Ne merităm reciproc. Dintotdeauna

Ne merităm reciproc. Dintotdeauna

de Cătălin Borangic, istoric:

Nu e de azi sau de ieri. E dintotdeauna. Mă refer la neîncrederea în autorități. Există aproape visceral un sentiment de ostilitate între decidenți - indiferent despre ce fel de autoritate vorbim - și poporeni.

Nici nu te mai poți mira ca după un secol două sau mai multe de șoricăreli și șuturi în coaste date cu sârguință ungrovalahului acesta să dezvolte un acut simț al indisciplinei, nesupunerii, al dublei măsuri și al ipocriziei în relația cu autoritatea.

Nimic din ce vine de la comenduire nu poate fi bun, benefic sau de folos. De acolo vin relele, birurile, atitudinea dușmănoasă, țâfna, neamprostia, ciocoiala.

Nu mă mai mir deloc că acum, când situația este care este, ucazurile stăpânirii sunt luate în tărbacă, ironizate, eludate, evitate sau încălcate flagrant.

Ce parcurs cinstit, demn, profesionist au conducătorii noștri ca ce spun ei să merite încredere? Cum se prezintă clasa politică dincolo de camerele de vederi? Nu ei chefuiesc fără respectarea măsurilor pe care le cer milogindu-se alegătorilor?

Nu cumva antitalentul lor li se întoarce agravat de ostilitatea tradițională a poporenilor? Și nu ei fac pe zbirii când nu sunt luați în seamă, luând măsuri exagerate, restrictive prin excelență și uneori chiar aberante?

Nu ei au destructurat sistemul de educație și acum cer oamenilor să aibă încredere în ce spun specialiștii? Nu avem noi un popor analfabet funcțional, dar expert în orice? Cum să le spui că testele, studiile zic într-un fel când ei știu mai bine că vrei să le furi ceva? Oare o fi din cauză că întotdeauna clasa politică le-a furat câte ceva ?

Acum autoritățile zbiară că a venit lupul, pe care până acum l-au tot arătat împăiat.

Cum să-i convingi de ceva când guvernanții una spun și alta fumează dintotdeauna?

Cred că politicienii culeg respectul pe care tot ei l-au cultivat atâta timp în raport cu cetățeanul.

Ne merităm reciproc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Guvernul urmează să modifice în şedinţa de miercuri statutul prefectului

Marţi, 26 Ianuarie 2021
198

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri modificarea OUG 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului, aceste funcţii urmând să f...

Povestea cimitirului giganţilor de pe malul Prutului

Marţi, 26 Ianuarie 2021
736

Începuturile existenţei umane pe teritoriul de astăzi al României sunt demonstrate şi de o serie de fascinante vestigii vechi de peste 40.000 de ani, descoperite de arheologi pe teritor...

Amenzi de circa 18.000 de lei aplicate de jandarmi în acest weekend

Luni, 25 Ianuarie 2021
249

Misiunile executate în acest weekend de către jandarmii botoșăneni s-au finalizat cu aplicarea a 75 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 18000 de lei.C...