Reactia MAE la afirmatiile lui Dodon si harta "Moldovei mari"

Reactia MAE la afirmatiile lui Dodon si harta "Moldovei mari"

Ministerul Afacerilor Externe a reactionat, miercuri, la declaratiile facute de catre presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la Moscova, pe care le considera inadecvate si care nu corespund realitatilor politice.

"MAE a luat nota de declaratiile presedintelui Igor Dodon, lansate cu prilejul vizitei la Moscova, pe care le considera inadecvate si care nu corespund realitatilor politice si relatiilor speciale dintre Romania si Republica Moldova", a precizat MAE.

In opinia MAE roman, "continuarea procesului de modernizare si reforma, precum si implinirea aspiratiilor tuturor cetatenilor Republicii Moldova necesita actiuni si atitudini responsabile".

"Consolidarea durabila a relatiilor cu Republica Moldova si sustinerea ferma a efortului de apropiere de UE in conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeana constituie pe mai departe o prioritate de prim rang a politicii externe a Romaniei", mai subliniaza Ministrul Afacerilor Externe.

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a aratat presei, marti, harta Moldovei istorice pe care i-a daruit-o omologul sau rus Vladimir Putin, spunand ca jumatate din teritoriul actual al Romaniei este moldovenesc, relateaza Deschide.md.

Harta a fost intocmita in secolul al XVIII-lea de catre cartograful italian Bartolomeo Borghi dupa razboiul ruso-turc din 1806-1812.

Dodon si-a exprimat regretul ca, in 1812, Imperiul Rus nu a anexat intregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut. "Daca Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldova intregita", a spus el.

Igor Dodon a inceput luni o vizita de trei zile la Moscova, prima sa deplasare oficiala in strainatate de la investirea in functie. El a spus ca ar vrea sa anuleze Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE daca Partidul Socialistilor va castiga alegerile parlamentare.

De asemenea, el a mai spus ca intentioneaza sa semneze un memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasitica, care nu va fi in contradictie cu alte acorduri semnate de Republica Moldova, si l-a rugat pe Putin sa primeasca Republica Moldova in calitate de observator in cadrul Uniunii Eurasiatice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...