Leo Grozavu, mărturie în direct despre dopaj: "Jucătorii mergeau o dată pe săptămână și își schimbau sângele!"

Leo Grozavu (51 de ani) a dezvăluit în direct la GSP Live că, în perioada în care a jucat în Germania, colegii săi de echipă își "schimbau sângele". Metoda, numită doping al sângelui, este interzisă din 1985 de către Comitetul Olimpic Internațional.

 În 2000, Leo Grozavu - un jucător de Liga 1 la Dinamo și Ceahlăul în anii ’90 - se transfera în 2.Bundesliga, la FC Saarbrucken, unde avea să rămână două sezoane. Echipa germană era antrenată de Klaus Toppmoller, cel care peste doar doi ani avea să o ducă pe Bayer Leverkusen până în finala Ligii Campionilor de la Glasgow, pierdută în fața Realului cu 2-1.

 

În timpul emisiunii GSP Live, Grozavu - ultima dată, antrenor la Petrolul Ploiești, în 2018 - a fost întrebat dacă a jucat dopat vreodată. "Nu, niciodată", a fost răspunsul său.

Continuarea dialogului a dus la o dezvăluire despre metodele interzise folosite în fotbalul mondial.

Moderator: Dar la adversari ați simțit că foloseau substanțe interzise?
Grozavu: După ce am plecat în Germania am văzut că nemții nu prea luau vitamine și chestii de astea. Dar aveau momente când mergeau și își schimbau sângele.
Moderator: Ați făcut și dumneavoastră asta?
Grozavu: Nu, nu am făcut niciodată.
Moderator: Dar colegi de-ai dumneavoastră mergeau.
Grozavu: Da, colegi de-ai mei. Erau jucători de 35 de ani care mergeau periodic. O dată pe săptămână mergeau și făceau. Dar nu cred că este interzis acest lucru.
Moderator: Manipularea sângelui este interzisă. 
Grozavu: Da? Nu știu.
Metoda schimbării sângelui, adică scoaterea sângelui din sistemul circulator și reintroducerea sa în organism, este interzisă de Comitetul Olimpic Internațional încă de la jumătatea anilor 80. Există, însă, foarte puține metode de a depista dacă sângele este scos din sistem și îmbogățit.

Potrivit doctorului Ștefan Tiron, specialist în ozonoterapie, metoda autohemoterapiei majore - adică scoaterea sângelui și îmbogățirea cu ozon - “nu poate fi depistată decât dacă-l prinzi pe sportiv cu acul în venă”. Mai mult pe gsp.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...