2 Octombrie 2020: Ziua “Z” pentru Cătălin Flutur, Cosmin Andrei și adevărul despre voturile de duminică ale botoșănenilor

2 Octombrie 2020: Ziua “Z” pentru Cătălin Flutur, Cosmin Andrei și adevărul despre voturile de duminică ale botoșănenilor

La aproape o săptămână de la data alegerilor locale, 2 Octombrie 2020 va fi cel mai probabil ziua “Z” pentru cei doi candidați la funcția de primar a municipiului Botoșani, liberalul Cătălin Flutur și social - democratul Cosmin Andrei, dar și pentru valoarea de adevăr a voturilor botoșănenilor.

În prezent încă nu se știe care dintre cei doi este câștigător al alegerilor de la data de 27 septembrie, după ce corectitudinea privind numărătoarea voturilor a fost contestată de liberali la Biroul Electoral Municipal Botoșani. Această autoritate electorală a emis două hotărâri, una de renumărare a voturilor nule, precum și una de renumărare a tuturor voturilor din 18 secții de votare din municipiul Botoșani.

Odată admisă contestația liberalilor și emisă hotărârea de renumărare a voturilor nule, aceasta a întâmpinat însă refuzul vehement al PSD care a protestat și a depus la rândul său contestație cerând forului superior, Biroul Electoral de Circumscripție Județean Botoșani, să refuze renumărarea voturilor nule.

Cum Biroul Electoral de Circumscripție Județean Botoșani a decis păstrarea hotărârii inițiale a BEM Botoșani, respectiv renumărarea voturilor nule -  respingând ca inadmisibilă solicitarea PSD Botoșani, formațiunea politică din care face parte Cosmin Andrei, și care revendică câștigarea alegerilor locale de la Botoșani, a atacat în justiție, la secția de contencios administrativ, decizia BEM prin care s-a decis renumărarea voturilor nule.

Pe masa Biroului Electoral de Circumscripție Județean Botoșani a mai rămas doar a doua hotărâre a Biroului Electoral Municipal Botoșani, cea de renumărare a tuturor voturilor din 18 secții de votare. Biroul Electoral de Circumscripție Județean Botoșani se pregătește să ia o decizie și pentru această hotărâre atacată de PSD, în timp ce PSD se pregătește deja să o conteste în justiție, în contenciosul administrativ, dacă aceasta va fi în favoarea renumărării voturilor.

Acestea sunt condițiile în care vineri, pe 2 Octombrie 2020, de la ora 14, instanțele de contencios administrativ de la Botoșani vor lua poate prima cea mai importantă hotărâre din ultimii 30 de ani: dacă vor valida hotărârea inițială a Biroului Electoral Municipal Botoșani de renumărare a voturilor nule, atunci încet încet începe să se facă lumină asupra procesului electoral de la Botoșani din data de 27 septembrie 2020.

Indiferent de numele celui care a câștigat alegerile de la Botoșani, acest lucru ar permite pentru prima dată după 1990 renumărarea parțială a voturilor în municipiul Botoșani - unul dintre cele mai democratice gesturi în stabilirea valorii de adevăr a votului electoratului de la Botoșani și asupra procesului de vot din municipiu.

 

Spune-ne opinia ta