"Spitalul este un loc sigur"- dezinfecţia şi curăţenia în Spitalul Judeţean, respectate în cea mai mare parte

Controalele repetate din partea Direcţiei de Sănătate Publică dar mai ales încăpăţânarea cadrelor medicale responsabile de prevenirea infecţiilor nosocomiale de a verifica fiecare încăpere din spital şi fiecare coleg a dus la o curăţare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati în aşa fel încât testele efectuate arată o reducere a riscului de apariţie a acestor infecţii.

"Spitalul este un loc sigur"- dezinfecţia şi curăţenia în Spitalul Judeţean, respectate în cea mai mare parte

Infecţiile nosocomiale au devenit un bau-bau al cadrelor medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati, iar verificările şi autocontrolul repetate a dus la reducerea apariţiei de teste pozitive la diverşi germeni.

Medicul şef al Serviciului de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale, Ştefan Bercea, spune că în cadrul spitalului există un plan de curățenie și dezinfecție pe care toate secțiile trebuie să îl respecte.

"Testarea curățeniei și dezinfecției se face prin teste de autocontrol. De la începutul anului au fost identificate opt probe pozitive de pe testele de suprafață, cinci probe pozitive din aerul microfloră și șapte probe pozitive de pe tegumentul personalului. Rata testelor pozitive este următoare: teste de sanitaţie pe suprafeţe, 1,58%, teste sanitaţie aerul- microfloră- 5,37%, teste sanitaţie personal- 6,73%. Adică şase persoane au avut teste pozitive dintr-o sută de persoane de la care s-au recoltat probe", susţine medicul Ştefan Bercea.

Principalele căi de transmitere a infecţiilor sunt mâinile personalului medical şi suprafeţele.

"Încercăm pe cât putem să limităm numărul testelor pozitive. Nu întotdeauna am identificat o anumită bacterie. În cazul testelor de pe tegumente se măsoară numărul de colonii care au crescut din testele recoltate. În comparație cu testele din anii anteriori, testele recoltate de pe suprafață au fost mult mai puține. În 2016 am avut undeva la 8% teste pozitive, acum avem undeva la 2% iar la începutul anului 4%. Scăderea se datorează creşterii conştientizării personalului, aplicării corecte a măsurilor de curăţenie şi dezinfecţie, respectarea zonării spaţiilor din cadrul spitalului. Putem spune că spitalul este un loc sigur, în măsura în care se respectă anumite măsuri. Dacă nu se respectă, pot să apară şi probleme", susţine medicul Ştefan Bercea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Proiectul blocului explodat, căutat în arhivele Consiliului Judeţean Suceava

Joi, 21 Septembrie 2017
1177

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Mihai Platon, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Botoşani, a cerut ajutorul autorităţilor judeţene de a lu...

Vicii de construcţie descoperite de expert la blocul în care s-a produs explozia FOTO

Miercuri, 20 Septembrie 2017
5085

Timp de câteva ore, expertul tehnic atestat, prof. Dorel Plătică, a verificat toţi pereţii şi structurile de rezistenţă din scara blocului în care s-a produs explozia vineri şi a d...

Un cadru didactic botoşănean ia poziţie împotriva interzicerii materialelor auxiliare. "O să-i închidem în puşcărie pe profesori?"

Miercuri, 20 Septembrie 2017
1706

Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte, consideră că Ministerul Educaţiei a greşit flagrant în momentul în care a interzis, pe nepusă masă, folosirea ...