Directorul onorific al Teatrului „Vasilache”, recompensat de președintele Macron cu o înaltă distincție

Directorul onorific al Teatrului „Vasilache”, recompensat de președintele Macron cu o înaltă distincție

Printr-un decret semnat de Emmanuel Macron, președintele statului francez, doi compatrioți au devenit Cavaleri ai Ordinului Național al Meritului. Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de către Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.

Este vorba despre Matei Vișniec, care a primit în anul 2019, Titlul de Director onorific al Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani, în semn de prețuire pentru întreaga sa operă dramaturgică și, în special, pentru cea adresată copiilor și tinerilor.

Autorul piesei „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, Matei Vișniec este dramaturgul ale cărui piese sunt jucate în numeroase țări, lucrând de peste trei decenii la întărirea relațiilor dintre România și Franța.

În primăvara anului trecut, Matei Vișniec a participat la proiectul „consultații poetice”, organizat de Theatre de la Ville și de Insula 42. Alături de alți autori sau actori (Nicoleta Lefter, Radu Vancu), Matei Vișniec a sunat oameni (care doreau să fie sunați), cu care discuta aproximativ un sfert de oră și, în funcție de direcția în care o lua conversația, încheia cu recitarea unui poem.

„Altfel spus, în pandemie, o terapie prin poezie”, concluzionează Luca Niculescu.

Cel de-al doilea compatriot decorat de președintele Franței este Radu Lupașcu, medic anestezist și președintele Asociației medicilor din Clinica Rhena  din Strasbourg, care a primit această distincție pentru eforturile sale în lupta împotriva coronavirusului.

 

Spune-ne opinia ta