Ce trebuie să știe orice femeie despre endometrioză, "boala femeilor neiubite". Provoacă dureri crunte și nu are leac

Ce trebuie să știe orice femeie despre endometrioză, "boala femeilor neiubite". Provoacă dureri crunte și nu are leac

Afectează, în România, în jur de 400.000 de femei, dar multe dintre ele habar n-au că sunt bolnave. Unele știu doar că în zilele în care au menstruație se simt „ca un soldat care se târăște pe jos de durere” sau că „doare mai rău ca atunci când naști”. Ce este această boală și cum evoluează ea, aflăm de la dr. Voicu Simedrea.

Endometrioza este o afecțiune ginecologică, în care endometrul, mucoasa care căptușește uterul, migrează în afara acestuia și provoacă durere profundă la nivelul pelvisului. În România sunt aproape 400.000 de cazuri de endometrioză, dintre care 15-20% sunt cazuri grave, în stadiu avansat. Plecând de la această statistică îngrijorătoare, am încercat să aflăm care sunt problemele legate de această boală.

– Doctorul Zilei: „Sfântul Google” pare să fi înlocuit medicul în România. Toată lumea caută pe internet. Ce e endometrioza și unde găsești informații corecte despre ea?

– Dr. Voicu Simedrea: Avem de-a face cu o boală cronică care afectează pacienta în aproape jumătate din viața ei. În plus este o boală foarte frecventă și de asta am fost foarte mirat, știind câte femei suferă de endometrioză, să constat că nici medicii, nici media nu cunosc acest subiect. Dacă alte boli cronice beneficiază în România de atenția statului, cum ar fi boala canceroasă, diabetul, bolile cardiovasculare și există programe naționale cu fonduri alocate special, niște facilități alocate pentru acești bolnavi, pentru endometrioză nu există nimic. Nu există nici măcar posibiltatea să-i dai pacientei liber pe perioada menstrei. În Ungaria, spre exemplu, pacienta cu enometrioză are automat liber de la lucru pe perioada când are menstruație și practic e imobilizată la pat de durere. De aceea am decis să inițiem o platformă dedicată exclusiv acestei boli: endometrioză.ro . (…)

– Care e cea mai mare problemă legată de această boală?

-Aceea că nu este diagnosticată, iar pacientele vin fals diagnosticate cu uter fibromatos, o entitate care nu există de fapt (…).

– Ce greșesc medicii atunci când au un astfel de caz?

-În primul rând este foarte important să asculți pacienta, dar și mai important este să o crezi. În al doilea rând să o consulți gândindu-te că ar putea să aibă boala asta și să-ți orientezi consultul în legă- tură cu ceea ce presupui că are. Ca medic trebuie să știi că orice durere pelvină cronică peste 6 luni e înalt sugestivă pentru endometrioză. 70% din pacientele cu durere cronică pelvină au această boală. Problema nu se oprește aici. De multe ori sunt paciente la care se intră prin laparoscopie, se scot de acolo niște chistulețe ovariene, iar femeia este trimisă acasă că e bine, dar de fapt nu e, boala fiind mult mai profundă. Odată este să te gândești că există boala, apoi să o clasifici corect ca să știi ce atitudine să iei. O altă problemă este că la noi foarte mult se operează ovarul neținând cont că în endometrioză chirurgia ovarului distruge o mare parte din țesutul funcțional ovarian și femeia se va lovi ulterior de o insuficiență precoce la acest nivel cu consecințe din cele mai nefaste, cu infertilitate, cu menopauză precoce. Se operează abuziv chiste care nu ar trebui operate. O altă problemă este că operăm paciente care nu prezintă simptome. Suntem abuzivi de multe ori în atitudine atunci când o descoperim. Din păcate este descoperită foarte rar sau foarte târziu.

– Doctorul zilei: Poate ar trebui compus un ghid cu semnele endometriozei…

– Dr. Voicu Simedrea: Niciun caz nu seamănă cu celălalt, este foarte important ca pacienta să înțeleagă că noi nu putem să garantăm rezultate. Pacienta trebuie să știe la ce să se aștepte, riscuri și, până la urmă, care sunt lucrurile care trebuie fă- cute și de ce trebuie făcute. Am prezentat anul trecut, la conferință, cinci cazuri să arăt de fapt că boala este foarte serioasă și că se poate ajunge la situații dramatice și că lucrurile pot fi oprite mai repede.

– Detaliați-ne unul dintre ele.

-După foarte multe vizite la diferiți doctori din țară și din afară, o pacientă a ajuns într-un final la mine. Ea a ajuns la mine și era un caz foarte greu și i-am propus să facem un anus contra naturii, din cauză că era un caz foarte complicat, avea un risc foarte mare de a face o fistulă recto-vaginală, atunci când materiile fecale ies prin vagin, ceea ce este o dramă pentru o femeie. Ca să evităm asta i-am propus să îi facem un anus contra naturii timp de 5 săptămâni, timp în care se va vindeca suturile de pe rect și pe vagin, după care îl putem repune. A refuzat și eu am greșit că nu am avut tăria să mă impun… A făcut fistulă, iar din acel moment a mai fost operată de 10 ori. (…) Este o chirurgie foarte frustrantă, mă urmărește gândul că dacă aș fi avut mai multă putere de convingere lucrurile ar fi stat altfel. (…)

Citeste material complet pe Doctorul Zilei...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
541

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
388

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2797

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...