Niciun pacient COVID cu semne ușoare nu este internat în Botoșani. Bolile care predispun forme severe ale infecției

Niciun pacient COVID cu semne ușoare nu este internat în Botoșani. Bolile care predispun forme severe ale infecției

Toți pacienții infectați cu Covid-19 și internați în unitățile spitalicești din Botoșani prezintă forme medii spre grave ale bolii, a declarat marți medicul Monica Adăscăliței, managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP). Ea a relevat care sunt principalele afecțiuni considerate factori de risc pentru evoluția nefavorabilă a coronavirozei.

Potrivit medicului, odată cu instalarea sezonului rece, pacienții care prezintă simptome virale nu se prezintă la spital decât dacă semnele sunt severe. Din acest motiv, pot apărea și complicațiile eventualei infectări cu Sars-CoV-2, în lipsa unor consultații de specialitate și a tratamentului adecvat nevoilor.

„În ultimele două luni, pacienții care s-au prezentat la spital, au făcut forme medii spre grave. Nu avem niciun pacient internat cu formă ușoară în spital. Terapiile intensive funcționează în general la capacitate maximă. Din momentul în care se eliberează un loc, fie prin deces, fie prin ameliorarea simptomelor, și se transferă bolnavul pe altă secție, imediat urmează un alt pacient aflat în așteptare: la Infecțioase, la TBC, la Dorohoi, la Recuperare. Pacienții nu se adresează unităților sanitare, au șapte zile formă ușoară și se automedichează acasă, vin abia după eventuala furtună citokinică, când deja forma se agravează. Unii ajung să fie intubați”, explică Adăscăliței.

Conform acesteia, din statisticile deținute de DSP, reiese că anumiți bolnavi sunt mai predispuși să dezvolte forme severe ale Covid-19.

„Marea majoritate a pacienților care tind să dezvolte forme grave sunt cu bronhopneumonii, deci afecțiunile pulmonare sunt factor de risc, pentru că au o activitate pulmonară foarte proastă, iar când iau acest virus, de obicei este evoluție nefavorabilă. La fel, obezitatea, este iar un factor de risc. Afecțiunile cardio-vasculare, diabetul zaharat. Astea sunt bolile primordiale. Ulterior, celelalte boli”, a arătat medicul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Apel la ajutorul populației pentru găsirea unei femei din Săveni. Familia o caută de o săptămână

astăzi, 21:01
74

O femeie de 41 de ani, din orașul Săveni, a fost dată în urmărire miercuri, informează Inspectoratul de Poliție Județean. Ea a plecat de acasă în urmă cu o săptămână, iar...

Locuință mistuită de flăcări. O bătrână a ajuns la spital cu arsuri

astăzi, 15:27
235

Jarul căzut din sobă pe materiale combustibile a aprins locuința unei bătrâne, miercuri după-amiază, în localitatea Bozieni din orașul Săveni. Femeia, în vârstă 88 de ...

Bărbat internat cu arsuri, după ce a încercat să aprindă focul cu benzină

astăzi, 13:02
281

Un bărbat de 52 de ani, din comuna Ungureni, a ajuns la spital cu arsuri de gradul II și III pe față și pe mâna stângă, după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu...