Specialiștii spun că ne putem reduce factura la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Specialiștii spun că ne putem reduce factura la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

“Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale de până la 60 de lei, pentru fiecare bec” și “Mai multe surse de lumină direcţionate sunt mai potrivite decât o lumină centrală cu o putere mai mare”.

Sunt doar două dintre sfaturile pe care le dau cei de la E.ON, care spun că așa ne putem reduce factura la energie cu ajutorul iluminatului inteligent.

Cum toamna îşi intră în drepturi, iar durata zilei scade şi este nevoie de alte surse de iluminat pentru a ne desfăşura activităţile ce ne fac plăcere, și, desigur, nu mai putem folosi lămpile cu gaz ale bunicilor, E.ON  spune că avem la dispoziţie mai multe soluţii pentru a ne îmbunătăţi calitatea vieţii. În primul rând printr-un iluminat eficient din locuinţele noastre, cu un consum redus de energie.

“Odată cu începerea şcolii încep şi temele pentru copii, care se vor termina uneori după lăsarea întunericului şi, tocmai de aceea, o lampă de birou este extrem de utilă. Fasciculul de lumină îl putem direcţiona spre cărţi şi caiete,fără să fie umbre, iar intensitatea luminoasă o putem ajusta pentru a nu in-duce o stare de oboseală şi pentru a nu avea un consum mai mare de energie” spun cei de la E-ON.

„Simţim nevoia ca, în aceeasi cameră, să utilizăm uneori o lumină puternică, alteori difuză, în funcţie de activităţile pe care le avem. Pentru a reuşi să avem lumina pe care ne-o dorim, putem înlocui întrerupătoarele sau comuta-toarele din casă cu variatoare de tensiune, ce ne permit să adaptăm intensitatea luminoasă în funcţie de nevoile noastre sau cu soluţii de iluminat inteligent ce pot fi controlate prin Wi-Fi” mai adaugă E-ON.

Montarea unor corpuri de iluminat cu senzori de prezenţă în gospodărie, pe casa scării, sau în zonele de tranzit, ne vor ajuta să economisim energie, ele funcţionând doar când o persoană este în raza de acţiune a senzorilor.

“În general, iluminatul artificial necesită atenţie din partea noastră, deoarece becurile clasice produc 95% căldură şi doar 5% lumină, pe când cele cu LED au o degajare de căldură mult mai redusă. Becurile economice sau cu LED produc la fel de multă lumină ca şi cele cu filament, dar pot aduce economii anuale de până la 60 de lei, pentru fiecare bec. De reținut că acestea con-sumă cu până la 75% mai puţină energie decât cele incandescente”, mai precizează reprezentanții companiei.

Alte sfaturi utile: mai multe surse de lumină sunt mai potrivite pentru iluminare decât o lumină centrală cu putere mai mare; foloseşte lumini solare cu reglaj electric pentru gradină. Lămpile solare nu trebuie să fie conectate la circuitul de curent al casei iar cel mai bun lucru în toate acestea este că lumina din energia solară este gratuită.

Indiferent că este naturală sau artificială, lumina joacă un rol deosebit de important în vieţile noastre şi ne poate influenţa în mod semnificativ starea de spirit, chiar şi în momentul în care vedem factura la energie. 

Pe de altă parte, reamintim că Uniunea Europeană a interzis comercializarea becurilor cu incandescenţă pentru uz casnic încă din 2018, însă încă există la vânzare cele pentru uz industrial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
7

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
85

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
912

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....