Un test GRATUIT vă poate salva viaţa! Cereţi de la medicii de familie formularul pentru testul Babeş- Papanicolau!

Autorităţile sanitare continuă campania de prevenţie a cancerului de col uterin, testarea femeilor cu testul Babeş- Papanicolau fiind gratuită. Depistat precoce, cancerul de col uterin este tratabil 100%.

Un test GRATUIT vă poate salva viaţa! Cereţi de la medicii de familie formularul pentru testul Babeş- Papanicolau!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Direcţia de Sănătate Publică, alături de medicii de familie şi de asistenţii comunitari ce activează în judeţul Botoşani, relansează campania de prevenţie a cancerului de col uterin, în condiţiile în care, spun medicii specialişti, depistată precoce, această boală este tratabilă.

"Ministerul Sănătăţii organizează anual un screening- orice pacientă de vârstă fertilă sau care şi-a început viaţa sexuală poate beneficia de testul Babeş- Papanicolau în mod gratuit, prezentându-se la medicul de familie. Acolo unde primeşte o fişă cu care poate merge la Maternitate unde i se recoltează o probă iar rezultatil îl primeşte la medicul de familie. Acest test este foarte important pentru sănătatea oricărei femei, el poate preveni această firmă de cancer tratabil în formă incipientă", spune Angelica Straticiuc de la Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din Direcţia de Sănătate Publică.

Potrivit oficialului, a fost declanşată o campanie de conştientizare în privinţa acestei boli. "Am luat legătura cu cabinetele şcolare, cu rugămintea ca medicii să prezinte profesoarelor dar şi elevilor detalii despre aceste boli, pentru ca mai apoi ei să meargă acasă, în comunităţi, să informeze mamele, surorile, cunoştinţele. Doamnele trebuie să fie informate în privinţa acestei boli", adaugă Angelica Straticiuc.

Ce trebuie să facă femeile? Să meargă la medicii de familie la care sunt înscrise şi să solicite formularul aferent acestui test.

"Formularul trebuie completat în partea de sus la medicul de familie şi cu acela doamnele se prezintă la maternitate în această campanie de depistare a cancerului de col uterin. Suntem sprijiniţi de asistenţii comunitari şi de medicii de familie. Urmează ca femeia să se prezinte la un centru de recoltare- la Maternitatea Botoşani sau la Ambulatoriul Spitalului Săveni, iar în secţia a III-a din formular, medicul anatomo- patolog interpretează lama recoltată de la femeia respectivă. În marea majoritate a cazurilor, incriminat în apariţia cancerului de col uterin este virusul Human Papiloma Virus, pentru care astăzi este vaccinul anti-HPV", explică medicul Cornel Saradan, de la Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din DSP.

Depistarea precoce a cancerului de col uterin se face prin testul Babeş- Papanicolau.

"Se poate depista cancerul în stadiu 0, in situ. În această situaţie se face o mică intervenţie locală, ginecologică, iar cancerul se vindecă 100% atunci când este în stadiu 0, adică pe epiteliu. Deci atunci când nu are nicio simptomatologie. De aceea invităm femeile cu vârsta de la 25 până la 64 de ani care nu ţi-au făcut niciodată testul să se prezinte la medicul de familie pentru a primi acest formular pe baza căruia testul este gratuit. Subliniem că şi femeile neasigurate pot beneficia de acest test gratuit, pot merge la orice medic de familie şi să solicite acest formular", susţine medicul Cornel Saradan.

Problema este că acest beneficiu este tot mai puţin accesat. De exemplu, în anul 2016, doar 914 femei au făcut testul Babeş Papanicolau, în condiţiile în care în anul anterior, numărul testelor procesate a depăşit 1.500.

Medicul epidemiolog Ecaterina Chihaia reaminteşte că România a avut la dispoziţie vaccinul împotriva cancerului de col uterin, dar care a fost ignorat sau refuzat.

"L-am avut şi în România în 2009- 2010. Din ignoranţa unora, din criterii politice, nu pot să spun din ce motive, acel vaccin a fost refuzat de mămici, de cadre didactice, dar nu în toată ţara. De exemplu, vaccinul care a fost repartizat Botoşaniului pe ce am considerat noi că înseamnă grupă eligibilă, adică fetiţe de clasa a III- a şi a IV-a, a mers în Iaşi sau în judeţe din Ardeal, unde fetiţele au fost vaccinate. La noi a fost refuzat. Ulterior, Ministerul a revenit cu solicitarea ca mamele să-şi dea acceptul pentru vaccinare, asta însemnând trei doze de vaccin înainte de începerea vieţii sexuale. Noi am transmis medicilor de familie să facă nişte catagrafieri, urmând ca noi să le adunăm pe toate şi să facem solicitare la Minister. Ştiţi câte solicitări am avut din judeţ? 11! 11 mămici din judeţ au dorit să-şi vaccineze fetiţele. Dacă erau 1011, Ministerul ar fi achiziţionat din nou vaccinul, dar pentru o sută de doze, nu se justifica. Mai mult, pentru că vaccinul este scump, nici distribuitorii nu aduc vaccinul în farmacii. Eu personal, prin cabinetul de vaccinologie, am administrat vaccin la vreo 36 de persoane şi fetiţe şi doamne- ele au dorit să se vaccineze, atunci când încă era vaccinul în farmacii. Toate acele doamne le-am întâlnit ulterior şi sunt bine, nu s-a întâmplat nimic rău- erau medici, farmaciste, studente şi câteva fetiţe", spune medicul Ecaterina Chihaia, epidemiologul şef al judeţului.

În lipsa testării continue pentru cancerul de col uterin, există posibilitatea ca femeile să sufere deja de această boală şi să nu fie conştiente de acest lucru. Statistica Direcţiei de Sănătate Publică arată că în 2015, numărul cazurilor de col uterin a fost de 91, iar numărul scăzut la 62 de cazuri în 2016. Asta nu înseamnă că a scăzut incidenţa acestei boli ci, spun medicii, femeile nu sunt luate în evidenţa specialiştilor.

 

Spune-ne opinia ta