Tradițiile românilor: 21 noiembrie 2020, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia

Tradițiile românilor: 21 noiembrie 2020, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia

Astăzi, 21 noiembrie, românii, un popor profund creștin ortodox, sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia. Aceasta este prima mare sărbătoare din postul Crăciunului.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima zi din postul Crăciunului în care este dezlegare la pește. Următoarea zi în care este dezlegare la pește este pe data de 23 noiembrie.

Pe data de 21 noiembrie 2020, este dezlegare la pește și avem parte de sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Există multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea. Dar există și restricții în această zi importantă din calendarul creștin ortodox. Această zi vorbește despre momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.

În credința populară se spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot să înțeleagă graiul animalelor. De asemenea, este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai arzătoare dorințe din viața lor. Mai mult decât atât, la țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. Astfel că la cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, cea care împlineşte ritualul poate să vadă chipul celui care-i este ursit.

De această sărbătoare, credincioșii optează pentru bucate de post, dar și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Astfel de ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor. De asemenea, în ziua praznicului, la biserică se mai fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria lor se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări ori o candelă. În plus, în anumite localităţi din nordul ţării, pentru oamenii care au murit fără lumină se dau de pomană plăcinte cu dovleac dar şi câte o lumânare albă deoarece, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată, notează crestinortodox.ro.

Iată și o rugăciune de Vovidenie despre care se spune că împlinește dorințele:

“O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare. Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.

Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin. Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.

Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Invitatul de la Știri - Cătălin Silegeanu, candidat la Camera Deputaților din partea PRO România

Vineri, 27 Noiembrie 2020
153

„Invitatul de la Știri” a fost astăzi Cătălin Silegeanu, candidat la Camera Deputaților din partea PRO România Botoșani.Om de afaceri și vicepreședinte al Patronatului Na...

Ce fel de glumă este asta? Un misterios monolit din metal, similar cu cel găsit recent în SUA, descoperit lângă o cetate dacică din România

Vineri, 27 Noiembrie 2020
618

Un monolit a apărut în condiţii misterioase aproape de cetatea dacică Petrodava, la numai câteva zile după un caz similar petrecut în Statele Unite ale Americii. Deocamdată, nim...

Peste 90% din personalul medical din spitale vrea să se vaccineze anti-COVID

Vineri, 27 Noiembrie 2020
497

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a explicat vineri dimineață că o companie de vaccinare va fi „placa turnantă” în combater...