Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

   Foto: Știri.Botoșani.Ro/Florin Timofte

La Botoșani au început să ajungă, din acest an, terapii inovative pentru bolnavii de Parkinson. Specialiștii susțin că pentru această boală nu există tratament curativ, însă există o serie de terapii care ajută la echilibrarea pacientului ca să poată duce o viață cât de cât normală.

Printre aceste terapii se regăsesc stiloul cu apomorfină și o pompă, exact ca acea pentru diabetici, tot cu apomorfină.

Datorită acestor două tratamente pacienții bolnavi de Parkinson se pot mișca și pot fi relativ independenți.

 

Inițierea terapiei cu stilou cu apomorfină se face în urma unei evaluări detaliate efectuată de un medic neurolog specializat în boală Parkinson în care se stabilește stadiul bolii, severitatea simptomelor motorii și non-motorii și a comorbidităților. În acest fel este determinată corectitudinea indicației pentru utilizarea stiloului cu apomorfină în funcție de particularitățile fiecărei persoane cu boală Parkinson, având în vedere beneficiul așteptat și reacțiile adverse posibile.

La Botoșani a fost identificat astfel un pacient eligibil pentru a beneficia de acest tratament. Bolnavul avea o schemă de tratament bogată și diversificată, însă care nu își mai făcea efectul.

În cadrul consultațiilor de ambulatoriu am identificat un pacient eligibil pentru această schemă de tratament avansat al bolii Parkinson. Dumnealui avea o schemă de tratament bogată, cu doze semnificative, dar care nu reușeau să îi mai stăpânească simptomele. Avea frecvent momente de cădere, dar pe care el le vedea ca pe un lucru firesc de evoluție a bolii. I-am propus, i-am explicat, i-am arătat stiloul, pompa demonstrativă și i-am explicat care ar fi situația. L-am chemat la internare continuă și totul a mers bine”, a declarat dr. Cristina Luchian, medic specialist neurologie în cadrul Secției de Neurologie de la „Mavromati”.

Cel mai important lucru de știut despre aceste terapii este faptul că pacienții pot beneficia de ele gratuit, fiind asigurate prin Casa de Asigurări de Sănătate.

„Este foarte important de reținut că pacientul nu plătește absolut nimic. Este totul suportat de Casa de Asigurări de Sănătate. Grija lui cea mai mare este cum își aplică aparatul și să aibă grijă de pompă. În rest, să se bucure de efectele terapiei. A venit la primul control de o lună, se descurcă, i-am eliberat rețeta. Nu au apărut probleme, deși a fost un moment cu mari emoții”, a adăugat dr. Cristina Luchian.

Acestea pot fi solicitate în lanțurile de farmacii. Pacientul merge cu rețeta de la medicul specialist și dă comandă în farmacie, deoarece nu se eliberează instant.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Focar de rabie confirmat într-o localitate din Botoșani. Șef DSVSA: „Proprietara a deschis ușa și vulpea era în casă” (Video)

Friday, 25 July 2025

Cazul de rabie la vulpe în comuna Curtești, anunțat zilele trecute, a fost confirmat de autoritățile sanitar veterinare din Botoșani. Primul focar de rabie a fost confirmat în comu...

Sindicaliștii din sănătate, în Botoșani, semnal de alarmă în fața prefectului. Dorin Birta: „Nu a cerut nimeni, tot de sus a venit” (Foto, Video)

Thursday, 24 July 2025

Joi la amiază a avut loc o ședință a Comisiei de Dialog Social (CDS), convocată de Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani. Trimisul Guvernului în teritoriu a precizat că a decis conv...

Peste 100 de șoferi din Botoșani s-au ales cu permisul anulat sau retras din motive medicale! (Video)

Thursday, 24 July 2025

În primele șase luni ale anului 2025 au fost reținute 1.804 permise de conducere, cu 78 mai multe față de aceeași perioadă a anului 2024. Dintre acestea, 1621 au fost reținute pentru susp...