Leo Grozavu, mărturie în direct despre dopaj: "Jucătorii mergeau o dată pe săptămână și își schimbau sângele!"

Leo Grozavu, mărturie în direct despre dopaj: "Jucătorii mergeau o dată pe săptămână și își schimbau sângele!"

Leo Grozavu (51 de ani) a dezvăluit în direct la GSP Live că, în perioada în care a jucat în Germania, colegii săi de echipă își "schimbau sângele". Metoda, numită doping al sângelui, este interzisă din 1985 de către Comitetul Olimpic Internațional.

 În 2000, Leo Grozavu - un jucător de Liga 1 la Dinamo și Ceahlăul în anii ’90 - se transfera în 2.Bundesliga, la FC Saarbrucken, unde avea să rămână două sezoane. Echipa germană era antrenată de Klaus Toppmoller, cel care peste doar doi ani avea să o ducă pe Bayer Leverkusen până în finala Ligii Campionilor de la Glasgow, pierdută în fața Realului cu 2-1.

În timpul emisiunii GSP Live, Grozavu - ultima dată, antrenor la Petrolul Ploiești, în 2018 - a fost întrebat dacă a jucat dopat vreodată. "Nu, niciodată", a fost răspunsul său.

Continuarea dialogului a dus la o dezvăluire despre metodele interzise folosite în fotbalul mondial.

Moderator: Dar la adversari ați simțit că foloseau substanțe interzise?
Grozavu: După ce am plecat în Germania am văzut că nemții nu prea luau vitamine și chestii de astea. Dar aveau momente când mergeau și își schimbau sângele.
Moderator: Ați făcut și dumneavoastră asta?
Grozavu: Nu, nu am făcut niciodată.
Moderator: Dar colegi de-ai dumneavoastră mergeau.
Grozavu: Da, colegi de-ai mei. Erau jucători de 35 de ani care mergeau periodic. O dată pe săptămână mergeau și făceau. Dar nu cred că este interzis acest lucru.
Moderator: Manipularea sângelui este interzisă. 
Grozavu: Da? Nu știu.
Metoda schimbării sângelui, adică scoaterea sângelui din sistemul circulator și reintroducerea sa în organism, este interzisă de Comitetul Olimpic Internațional încă de la jumătatea anilor 80. Există, însă, foarte puține metode de a depista dacă sângele este scos din sistem și îmbogățit.

Potrivit doctorului Ștefan Tiron, specialist în ozonoterapie, metoda autohemoterapiei majore - adică scoaterea sângelui și îmbogățirea cu ozon - “nu poate fi depistată decât dacă-l prinzi pe sportiv cu acul în venă”. Mai mult pe gsp.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
6

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...

Triumf botoșănean în Polonia: Trofeul festivalului și Premiul pentru cea mai bună actriță! (Foto)

astăzi, 09:54
23

Teatrul Pentru Copii și Tineret „Vasilache” (Studioul de Teatru pentru Tineret) a participat în această perioadă la Festivalul Internațional de Teatru Sitfy Polonia.Aflat la ...

„Învățăm să reciclăm”. Copii învățați de șeful Gărzii de Mediu să recicleze selectiv (Foto)

astăzi, 09:38
30

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești, coordonați de director prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Zănoagă Loredana, au participat la activitatea „&I...