Grupa sanguină O, risc mai mic de a contracta o formă severă a bolii SARS-CoV-2

Grupa sanguină O, risc mai mic de a contracta o formă severă a bolii SARS-CoV-2

Două noi studii confirmă faptul că pacienții cu grupa sanguină O prezintă un risc mai mic decât alții de a contracta o formă severă a bolii Covid-19.

Grupa de sânge poate prezice riscul de a suferi de o formă severă de Covid-19. Studiile in acest sens, tot mai multe la numar, sunt menite sa confirme o posibilă corelație. Este cazul a două cercetări publicate miercuri, 14 octombrie, în revista Blood Advances.

În primul studiu, oamenii de știință au comparat mai mult de 473.000 de persoane care trăiau în Danemarca, confirmate cu Covid-19, din cei peste 2.2 milioane de oameni din populația generală. Au descoperit că printre pacienți a existat un procent mai mic de persoane aparținând grupei sanguine O și procentaje mai mari de persoane din grupele A, B și AB.

Rezultatele care îi determină pe cercetători să creadă că persoanele din aceste trei grupe de sânge sunt mai susceptibile de a fi infectate cu virusul decât cele din grupul O. Ratele de infecție au fost similare la persoanele din grupele A, B și AB.

Al doilea studiu a inclus 95 de pacienți cu o formă severă de Covid-19 spitalizați în Canada. Cercetătorii au observat că pacienții cu grupa sanguină A sau AB aveau mai multe șanse de a necesita ventilație mecanică, sugerând că au rate mai mari de leziuni pulmonare cauzate de noul coronavirus decât alți pacienți. În plus, mai mulți pacienți din aceste două grupuri au necesitat dializă pentru insuficiență renală.

Grupa de sânge poate prezice riscul de a suferi de o formă severă: mai mult timp petrecut la terapie intensivă

Rezultatele sugerează că pacienții cu Covid-19 cu grupe sanguine A și AB pot avea un risc crescut de disfuncție decât cei cu grupa sanguină O sau B, potrivit cercetătorilor. Mergând și mai departe, au descoperit, de asemenea, că persoanele din grupele A și AB petreceau mai mult timp în terapie intensivă decât alți pacienți. Toate acestea sunt semne că acești pacienți au suferit într-adevăr de o formă mai severă a virusului, chiar dacă în general nu au petrecut mai mult timp în spital decât ceilalți.

„Partea unică a studiului nostru este că ne concentrăm pe efectul grupului sanguin asupra severității Covid-19. Am observat aceste leziuni pulmonare și renale și, în studiile viitoare, vom căuta să evidențiem efectul grupului de sânge și al Covid-19 asupra altor organe vitale”, a spus autorul studiului, dr. Mypinder Sekhon, instructor clinic în cadrul Diviziei de Medicină de Critică de la Universitatea din Columbia. El a adăugat:

„Acum avem o gamă largă de supraviețuitori care ies din partea acută a Covid-19, dar trebuie să explorăm mecanismele prin care unii dezvoltă efecte pe termen lung”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolnavii SARS-Cov-2 din Iași ar putea fi aduși la Botoșani. Iașul nu mai are locuri la ATI și a cerut ajutorul spitalelor din zona Moldovei

Luni, 19 Octombrie 2020
477

Toate paturile de Terapie Intensivă din municipiul Iaşi care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate, şefii sistemului sanitar ieşean căutând soluţii pentru internarea cazurilor grave &...

Începând din decembrie, cei mai săraci dintre români vor primi tichete în valoare de 180 de lei pentru o masă caldă gratuită

Luni, 19 Octombrie 2020
346

Persoanele care au împlinit cel puțin vârsta de 75 de ani, care au venituri la nivelul pensiei minime garantate, indiferent că vorbim de indemnizația socială pentru pensionari sau de a...

Tu ai face ca el? Un român s-a îmbătat așa de tare încât a sunat la 112 să se autodenunțe că e beat la volan

Luni, 19 Octombrie 2020
517

Un bărbat din Sibiu a sunat la 112 pentru a se autodenunța că a condus o mașină, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a solicitat un echipaj la domiciliu, însă, pe...