Vaccinarea anti-COVID a început, luni dimineață, în centrul organizat în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Botoșani. Primul cadru medical căruia i s-a administrat serul este medicul Monica Adăscăliței, managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP).
„Este o onoare pentru mine că am fost prima persoană vaccinată în judeţul Botoşani. M-am vaccinat pentru ca cred în acest vaccin şi am speranţa că va fi începutul sfârşitului acestei pandemii, să scăpăm de această suferinţă, de această boală, de faptul că foarte mulţi dintre noi am pierdut oameni dragi, membri ai familiei şi prin vaccinare este singura şansă să putem scăpa de această boală”, a spus Adăscăliţei.
Printre primii vaccinați se numără și directorul adjunct al DSP, economistul Teodor Ferariu, coordonatorul Secției de Boli Infecțioase, medicul Valentina Morcov, dar şi chirurgul Iulian Preda, cel care coordonează măsurile împotriva răspândirii Covid-19 la nivelul spitalelor din judeţul Botoşani.
„Recomand populației să se vaccineze. Avem nevoie să facem acest vaccin în număr cât mai mare de persoane, în special personalul medical, care e expus la risc, dar și pacienții în vârstă, cu comorbidități, pentru a putea stopa această pandemie. În momentul în care vom avea un număr suficient de persoane vaccinate, vom reuși să oprim propagarea acestui virus în rândul populației. Vom avea mai puține cazuri, mai puțină presiune asupra personalului medical”, a afirmat Morcov.
O poziție similară a exprimat și managerul SJU, economistul Doina Caba, care a precizat că se va vaccina și că are deplină încredere în cadrele medicale ale unității sanitare.
Duminică dimineață, 500 de doze de ser au fost recepționate de DSP, în condițiile în care cererea consta în 484 de persoane înscrise pe liste. 100 dintre acestea au fost repartizate Spitalului Municipal din Dorohoi, unde funcționează cel de al doilea centru de vaccinare.
Luni, sunt programați pentru administrarea antidotului 102 persoane care activează în domenii considerate de risc, majoritatea cadre medicale. Vaccinarea va continua pe parcursul zilei de astăzi, până la ora 20.00. După administrarea vaccinului, fiecare persoană stă 15 minute sub observaţie. După prima etapă de vaccinare urmează un nou rapel la 21 de zile vaccinul urmând să producă anti-corpi după cea de-a 28 zi de la vaccin.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, colonelul doctor Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, de luni, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare anti-COVID-19 va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical, astfel încât se va ajunge în la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic.