupa aia vom gasi solutii pentru toate segmentele", a spus Florin Turcanu.

25 septembrie 2012

MATEI BARBU: "Daca vrei sa faci ceva pentru tara ta, poti sa faci asta din orice colt al lumii!"

Doua minute despre Romania, un filmulet postat pe You Tube cu peste 100.ooo de vizualizari si sute de comentarii si mii de like-uri pe retelele de socializare. Videolipul are un nume provocator, "De ce sa nu cunoastem Romania?" si poarta semnatura a doi tineri romani din Marea Britanie: Ana Busuioc, studenta la Grafica si Comunicare prin Design, si Matei Barbu, presedinte si co-fondator al Leeds Romanian Society. "Isprava" celor doi romani a ajuns in atentia televiziunilor si a publicatiilor romanesti, videoclipul fiind considerat a fi o metoda eficienta pentru promovarea tarii noastre in strainatate, intr-o vreme in care imaginea Romaniei parea sa fie mai degraba a unei Cenusarese... Matei Barbu este absolvent al Colegiului National "Mihai Eminescu" din Botosani, in prezent student la Universitatea din Leeds, Marea Britanie. Mai mult…

25 septembrie 2012

Bataie pe locurile de parcare! Cat a costat cel mai scump loc concesionat

Daca in unele zone din municipiul Botosani mai sunt si la aceasta data locuri de parcare care inca nu au fost concesionate, pentru ca nu au existat solicitari, sunt si zone in care au fost si cate cinci persoane care au dorit acelasi loc de parcare. Una dintre zonele in care a fost “bataie" pe locurile de parcare a fost Aleea Ioan Frunzetti, unde un loc de parcare s-a concesionat cu 470 de lei. Solicitari multe pentru locuri de parcare au fost si pe strada George Enescu, unde au fost si cate trei cereri pentru un loc. In zonele unde a fost un singur solicitant pe un loc de pacare, acesta a avut de platit 146 de lei. “Au mai ramas locuri de parcare neocupate si asteptam solicitanti in continuare. Sunt zone in care s-a licitat si locul de parcare a ajuns pana la aproape 500 de lei. Este vorba de zonele in care s-au scos putine locuri de parcare", a declarat viceprimarul Viorel Iliuta.

25 septembrie 2013

Botoșănenii, nemulțumiți de atitudinea și limbajul asistenților medicali

Mai mulţi pacienţi care au avut nevoie de îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean Mavromati sau la secţiile unităţii s-au plâns de atitudinea pe care au manifestat-o unii salariaţi, dar mai ales de limbajul acestora. Aceste reclamaţii, cele mai multe telefonice, au ajuns şi la urechile managerului Spitalului Judeţean, Viorel Iliuţă, care a spus că nu este normal ca un cadru medical să aibă un limbaj neadecvat faţă de un cetăţean aflat în suferinţă sau faţă de aparţinătorii acestuia. Acesta a mai meţionat că cele mai multe reclamaţii au fost la adresa asistenţilor medicali, în special de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie, de la Secţia de Pediatrie şi de la Unitatea de Primiri Urgenţe.

25 septembrie 2014

Gireadă despre plecarea lui Zmău din PNL: "Este imoral să îşi iei bagajul şi să pleci doar pentru că ţi s-au promis funcţii"

Deputatul Verginel Gireadă condamnă decizia lui Dumitru Zmău de a pleca din PNL şi a deveni membru al Partidului Liberal Reformator, spunând că i-a trădat pe cei care l-au ajutat să devină consilier judeţean. "Referitor la decizia domnului Dumitru Zmău, consilier județean ales pe listele PNL la alegerile locale din 2012, de a își declara apartenența la o altă formațiune politică, doresc să fac următoarele precizări: Într-adevăr am fost unul dintre cei care l-au susținut pe domnul Zmău pentru un loc eligibil pe lista de consilieri județeni, deoarece, prin natura meseriei avute, am considerat că este o persoană echilibrată, loială, integră, cu coloană vertebrală. Drept urmare, cu eforturile cumulate ale membrilor PNL, acesta a ajuns consilier județean. Este incorect și imoral ca la jumătatea mandatului să îți iei bagajul și să pleci doar pentru că ți s-au promis funcții. Gestul acestuia este incalificabil pentru că, indiferent dacă ești la putere sau în opoziție, trebuie să rămâi loial și solidar cu partidul care te-a susținut pentru a ocupa un post în administrația județeană”.

25 septembrie 2015

Corneliu Furtună: "La Teatrul Mihai Eminescu îmi miroase a DNA"

Consilierul local Corneliu Furtună, care este și președintele PNȚCD, filiala Botoșani, îi acuză de incompetență pe cei care s-au ocupat de proiectul de reabilitare de la Teatrul Mihai Eminescu, în speță cei care au făcut proiectarea, dar și reprezentanții Primăriei. Furtună susține că ceea ce se întâmplă la ora actuală cu investiția la acest obiectiv este de competența Direcției Naționale Anticorupție și este contrariat de faptul că managerul de la Teatrul Mihai Eminescu nu a știut ce probleme sunt la clădire. “La Teatrul Mihai Eminescu lucrurile sunt foarte grave. Nu am înțeles de ce onor managerul Teatrului nu știa nici măcar cum arată proiectul. Directorul nu are nicio treabă cu ce se va întâmpla cu clădirea. Dovadă că prima lui teză nu a fost cotată, și nu de mine cu nota cea mai mică, ci de un coleg de al dumnealui de la Iași care a pus o notă mult mai mică decât mine, nu a fost evaluată eronat", a declarat Corneliu Furtună în cadrul unei conferințe de presă la sediul PNȚCD.

25 septembrie 2016

SORIN CIOFU şi "clipa de faţă" a Teatrului botoşănean!

Teatrul nu are a face nici cu vreo clădire anume, nici cu un text, nici cu actorii, nici cu forme sau stiluri. Esenţa teatrului se află într-o formă de mister numit "clipa de faţă", spunea Peter Brook. Dar ce facem atunci când, sub presiunea vremurilor, a politicilor de orice fel, a ignoranţei, facem ţăndări "clipa de faţă" şi trăim nesfârşit după un singur scenariu, cel al neputinţei, al tergiversărilor şi, ceea ce este mai grav, al lipsei de perspectivă? Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani nu a fost, pare-se, niciodată într-o mai cruntă înrobire, cu o mai sfâşietoare imagine. În cei 178 de ani de activitate (din 1838!), de la prima reprezentaţie în limba română şi până astăzi, teatrul botoşănean a îndurat sărăcii şi vitregii, a scrâşnit sub bombardamente, a îndurat frig şi cenzură. Însă parcă niciodată nu a arătat ca în anul de graţie 2016! O domniţă în costum jerpelit, părăsită în mijlocul balului. De vină or fi "sfintele" fonduri europene sau gâlceava nesfârşită… spun unii! Spune, însă, Bătrânul Shakespeare că "scopul teatrului a fost şi este cel de a reflecta natura, de a arăta virtuţii adevăratele ei trăsături, păcatului imaginea sa, iar vremurilor, imaginea lor exacta". Or, privind spre domniţa jerpelită din mijlocul Târgului, înţelegem că Shakespeare avea dreptate: Teatrul nostru arată vremurilor imaginea lor exactă! O istorie a Teatrului botoşănean este însăşi cultura oraşului. De la prima reprezentaţie - "Uniforma lui Velincton", de Otto von Kotzetbue, la "Fântâna Blanduziei", de Vasile Alecsandri, sau "Strigoii", de Henrik Ibsen, de la "Scuzaţi, doamnă profesoară", de Ludmila Razumovskaia, la "Ivan Turbincă", de Ion Creangă, sau "Apus de soare", de Barbu Ştefănescu Delavrancea, amintindu-ne şi de "Steaua fără nume", de Mihail Sebastian, şi alte sute şi sute de spectacole, aşezăm în lumina reflectoarelor nu doar actorii, regizorii, autorii care formează această fascinantă lume, ci parcurgem întocmai istoria urbei, a culturii şi a prefacerilor sociale din toată vremea. Mai mult…

25 septembrie 2017

Protest pentru salarii, cu vuvuzele şi fluiere, în faţa Prefecturii!

Centrul civic al municipiului Botoşani a fost animat luni după prânz de o pichetare a Palatului Administrativ, organizată în semn de protest faţă de planurile Executivului în privinţa transferării taxelor sociale de la angajator la angajat. Peste 200 de sindicalişti au huiduit, au ţipat, au fluierat şi au folosit vuvuzele, pentru a se face auziţi până în Capitală. În jur 200 de angajaţi afiliaţi mai multor sindicate reunite în Confederaţia Cartel Alfa s-au adunat, luni după prânz, în faţa Instituţiei Prefectului pentru o acţiune de protest îndreptată împotriva Guvernului. Sunt sindicalişti de la Nova Apaserv şi Urban Serv, angajaţi din spitale, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

25 septembrie 2017

S-a supărat pe borduri, dar ce a ieșit la iveală îl va costa scump!

Revolta unui botoşănean care s-a arătat extrem de nemulţumit de lucrările de reabilitare şi modernizare care se fac pe strada pe care locuieşte a scos la iveală faptul că de fapt acesta făcuse o serie de lucrări cu încălcarea legii. În urmă cu o săptămână, cetăţeanul, care locuieşte pe strada Izvoarelor, din municipiul Botoşani, s-a plâns de faptul că bordurile noi care au fost montate nu îi mai permit accesul în curtea pe care şi-a împrejumit-o cu un gard, în faţa apartamentului de la parterul blocului în care locuieşte. Şi asta pentru că poarta se deschide spre exterior şi se împiedică într-o bordură. "Când le-am spus să nu pună borduri în faţa porţii mi-au spus să schimb poarta şi că ei nu pot să modifice proiectul. Cică să merg la primărie să rezolv problema", spunea botoşăneanul.

25 septembrie 2018

Sala "Mihai Ursachi" la Ipotești, un tezaur cultural cu aer testamentar

"Mihai Ursachi este printre noi dacă îl citim, este prezent prin verbul pe care l-a publicat, pe care ni l-a dat, este cu noi, este aici". Sunt cuvintele pe care în urmă cu mai bine de un an le rostea, în cămăruța plină de cărți a casei de pe strada Sărărie, din Iași, fratele poetului Mihai Ursachi. Dumnezeu avea să-i mai îngăduie părintelui Gheorghe Ursache încă un an, până în primăvara lui 2018, când s-a săvârșit din viață. "M-aș bucura să știu că în Botoșani se mai vorbește din când în când, se mai amintește de el", spunea deseori fratele mai mic al poetului. De aceea, poate, sala recent inaugurată în incinta Memorialului Ipotești capătă și un caracter testamentar.


Poetul Mihai Ursachi a copilărit pe pământ ipoteștean, a studiat apoi la Liceul "A.T.Laurian" din Botoșani, iar în anul 1991 era distins cu Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia. La 14 ani de la moarte, o mare parte din cărțile care au aparținut poetului, obiecte personale, masa de lucru, samovarul, mașina de scris, fotografii și manuscrise, mobilier din casa ieșeană de pe Sărărie, dar mai ales jilțul verde, cunoscut din poezii și din extraordinarele povești ale prietenilor, au poposit la Ipotești, donate Memorialului de către soția lui Mihai Ursachi, prof. Ana Cojan. Mai mult…

25 septembrie 2018

Un botoșănean, autorul unui accident cu doi morţi şi şapte răniţi, a scăpat în ultimul moment de puşcărie

Un dosar foarte complex, privind un accident rutier care s-a transformat într-un adevărat carnagiu, s-a finalizat la mai bine de 6 ani din momentul în care a avut loc. Un botoșănean, autorul unui accident cu doi morţi şi şapte răniţi, a scăpat în ultimul moment de puşcărie. Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat în mod definitiv şi a redus substanţial atât pedeapsa aplicată şoferului vinovat, cât şi cuantumul despăgubirilor către familiile celor decedaţi şi răniţi în accident. Dumitru Grămadă, şoferul vinovat pentru tragedia care s-a petrecut pe 27 august 2012, pe DN 17, la ieşirea din Stroieşti spre Gura Humorului, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Pedeapsa este mult mai simplă decât cea pronunţată de instanţa de fond, Judecătoria Suceava, care îl condamnase pe Grămadă la 3 ani de închisoare cu executare.

25 septembrie 2019

Sălile de jocuri de noroc din Botoșani luate cu asalt de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice!

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliției Române efectuează 59 de percheziţii în Botoșani, București și alte 35 de județe, la reprezentanții unei societăți, care ar fi instalat și utilizat programe de calculator fără licență la sălile de jocuri de noroc și de pariuri. La data de 25 septembrie 2019, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție, efectuează 59 de percheziţii la sediul social și punctele de lucru ale unei societăți comerciale.

25 septembrie 2019

Aveți mare grijă! Peștii din Prut sunt infectați cu un vierme extrem de periculos pentru om!

Localnicii de pe ambele păți ale Prutului au intrat în panică după ce au aflat că peștii din râul Prut nu ar trebui consumați, fiind infestați cu un vierme extrem de periculos pentru om.

