Directorul onorific al Teatrului „Vasilache”, recompensat de președintele Macron cu o înaltă distincție

Directorul onorific al Teatrului „Vasilache”, recompensat de președintele Macron cu o înaltă distincție

Printr-un decret semnat de Emmanuel Macron, președintele statului francez, doi compatrioți au devenit Cavaleri ai Ordinului Național al Meritului. Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de către Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.

Este vorba despre Matei Vișniec, care a primit în anul 2019, Titlul de Director onorific al Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani, în semn de prețuire pentru întreaga sa operă dramaturgică și, în special, pentru cea adresată copiilor și tinerilor.

Autorul piesei „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, Matei Vișniec este dramaturgul ale cărui piese sunt jucate în numeroase țări, lucrând de peste trei decenii la întărirea relațiilor dintre România și Franța.

În primăvara anului trecut, Matei Vișniec a participat la proiectul „consultații poetice”, organizat de Theatre de la Ville și de Insula 42. Alături de alți autori sau actori (Nicoleta Lefter, Radu Vancu), Matei Vișniec a sunat oameni (care doreau să fie sunați), cu care discuta aproximativ un sfert de oră și, în funcție de direcția în care o lua conversația, încheia cu recitarea unui poem.

„Altfel spus, în pandemie, o terapie prin poezie”, concluzionează Luca Niculescu.

Cel de-al doilea compatriot decorat de președintele Franței este Radu Lupașcu, medic anestezist și președintele Asociației medicilor din Clinica Rhena  din Strasbourg, care a primit această distincție pentru eforturile sale în lupta împotriva coronavirusului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale s-au încheiat în această seară la Muzeul județean Botoșani

astăzi, 21:32
87

Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale s-au încheiat în această seară la Muzeul județean Botoșani, cu o serie de proiecții dedicate poetului Mihai Eminescu.La ora1...

Preotul paroh Ioan Alupoaie a învins în lupta cu Covid-19. În cel mai scurt timp va reveni alături de enoriași

astăzi, 18:33
674

Preotul Ioan Alupoaie, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din Parcul Tineretului, a trecut prin momente dificile, fiind confirmat luna trecută cu noul coronavirus. Starea preotului botoșănean a...

Te-Deum pentru marele poet național, la Biserica Uspenia (FOTO)

astăzi, 17:49
214

Cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, la Biserica Uspenia, locul unde a fost botezat poetul, a fost oficiată vineri o slujbă de Te-Deum, de către trei preoț...