Doctorii răspund: Cum să faci față Coronavirusului

Doctorii răspund: Cum să faci față Coronavirusului

În contextul în care românii privesc cu multă îngrijorare spre spitalele din țară ca la un potențial factor de infectare cu noul Covid – 19, medicii specialiști din România încep, încet – încet, să explice cum să facem față pragmatic epidemiei de Coronavirus. Respectarea acestor sfaturi ar putea face ca momentul în care ajungem în zona spitalicească să fie amânat cât mai mult posibil.

Medicul Adrian Crăciun este unul din medicii care au început să facă acest lucru în zona on-line. Iată sfaturile sale, postate pe blogul personal:

Am decis să scriu aceste rânduri în contextul epidemiei de coronavirus pentru că am simțit nevoia de a face anumite precizări. De a aduce un echilibru în multitudinea de informații care de care mai alarmante și mai generatoare de frică și depresie. O fac din perspectiva medicului care lucrează în terapia intensivă pediatrică, dar și ca pediatru, ca medic cu preocupări de medicină naturistă și reflexoterapeut.

Tot ceea ce scriu în continuare este doar opinia mea și reprezintă rezultatul a peste 20 de ani de activitate medicală în care am încercat să înțeleg și să tratez copilul și, nu de puține ori, familia acestuia.

În primul rând aș vrea să înțelegeți că OMUL a fost creat să facă față unor astfel de situații. Organismul nostru reprezintă o mașinărie incredibil de complexă și inteligentă, capabilă să facă față unor agresiuni extreme venite din exterior. Daca nu ar fi așa, rasa umană ar fi dispărut de mult de pe planetă, încă din timpurile în care antibioticele și antiviralele nu au fost sintetizate. Și am rezistat atunci, și vom rezista și astăzi când, din păcate, medicina se vede în situația în care nu are la dispoziție medicamente eficiente de combatere a coronavirusului. Rămâne așadar ca singura alternativă viabilă maximalizarea capacitații organismului nostru  de a scapă de virus.

Starea actuala ar trebui să reprezinte un moment de reflexie, în care noi medicii să ne deschidem perspectiva terapeutică. Sa fim receptivi la ceea ce natura însăși prin medicina tradiționala oferă ca resurse terapeutice.

Vă prezint mai jos recomandările mele privind ceea ce putem face în situația actuală:

1. SĂ RENUNȚĂM LA FRICĂ. Frica răspândita în zilele acestea reprezintă principalul inamic al nostru. Statistici alarmante, convoaie cu cadavre, previziuni sumbre, nu fac decât să inducă o stare de stres continuu iar în organism declanșează acel mecanism de “LUPTA SAU FUGI” (mai mult fugi decât lupta….) care are ca efect în primul rând BLOCAREA IMUNITATII ORGANISMULUI. Într-o astfel de stare corpul nu este capabil să se mai apere de inamici microscopici pentru că un pericol mult mai mare îi stă în față. Epuizarea glandelor suprarenale care apare într-o astfel de situație (de stres prelungit) face ca și controlul inflamației sa fie deficitar. Se produce astfel o escaladare a reacției inflamatorii care nu mai poate fi temperată de cortizonul produs de glandele suprarenale. Aceasta agravează suferința pulmonara care apare în infecția cu Coronavirus.

2. SĂ NE PROGRAMĂM LA VIAȚĂ și NU LA MOARTE. Se cunoaște foarte bine impactul pe care emoțiile și gândurile noastre îl au asupra stării de sănătate. Ele în organism se traduc în neurotransmițători, reacții hormonale, eliberarea de molecule pro- sau anti-inflamatoare. Dacă (sub influența știrilor difuzate în media) ne programăm ca în cazul contactării unei infecții cu Coronavirus vom muri, asta se va întâmpla. La aflarea știrii ca suntem infectați, corpul nostru va declanșa o furtună internă cu molecule de inflamație care ne vor termina. Programați-vă de aceea la viață. Nu e o perspectivă anacronică mai ales că dacă privim cu atenție, majoritatea cazurilor sunt totuși forme ușoare și medii de boala iar decesele apar mai ales la persoane în vârsta care suferă și de multe alte probleme de sănătate.

3. ECHILIBRAȚI-VĂ RASPUNSUL IMUN. Aici este necesară o precizare. Trebuie din start să facem diferența dintre un răspuns imun puternic (eficient) și unul hiperactiv. În zilele noastre datorită stilului de viată și alimentației (deficitară în nutrienți de calitate și bogată în ingrediente pro-inflamatorii) în corpul majorității oamenilor există o stare de inflamație persistentă, o aciditate a mediului intern care predispune la boli cardiovasculare, boli inflamatorii cronice, astm bronșic, diabet, boli autoimune și multe altele. Aceasta inflamație latentă reprezintă un butoi de pulbere care în condițiile unei infecții virale agresive poate exploda. Rezultatul este o reacție inflamatorii generalizată și agresivă care prin intensitatea ei poate să omoare. Murim așadar datorită răspunsului imun prea agresiv și nu datorita infecției în sine. Cum putem contracara aceasta stare de fapt? Scăzând inflamația persistentă care există în organism. Practic, suplimentarea cu antioxidanții care neutralizează rezidurile acide din organism, scăzând astfel inflamația. Suplimentarea cu Vitaminele A,C,D,E realizează asta.