Vorbim de Parazitul Anisakis, deosebit de periculos pentru om. În faza în care există pericolul să-l ingerăm, parazitul are circa 3 cm lungime. Are forma unui vierme încolăcit în spirală plană. El stă nemișcat în viscerele peștelui sau în mușchii înconjurători. „Pe Prut și nu numai, de ceva vreme (câțiva ani) se constată pești infestați cu anisakis (viermi). Acest vierme are de regula 3 cm lungime. Terminologia e introdusa încă din 1960, viermele putând cauza afecțiuni severe chiar dacă nu mai sunt vii însă se găsesc în pestele consumat”.

25 septembrie 2020

Fostul șef al ISU Botoșani, Radu Anton, s-a stins din viață în urma unui infarct

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani este în doliu. Fostul inspector șef Radu Anton s-a stins din viață, la vârsta de 60 de ani.


Decesul a fost declarat vineri, la ora 18:45, fiind cel mai probabil cauzat de un infarct miocardic suferit în somn. Acesta a fost găsit în stop-cardio respirator în locuința proprie, potrivit cadrelor medicale, care au încercat zadanic să îl resusciteze vreme de o oră. Soția acestuia a fost cea care a apelat 112, văzând că lui i s-a făcut rău subit, în timp de dormea. Corpul a fost preluat de Serviciul de Medicină Legală, în vederea efectuării expertizei necesare.

25 septembrie 2022

Accident la o cursă auto din Suceava. Spectator din Botoșani, izbit de o mașină

Un bărbat în vârstă de 27 de ani, din comuna Trușești, a fost lovit, duminică, de o mașină, la o cursă auto organizată pe un aerodrom din Vatra Dornei, județul Suceava.


Incidentul a avut loc pe Aerodromul Floreni din zona Vatra Dornei, unde a fost organizată o competiție și demonstrație de accelerare, conform Poliției din Suceava. „Un participant de 33 de ani din orașul Iași, aflându-se la volanul mașinii pe pista aerodromului, a pierdut controlul asupra vehiculului și a acroșat un spectator din public în vârstă de 27 ani din localitatea Trusești, județul Botoșani”, arată sursa citată.

25 septembrie 2023

Declarația de dragoste a unui dascăl pentru soția sa, la 64 de ani de căsnicie: ”Sufletul meu parcă de inima ta s-a lipit”

Sunt împreună de 64 de ani. O dragoste clădită pe respect reciproc, dar și pe misiunea comună de la care nu s-au abătut niciodată: aceea de a educa și de a forma oameni.

Profesorul Teodor Epure s-a căsătorit, în urmă cu 64 de ani, cu învățătoarea Olga (Beleca) Epure. Aproape jumătate de secol au slujit împreună învățământul botoșănean în școala de la Vorniceni.

Au format generații întregi de elevi, lăsând în urma lor amintiri de neșters. Nu doar pentru foștii elevi sau colegi de catedră au fost adevărate exemple, ci și pentru propria familie. ”Vă admirăm sincer, din toată inima, dragi părinți, pentru exemplul de armonie, de dragoste, de înțelegere, de cinste și de omenie din familia noastră, pentru munca și stăruința de o viață de a ne deschide orizonturi noi și de a ne ocroti drumul spre o viață frumoasă, ca a voastră. Vă îmbrățișăm cu drag și vă urăm să aveți o viață lungă, liniștită, cu sănătate și mii de bucurii. La mulți, mulți ani frumoși, mereu împreună!”, le-au transmis astăzi Mihaela Dorina Barbacaru, fiica celor doi dascăli.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

30 de evenimente, 100 de invitați și 2500 de participanți la cea mai amplă ediție a Zilelor Eminescu de până acum! (foto)

astăzi, 09:15

Festivalul a oferit publicului botoșănean o agendă variată, cu peste treizeci de evenimente pentru mai multe categorii de public: conferințe, dezbateri, ateliere, lecturi în licee, lecturi ...

Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea: Programul filmelor!

astăzi, 08:30

Dar atunci când îl întâlnește pe Bird (Franz Rogowski), bărbatul misterios cu un aer jucăuș, viața ei este pentru totdeauna schimbată. „Întotdeauna caut po...

Calendar ortodox, 18 ianuarie: Sf. Ier. Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei

astăzi, 08:04

Era din cetatea Alexandriei şi după neam era egiptean, dar avea şi unele rădăcini greceşti. Copil fiind, a cunoscut vremea prigoanelor, în timpul cărora voia să mărturisească dreapt...