Luna august aglomerează spitalele: botoşănenii care muncesc în străinătate îşi tratează afecţiunile acasă

Întorşi de la muncă din străinătate, botoşănenii au timp să îşi facă analizele şi să caute ajutor medical pentru problemele de sănătate pe care le au. Numai că se lovesc de birocraţia pur românească.

Luna august aglomerează spitalele: botoşănenii care muncesc în străinătate îşi tratează afecţiunile acasă

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Un botoşănean care lucrează legal într-o ţară a Uniunii Europene a constatat pe propria-i piele că nu poate accesa serviciile medicale, deşi plăteşte asigurări de sănătate. A venit acasă în concediu şi a găsit timpul necesar să se "caute de sănătate".
A mers la spital, dar a constatat că asigurarea sa europeană nu-i este de folos. Ca atare, a fost preluat drept co- asigurat pe asigurarea fiului său, angajat în România.

Un alt caz este cel al unui botoşănean pe care o operaţie de hernie în ţara în care lucrează l-ar epuiza financiar. Astfel că a fost nevoit să vină în România, să achite asigurarea medicală pentru ultimele şase luni plus luna următoare şi să caute tratament, respectiv intervenţie chirurgicală într-un centru universitar.

"Altfel nu se poate. Am lucrat în ţară ani de zile, am cotizat la sistemul de asigurări de sănătate şi nu am avut nevoie niciodată de o pastilă compensată. Am plecat apoi în străinătate, dar intervenţia chirurgicală m-ar termina din punct de vedere financiar dacă o fac acolo. Aşa că am venit acasă, am plătit la fisc 488 de lei, însemnând asigurarea medicală pe ultimele şase luni, inclusiv câteva zile din septembrie şi am mers la spital. Am păcălit statul român? Eu nu consider aşa", spune botoşăneanul.

Preşedintele- director al Casei de Asigurări de Sănătate, Carmen Nicolau, crede că astfel de cazuri sunt izolate dar că asiguraţi care să beneficieze de asistenţă medicală "compensată" sunt doar cei care lucrează în ţară.

"Ultimele statistici pe care le avem de la fisc arată că la nivelul judeţului, la sfârşitul lunii iulie, erau 297.000 de asiguraţi, cifra fiind uşor mai mică decât în luna anterioară. Aşteptăm raportarea lunii august pentru a vedea dacă numărul persoanelor asigurate a mai crescut sau scăzut", spune Carmen Nicolau.

Sunt însă şi situaţii în care "stranierii" ajung la Urgenţe cu tot felul de afecţiuni vechi, netratate în ţările în care sunt rezidenţi din cauza faptului că ori nu lucrează cu forme legale, deci nu au asigurări medicale, ori nu au timp pentru aşa ceva.

"Avem tot felul de cazuri iar când îi întrebi de ce au aşteptat atâta pentru a merge la spital, ridică din umeri. Nu putem să-i refuzăm, chiar dacă afecţiunea lor nu reprezintă o urgenţă, încercăm să ajutăm pe toată lumea. În anii anteriori am avut nişte persoane chiar recalcitrante care cereau ajutor medical vehement, dar anul acesta, până acum, nu am avut astfel de cazuri. Dar nu s-a terminat luna august", spune un cadru medical din Unitatea de Primire a Urgenţelor.

 

Spune-ne opinia ta