Un preot de la Neamţ contrazice poziţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi îşi exprimă solidaritatea cu preotul Ungureanu de la Schit Orăşeni

În urma materialului privind caterisirea preotului Ioan Ungureanu de la Schit Orăşeni, în care a fost pomenit numele preotului Vasile Savin de la Neamţ şi a fiului său, acesta a transmis Ştiri.Botoşani.Ro un drept la replică, pe care îl publicăm în continuare.

Un preot de la Neamţ contrazice poziţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi îşi exprimă solidaritatea cu preotul Ungureanu de la Schit Orăşeni

"Nu am reluat pomenirea!

Față de afirmațiile apărute în ziarul Ştiri.Botoşani.Ro, ediția 19 iulie 2017, în care părintele vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei Marian Timofte a declarat: "Vreau să vă spun că fostul preot Ungureanu este singurul preot de mir de parohie din Patriarhia Română care a mai rămas în situaţia asta. Au mai fost două cazuri în judeţul Neamţ. Un caz în martie, la Parohia Dochia, preotul Savin Vasile, în luna martie, şi a mai fost un caz, la sfârşitul lunii iunie, cu fiul acelui preot, la rândul său preot la Baratca. Şi tată şi fiu s-au îndreptat, fără niciun fel de presiuni. Aceşti doi preoţi, tată şi fiu, au făcut mărturisirea de credinţă şi slujesc acum cu ceilalţi preoţi şi sunt în comuniune, iar lucrurile au intrat pe făgaşul normal", doresc să fac următoarele precizări:
1. Nu am reluat pomenirea ierarhului părtaș la erezia ecumenismului și nici nu am de gând să fac acest lucru până când se va dezice de ecumenism și de sinodul din Creta.
2. I-am transmis secretarului Protopopiatului Piatra Neamț mesajul că nu voi relua pomenirea până când Înaltpreasfinția Sa Teofan nu va face o mărturisire de credință ortodoxă publică, prin care să se lepede de sinodul din Creta. Prin urmare, nu am făcut nicio mărturisire de credință în sens ecumenist, așa cum afirmă părintele Marian Timofte, ci am cerut ca ierarhul părtaș la erezie să facă o mărturisire de credință ortodoxă, prin care să se lepede de documentele eretice din Creta.
3. Susțin o soluție prin care în Biserică să se reinstaureze pacea, dar aceasta nu se poate face decât după ce Mitropolitul Teofan se dezice public de panerezia ecumenistă și de sinodul din Creta.
4. În ceea ce îl privește pe preotul Andrei Savin, fiul meu, sfinția sa a făcut o mărturisire de credință ortodoxă antiecumenistă și trebuie lăsat să procedeze cum îl îndeamnă conștiința. Consider că astfel de declarații îi siluiesc conștiința, pe care nici Dumnezeu nu o încalcă.
5. Dezavuez folosirea numelui meu și al fiului meu pentru a lovi mediatic în numele și reputația părintelui Ioan Ungureanu, preot mărturisitor din Botoșani. Sunt solidar cu lupta pentru dreapta credință pe care părintele Ungureanu o duce în Parohia Orășeni și mă rog bunului Dumnezeu să îi ajute să reziste presiunilor necanonice care se fac asupra sfinției sale pentru faptul că mărturisește dreapta credință.

Fac aceste declarații pentru ca publicul botoșănean să fie corect informat în ceea ce privește cele întâmplate cu mine, cu fiul meu și cu părintele Ioan Ungureanu.
Preot Vasile Savin"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
342

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5603

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
232

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...