Eu recomand de aceea:

a. suplimentarea preventiva cu Vitamina C la care să adăugam uleiul de ficat de cod. Acesta din urmă are vitaminele A, D și E în forma naturală. Avem astfel tot lanțul antioxidant. La adulți ar fi utilă și suplimentarea cu Coenzima Q10. Uleiul de ficat de cod are și un alt component important reprezentat de acizii grași esențiali omega3, acizi grași care asigură o stabilitate a membranei celulelor (deci și rezistență la infecție și inflamație) și reprezintă un modulator al răspunsului imun, prevenind exact acea escaladare periculoasă a inflamației în corp.

b. Consumul de fructe și legume cu potențial alcalinizat și antioxidant ca atare sau sub formă de sucuri proaspete preparate în casa. Mere, pere, fructe de pădure (chiar și congelate), lămâi, ananas, ghimbir, morcovi, frunze de țelina, sfecla roșie, etc.

c. Consumul de plante cu efecte benefice antioxidante și antiinflamatorii. Multe dintre ele sunt și antibiotice naturale extrem de eficiente: curcuma, oregano, ceapă roșie, usturoi, busuioc, lavanda, cimbru, cimbrișor, pătrunjel și multe altele.

d. Evitarea sau limitarea consumului alimentelor cu potențial inflamator. Lactate de vacă, zahărul, carnea de porc, produse din făină albă rafinată sau cu adaos de gluten. Știu ca e dificil dar măcar nu dați produse lactate copiilor bolnavi. Acestea blochează circulația limfatica la nivelul plămânilor, gatului și capului și nu permit drenajul acesteia. Folosiți mierea naturala în locul zaharului.

4. NU VA BLOCAȚI CĂILE NATURALE DE LUPTA CU VIRUSUL. Atunci când nu avem un medicament antibiotic sau antiviral eficient întreaga luptă se bazează pe propriul sistem imun. Este important de aceea să nu blocam căile naturale prin care organismul nostru este proiectat să ducă această luptă.

a. Nu dați antiinflamatoare cum ar fi ibuporfenul în primele zile de boală. Acestea reduc inițial simptomatologia prin blocarea inflamației, adică a luptei organismului cu virusul dar pot favoriza multiplicarea virală și pătrunderea virusului în organism.

b. Nu reduceți febra pentru că ea este o reacție fiziologică normală, de apărare, atunci când organismul se confrunta cu o infecție. Ea are ca efect distrugerea virușilor și mobilizarea sistemului imun. Administrarea de antitermice trebuie făcută doar la valori mari ale temperaturii, peste 39,5-40,0 grade Celsius, și doar folosind antitermice fără efect antiinflamator (paracetamol, algocalmin). Nu dați antitermice preventiv ci doar atunci când febra este foarte mare. Tinctura de coada șoricelului stimulează transpirația și prin aceasta reducerea febrei în mod natural. Dacă copilul cu febră mare are frisoane și extremități reci înveliți-l într-o plapumă sau pătura și dați-I un ceai fierbinte cu ghimbir. Va începe să transpire și febra scade de la sine. Dacă febra este fără frisoane puteți folosi apă călduță (la temperatura camerei) cu puțin spirt, oțet sau soluții de frecție pe baza de mentol și eucalipt. Răciți capul, gâtul, pieptul, abdomenul, spatele. Nu puneți șosete cu apa rece pe mâini sau pe picioare. Acestea sunt deja reci și e inutil să le răcim suplimentar.

c. Este normal ca un copil sau un adult cu febra 39-40 sa fie mai somnolent și să își piardă din energia obișnuita și pofta de mâncare. Respectați starea de boală. Organismul își mobilizează toate resursele pentru apărare. Digestia nu este în acest moment o prioritate. Exista resurse suficiente în organism pentru 2-3 zile fără hrană. De aceea nu insistați ca un copil bolnav să mănânce ca și când ar fi sănătos. Va recupera în faza de refacere.

d. Asigurați o bună hidratare. În condiții de boală și febră mare se pierde o mare cantitate de apă. De aceea este important să va asigurați că hidratarea este asigurată. Ideal sub forma de ceai, compot sau simplu, cu apă. Adăugați în compot cuișoare și scorțișoara, mirodenii cu dovedit efect antiviral și antibacterian. Apa este necesara proceselor de ardere din organism, eliminării de toxine prin urină și transpirație, transportului de oxigen și nutrimente către toate celulele.

5. FOLOSIȚI CEEA CE NE OFERA NATURA în LUPTA CU INFECȚIA. La primele semne de infecție puteți administra atât copilului dumneavoastră cât și familiei:

a. Biosept sirop/tinctura/capsule. Este un complex fitoterapeutic ce efecte benefice antivirale, antiinflamatoare, antifebrile, expectorante. Se poate administra de la primele simptome. Eu îl recomand la majoritatea copiilor cu viroze și își face de fiecare data treaba.

b. Astha-15 sirop/capsule. Este de asemenea un complex fitoterapeutic cu efecte benefice pe afecțiunile bronșice și pulmonare. Având în vedere tropismul Coronavirus pentru plămâni cred că ar fi util de administrat de la primele semne de boala, chiar dacă în acea fază nu există încă o suferință a plămânului. La copiii mici pot apare bronșiolite (copilul șuiera și respira dificil). Atunci se pot administra aerosoli cu Ventolin suplimentar.

c. Uleiurile esențiale. Există o serie de uleiuri esențiale cu efecte dovedite antivirale și antibacteriene. Astfel Biomicinul forte 2-5 picături într-o lingurița de miere luat de 3-4 ori pe zi (ideal de a se ține cat mai mult timp în gură). Pentru cei care nu pot suporta administrarea lor pe gură se poate prepara un ulei de masaj cu 50 ml ulei de măsline în care să punem uleiurile esențiale de cuișoare, cimbru, eucalipt(2-3 picături din fiecare). Cu acest ulei se masează pieptul, spatele, gâtul, palmele și tălpile copilului. Totodată în lămpile de aromaterapie se pot pune uleiuri esențiale de tea-tree, cuișoare, cimbru și eucalipt. Dezinfectează aerul din casă și prin inhalare dezinfectează și desfunda căile respiratorii și se reduce inflamația locală.

d. Ceai Plantusin sau Sănătatea cailor respiratorii sau un alt ceai cu acțiune pe căile respiratorii.

e. Nu administrați aerosoli dacă nu este necesar. Aerosolii pot fi necesari la copii cu bronsiolita sau astm. Dacă nasul este înfundat puneți picături. Aerosolii nu au efect.

f. Evitați picăturile cu cortizon(in diverse feluri). Ele scad reacția de apărare locală și favorizează răspândirea virusului în organism. Evitați totodată irigarea frecventă a nasului cu ser fiziologic sau apă de mare. Mucoasa nazală este protejată de un mucus care conține anticorpi. Spălarea lui duce la scăderea imunității locale.

6. PRODUSELE GEMOTERAPICE SAU PUTEREA MUGURILOR. Aceste produse sunt ușor de administrat și ușor acceptate de copii. Sunt totodată extrem de eficiente. Eu as recomanda o combinație de Coacaz negru (dimineata) + Merisor (la pranz) + Carpen (seara). Doza este de o picătura pe kg de greutate/doză. Din prima zi de boală. Este o combinație cu efect antiinflamator și depurativ cu tropism pe plămâni, intestine și rinichi. Reduce inflamația și stimulează eliminarea de toxine.

7. REMEDII HOMEOPATE PE CARE LE-AM INCERCAT. Influcid (mai ales la cei cu frisoane sau lipsă de energie) sau Oscilococcinum. Nu sunt homeopat dar am constatat că dau rezultate foarte bune dacă se începe administrarea la primele semne de boală. Nu vă feriți să le administrați cât de frecvent. Echilibrează energetic organismul fără a da reacții adverse. Se pot da la orice vârsta.

8. PUNEȚI SÂNGELE în MIȘCARE și ACTIVAȚI DRENAJUL LIMFATIC. O persoană bolnav are tendința naturala de a sta imobilizat. Astfel circulația sanguina se reduce iar vasele limfatice nu mai curata organismul de toxine. Este important să mobilizați periodic copilul. Sa îi schimbați poziția. Să îi masați mâinile și picioarele de la degete spre corp pentru a favoriza drenajul limfei. Masați de asemenea spatele și pieptul chiar cu un ușor tapotaj pentru a mobiliza secrețiile care se adună în plămâni.

9. COPILUL BOLNAV ARE NEVOIE DE IGIENA. Pielea este considerată al treilea rinichi pentru că la nivelul ei se elimină o multitudine de toxine. Baia regulată este de aceea extrem de importantă în special la persoanele bolnave. Faceți dușuri scurte zilnic copiilor și chiar mai des în perioadele în care aceștia au febra sau transpira abundent.

IN FINAL VA ROG GANDIȚI-VA AȘA:

SUNTEM FATA ÎN FATA: UN ORGANISM INCREDIBIL DE SOFISTICAT ȘI DE EFICIENT ÎN A SE PROTEJA ȘI A SUPRAVIETUI ÎN MIJLOCUL A TRILIOANE DE BACTERII ȘI VIRUSI ȘI O MICUTA STRUCTURA ARN. CINE AR TREBUI SA CAȘTIGE?

RESPECTATI MASURILE DE IZOLARE!

ACTIONATI RESPONSABIL FAȚĂ DE DUMNEAVOASTRĂ, FAMILIA DUMNEAVOSTRĂ ȘI FAȚĂ DE SOCIETATE!

NU UITAȚI CĂ INTOTDEAUNA ESTE MAI UȘOR SĂ PREVII DECÂT SĂ TRATEZI!

MULT SUCCES!