Cealaltă față a campaniei de vaccinare anti-COVID. Explicațiile șefei DSP pentru sceptici

Cealaltă față a campaniei de vaccinare anti-COVID. Explicațiile șefei DSP pentru sceptici

Startul campaniei de vaccinare anti-COVID a fost privit cu scepticism de o parte semnificativă a populației, spune medicul Monica Adăscăliței, coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP). Oficialul atrage atenția că, de această dată, cadrele medicale au prioritate în administrarea serului, ceea ce ar trebui să constituie un argument pentru oamenii poziționați împotriva vaccinării.

Managerul DSP a amintit că fiecare campanie de vaccinare are și opoziție. Ea a mărturisit că a urmărit reacțiile oamenilor pe rețelele sociale, cu referire la etapa demarată luni în Spitalul Județean de Urgență, și că atitudinea generală a internauților este nafavorabilă.

„De-a lungul timpului, în România, au fost tot felul de campanii anti-vaccinare, la toate vaccinările clasice. Noi, automat, s-a pornit în această fază cu personalul medical, ca drept exemplu, pentru că noi suntem expuși acestei boli, iar ulterior, cât se poate de repede, va intra toată lumea la vaccinare. Chiar și ieri, după ce s-a mediatizat vaccinarea la Botoșani, un număr destul de mare în mediul online, la comentarii, a spus că e numai de poză, că nimeni nu crede. Eu personal m-am vaccinat pentru că am crezut, nu pentru reclamă. Pentru nimic în lume nu m-aș fi vaccinat, dacă nu aș fi crezut în acest vaccin”, a declarat Monica Adăscăliței.

Medicul este prima persoană din județ care s-a imunizat împotriva noului coronavirus. Ea precizează că doza administrată și actul de aplicare sunt realități, iar interpretările contrare sunt eronate.

„Este vaccin, vaccinarea este reală, ați fost de față și ați văzut cum s-a făcut. Nu este ser fiziologic, nu sunt vitamine, este exact ceea ce este pe piața din România ca vaccin anti-COVID”, spune aceasta.

Întrebată dacă consideră că scepticismul populației are legătură cu lipsa transparenței autorităților, în mod deosebit resimțită la debutul pandemiei, Monica Adăscăliței a răspuns că, personal, a optat pentru comunicarea deschisă cu vectorii de opinie și cu cetățenii în masă. Ea a adăugat că unii oameni și-au schimbat percepția asupra virusului după ce s-au infectat.

„Eu, de la început, am încercat să fiu cât mai deschisă, cu toate informațiile. Unii au fost de acord și au acceptat, alții au spus că dăm prea multe cifre și prea multe informații și speriem lumea. Eu de fiecare dată am spus că nu vreau să sperii, ci vreau ca fiecare dintre cei care citesc presa, să înțeleagă că acest virus există, este extrem de imprevizibil. Mulți pacienți care au fost sceptici la început cu acest virus, trecând prin boală și văzând ce înseamnă, și-au dat seama că virusul este extrem de periculos”, a afirmat coordonatorul DSP.

Luni, peste 150 de persoane din municipiul Botoșani și din Dorohoi s-au vaccinat cu acest ser, majoritatea fiind cadre medicale.

 

Spune-ne opinia ta