De ce nu mai pleacă românii în Italia? Ciobanii români sunt exploatați în Italia, plătiți cu 2,5 euro pe oră, și fără nicio zi liberă!

De ce nu mai pleacă românii în Italia? Ciobanii români sunt exploatați în Italia, plătiți cu 2,5 euro pe oră, și fără nicio zi liberă!

În ultimii ani, exodul românilor nu a mai urmat cursul început în anii 1990, ci a început să se îndrepte spre partea de nord a Europei, cu preponderență spre Anglia, Germania sau țările scandinave, respectiv Danemarca, Suedia, Norvegia sau Finlanda.

Italia și Spania au devenit încet - încet țări tot mai puțin agreabile pentru emigranți, iar tot mai multe exemple întăresc convingerea că sunt țări nefrecventabile.

Autoritățile italiene au descoperit în aceste zile fenomene de exploatare a forței de muncă ilegale în trei ferme agricole italiene din localitățile Matelica, Penna San Giovanni și Montemonaco din provincia Macerata, Marche.

Proprietarii nu plăteau contribuții la stat pentru 9 muncitori străini, în mare parte de origine română. Muncitorii erau plătiți pentru munca depusă sub limita prevăzută de lege și nu beneficiau de nicio zi liberă, relatează Corriere Adriatico.

Muncitorii lucrau fără nicio zi liberă și erau plătiți cu 2,5 euro pe oră.

Ancheta a început după ce unii muncitori români exploatați s-au adresat Ambasadei României la Roma. În urma sesizării autorităților, carabinierii italieni au demarat o anchetă care a scos la iveală numeroase încălcări ale drepturilor lucrătorilor de la cele trei ferme mai sus menționate.

Muncitorii nu beneficiau de un contract de muncă regular, lucrau ca păstori cu orarii de lucru masacrante, de dimineață și până noaptea târziu, pentru o plată care nu era conformă legislației în vigoare.

Condițiile de lucru erau degradante, muncitorii nu beneficiau de echipamentul necesar muncii depuse, lucrau șapte zile din șapte, fără nicio zi liberă săptămânală, de la ora 6.30 până la ora 22.00 pentru o plată de aproximativ 2,5 euro pe oră. Carabinierii au constatat de asemenea că lucrătorii nu au primit inițial informațiile necesare privind protecția și siguranța la locul de muncă și nu beneficiau de dreptul la asistență sanitară în caz de nevoie.

Proprietarilor le-au fost sechestrate bunuri în valoare estimativă de 94.000 de euro, iar Tribunalul din Macerata a emis o dispoziție de controlul judiciar pentru cele trei ferme agricole care vor putea funcționa în continuare cu o activitate restrânsă, scrie și Rotalianul.com.

 

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Bacalaureat 2020: Elevii și părinții nu mai sunt umiliți, dar sunt școli la Botoșani în care patru ani s-a agățat ghiozdanul de gard

Miercuri, 1 Iulie 2020
3079

La Botoșani există câteva unități de învățământ unde elevii par a fi venit degeaba la școală în ultimii patru ani, sau poate, doar pentru a cheltui banii munciți cu g...

Astăzi, Solstițiul de vară. 21 iunie, ziua cea mai lungă din an

Duminică, 21 Iunie 2020
741

21 iunie, ziua cea mai lungă din an, este momentul Solstiţiului de vară. În această zi, în emisfera nordică, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, adică se ridică de...

Administrația de la Ștefănești a depus la CNI un nou proiect de reabilitare și modernizare a Casei de Cultură

Miercuri, 17 Iunie 2020
548

Administrația locală de la Ștefănești a depus spre finanțare la Compania Națională de Investiții un nou proiect pentru care speră să obțină finanțare în cel mai scurt timp.Este...