De ce nu mai pleacă românii în Italia? Ciobanii români sunt exploatați în Italia, plătiți cu 2,5 euro pe oră, și fără nicio zi liberă!

De ce nu mai pleacă românii în Italia? Ciobanii români sunt exploatați în Italia, plătiți cu 2,5 euro pe oră, și fără nicio zi liberă!

În ultimii ani, exodul românilor nu a mai urmat cursul început în anii 1990, ci a început să se îndrepte spre partea de nord a Europei, cu preponderență spre Anglia, Germania sau țările scandinave, respectiv Danemarca, Suedia, Norvegia sau Finlanda.

Italia și Spania au devenit încet - încet țări tot mai puțin agreabile pentru emigranți, iar tot mai multe exemple întăresc convingerea că sunt țări nefrecventabile.

Autoritățile italiene au descoperit în aceste zile fenomene de exploatare a forței de muncă ilegale în trei ferme agricole italiene din localitățile Matelica, Penna San Giovanni și Montemonaco din provincia Macerata, Marche.

Proprietarii nu plăteau contribuții la stat pentru 9 muncitori străini, în mare parte de origine română. Muncitorii erau plătiți pentru munca depusă sub limita prevăzută de lege și nu beneficiau de nicio zi liberă, relatează Corriere Adriatico.

Muncitorii lucrau fără nicio zi liberă și erau plătiți cu 2,5 euro pe oră.

Ancheta a început după ce unii muncitori români exploatați s-au adresat Ambasadei României la Roma. În urma sesizării autorităților, carabinierii italieni au demarat o anchetă care a scos la iveală numeroase încălcări ale drepturilor lucrătorilor de la cele trei ferme mai sus menționate.

Muncitorii nu beneficiau de un contract de muncă regular, lucrau ca păstori cu orarii de lucru masacrante, de dimineață și până noaptea târziu, pentru o plată care nu era conformă legislației în vigoare.

Condițiile de lucru erau degradante, muncitorii nu beneficiau de echipamentul necesar muncii depuse, lucrau șapte zile din șapte, fără nicio zi liberă săptămânală, de la ora 6.30 până la ora 22.00 pentru o plată de aproximativ 2,5 euro pe oră. Carabinierii au constatat de asemenea că lucrătorii nu au primit inițial informațiile necesare privind protecția și siguranța la locul de muncă și nu beneficiau de dreptul la asistență sanitară în caz de nevoie.

Proprietarilor le-au fost sechestrate bunuri în valoare estimativă de 94.000 de euro, iar Tribunalul din Macerata a emis o dispoziție de controlul judiciar pentru cele trei ferme agricole care vor putea funcționa în continuare cu o activitate restrânsă, scrie și Rotalianul.com.

 

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Începe autorizarea la plată a subvențiilor la vaci cu lapte, taurine din rase de carne, bivolițe și viermi de mătase

Miercuri, 11 Decembrie 2019
308

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a anunțat că au fost stabilite cuantumurile aferente Sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ),...

Ultima lună pentru depunerea nominalizărilor la Premiul Mentor pentru excelență în educație

Miercuri, 11 Decembrie 2019
287

Fundația Pentru Comunitate premiază anual zece profesori și antrenori care au avut un rol important în viața discipolilor, în viața tinerilor, premiul constând dintr-un trofeu r...

Autostrada Moldovei la restart! Vicepreședintele asociației “Împreună pentru A8“, Cătălin Urtoi, a fost desemnat consilierul onorific al ministrului Transporturilor!

Duminică, 8 Decembrie 2019
842

Vicepreședintele asociației “Împreună pentru A8“, unul din liderii mișcării pentru dezvoltarea Moldovei, Cătălin Urtoi, a fost desemnat consilier onorific al ministrului Trans...