Trei artiști ai muzicii populare și doi campioni din lumea sportului, Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani

Trei artiști ai muzicii populare și doi campioni din lumea sportului, Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani

În cadrul ședinței ordinare de vineri a Consiliului Local, s-a aprobat proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de  „Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani” pentru cinci personalități din lumea muzicii și cea a sportului.

Daniela Condurache, Elena Mândrescu și Ioan Cobâlă, oameni de folclor, precum și Ioan Asaftei și Alin Alexuc Ciucaru, două nume cunoscute în sport, vor fi numiți Cetățeni de Onoare.

„Această inițiativă vine ca o recunoaștere a activității prodigioase prin care aceștia au promovat Botoșaniul”, a precizat viceprimarul Cosmin Andrei.

Daniela Condurache se înscrie în numele de referință a muzicii populare românești. Născută la Iași, dar copilărind pe meleaguri eminesciene, încă de la 6 ani stă în preajma școlii de muzică, îndrăgind prezența pe scenă în orice chip. În anii 1980 este angajată ca  profesionistă la orchestra populară Rapsozii Botoșanilor, apoi continuându-și activitatea profesând la prestigioasele Ansambluri folclorice: Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, Ansamblul Ministerului de Interne Ciocârlia, în prezent fiind unul din capii de afiș ai Orchestrei Populare Rapsozii Botoșanilor.

Elena Mândrescu a susținut sute de spectacole atât în țară, cât și pentru românii din Diaspora. Primii zece ani i-a petrecut pe meleagurile natale , în localitatea Ungureni, unde a descoperit dragostea pentru cântecul popular Dragostea pentru meleagurile natale și oamenii locului s-au regăsit în toate cântecele ei, înregistrând peste 100 de cântece populare, din care multe au devenit șlagăre.

În cei 35 ani pe care i-a petrecut până în prezent în fruntea orchestrei “Rapsozii Botoșaniului”, numele lui Ioan Cobâlă s-a transformat în renume, nu doar la nivel național, ci pe mai toate meridianele lumii. De la Chișinău la Beijing și din Dubai la Copenhaga, versul folclorului  românesc , sub bagheta maestrului Ioan Cobâlă, a răsunat purtând pe ritmurile sale ceva din imaginea culturii românești. Caracterizat de marii etno-muzicologi drept unul dintre cei mai valoroși dirijori de muzică populară din țara noastră, Ioan Cobâlă a fost solicitat în nenumărate rânduri să imprime în studiourile  de radio și televiziune melodii care vor dăinui prin veacuri ca o arcă ce trece peste potopul timpului nestematele folclorului românesc.

Alin Alexuc Ciurariu este membru al lotului olimpic de lupte greco-romane și  titular la C.S Dinamo București.  Multiplu campion și participant la Jocurile Olimpice de la Londra și de la Rio de Janeiro, Alin Alexuc Ciurariu  s-a calificat pentru următoarea ediție a acestora. Și-a început activitatea la C.S Botoșani sub îndrumarea antrenorului Ioan Asaftei cu care s-a pregătit timp de 10 ani. Ultima și cea mai răsunătoare performanță din cariera sa este medalia de aur de la categoria 130 kg la Campionatele Europene de lupte de la Roma din luna februarie, anul curent.

Antrenorul Ioan Asaftei este șeful catedrei de lupte greco-romane a Clubului Sportiv Botoșani care și-a dedicat întreaga viață descoperirii și pregătirii sportivilor dar și propulsării acestora pe podiumurile competițiilor de profil. Prin elevii săi a obținut 170 de medalii la campionatele naționale și 8 la campionatele europene și mondiale.

(Anca Savel)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
2

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
31

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...

(P) Relansare monumentală: ReduceriPreturi.ro reînvie după zece ani

astăzi, 13:46
29

ReduceriPreturi.ro, unul dintre pionierii ofertelor online, se întoarce după zece ani de pauză cu o nouă viziune și o abordare modernizată. Relansarea include funcționalități îmbun...