13 lucruri interesante despre cutremure

13 lucruri interesante despre cutremure
În existenţa noastră scurtă, două cutremure majore într-un singur an reprezintă evenimente interesante, dar pentru vârsta Pământului de patru miliarde de ani, va mai dura foarte mult până când se va întâmpla ceva important. Iată ce mai găsesc oamenii interesant cu privire la cutremure.

1. Pământul a fost seismologic mai activ în ultimii 15 ani sau cel puţin aşa susţine Stephen S. Gao, geofizician de la Missouri University of Science & Technology. Nu toţi oamenii de ştiinţă sunt însă de acord.

2. San Francisco se deplasează către Los Angeles cu circa cinci centimetri pe an, aceeaşi viteză cu care ne cresc unghiile. Oraşele se vor întâlni în câteva milioane de ani.

3. Martie nu este luna cea mai activă seismologic, aşa cum cred unii oameni. Este adevărat că pe 28 martie 1964, în localitatea Prince William Sound din Alaska a fost înregistrat cel mai puternic seism din SUA, de 9,2 pe scara Richter. A ucis 125 de oameni şi a produs pagube de 311 milioane de dolari. Pe 9 martie 1957, tot în Alaska, în insulele Andreanof, a fost înregistrat un alt cutremur major de 9,1 pe scarea Richter. Cele mai puternice cutremure din SUA s-au înregistrat în februarie, noiembrie şi decembrie. Cutremurul din Chile a avut loc pe 27 februarie, iar cutremurul de 9,3 grade pe scara Richter care a dat naştere tsunami-ului din Oceanul Indian a avut loc pe 26 decembrie.

4. În lume se produc circa 500.000 de cutremure anul. Circa 100.000 din aceste pot fi simţite, iar aproximativ 100 produc pagube.

5. Soarele şi Luna provoacă cutremure. Se ştie de mult că Luna şi Soarele influenţează mareele, dar acum oamenii de ştiinţă cred că au şi un efect asupra plăcilor tectonice.

6. Un oraş din Chile s-a mişcat cu circa 3 metri în urma cutremurului de pe 27 februarie. Concepcion s-a deplasat către vest, iar seismul se pare că a modificat axa de rotaţie şi a scurtat ziua, potrivit livescience.com.

7. Nu există aşa numita "vreme de cutremur". Statistic, cutremurele sunt distrubuite în mod egal în vreme rece, călduroasă, ploioasă etc.

8. În urma cutremurului indonezian din 2004, Pământul a devenit un pic mai rotund, în relaţie cu distanţa dintre cei doi poli.

9. Cercul de Foc al Pacificului este cea mai activa zonă seismică a Pământului, înconjurând oceanul Pacific, acolo producându-se cele mai multe cutremure.

10. Extragerea petrolului poate provoca cutremure minore, dar nu sunt genul de cutremure care vor apărea a doua zi în ziare.

11. Cel mai mare seism înregistrat de oameni până acum a avut 9,5 pe scare Richter, pe 22 mai 1960.

12. Cutremurele puternice se pot simţi pe partea opusă a Pământului. Seismologii care au studiat cutremurul masiv din 2004 au descoperit că falia San Andreas de pe partea opusă a Pământului s-a deplasat în acelaşi timp. Seismul din Chile, din 1960, a fost înregistrat de toate staţiile din lume.

13. Cel mai devastator cutremur s-a petrecut pe 23 ianuarie 1556, în Shansi, China. Circa 83.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.
 

 

 

Realitatea.net

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
418

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
561

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
673

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...