INSTITUTE ȘI INSTITUȚII

INSTITUTE ȘI INSTITUȚII

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Cu cât cei care au ajuns la putere au fost mai puțin educați, cu atât au avut mai intense fantasme instituționale legate de cunoaștere. Cu cât au fost mai mediocri, cu atât și-au dorit mai mult să fie recunoscuți ca savanți de renume național, că mondial evident nu aveau nici o șansă. Și așa au ajuns să compromită orice idee de diplomă, publicație și recunoaștere științifică.

Pe de altă parte, una dintre metodele cele mai subtile de deturnare a banului public spre cei puternici, mai ales atunci când nu sunt la putere, a fost crearea unor institute cu nume pompoase, dar în care confrații lor puteau pompa fonduri cu nemiluita. Academii și institute, aceste structuri publice nu au produs niciodată cunoaștere care să fie pusă în slujba societății.

Nici Institutul Revoluției al lui Iliescu, nici Institutul Levantului al lui Constantinescu, nici ASSN-ul tuturor celor intim legați de „securitatea națională” nu s-au remarcat prin vreo lucrare, o cercetare, un studiu cu care să fi ieșit public ca să anunțe o interpretare în științele vieții, sociale sau umane, în istoria recentă, o ipoteză, o schimbare de paradigmă, o soluție de politici publice.

Pentru că alta este, de fapt, miza lor, rațiunea lor de a fi. Nu cunoașterea, ci puterea. Sau nu acea cunoaștere în sensul modern care dă conținut puterii, ci o altă putere în prelungirea puterii: o putere deopotrivă reală și simbolică, publică și secretă, împărtășită între privilegiați (chiar așa, știți să fi existat vreun concurs pentru posturi vacante în aceste institute și academii?...), o vitrină în spatele căreia alte cunoașteri și alte relații se stabilesc. Și a căror evaluare, mai ales, nu o fac niciodată savanții, cercetătorii de prestigiu. A căror evaluare nu se face, de fapt, niciodată. Desigur, cum am spus, totul pe bani publici.

Cercetarea românească e finanțată, procentual, la nivelul statelor celor mai sărace din lume. România reușește cu mare greutate, și doar prin eforturile unor cercetători și echipe excepționale, să participe la competițiile și proiectele europene. Dar exact în același timp sume necunoscute plătesc în fiecare an salariile unor pseudo-cercetători care nu cercetează de fapt nimic, ci doar sunt plătiți să locuiască în și să păzească anexele puterii.

De aceea, decizia guvernului de a desființa Institutul Revoluției al lui Ion Iliescu este un gest pe cât de binevenit, pe atât de insuficient. El trebuie continuat, prin alte gesturi de curaj, în direcția altor false institute și academii de cercetare, pentru a alimenta cu resursele astfel disponibilizate adevărații cercetători din România.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Contrabandistă la 72 de ani. Polițiștii i-au deschis dosar penal

astăzi, 17:58
34

Joi, în jurul orei 8:00, o femeie de 72 de ani, din municipiul Botoșani a fost depistată de către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, în Pia...

FC Botoșani transferă de la Viitorul!

astăzi, 15:50
266

FC Botoșani se întărește pentru noul sezon. După Florin Plămadă, botoșănenii sunt aproape să rezolve un nou transfer.Edjouma Malcolm, ultima dată la Viitorul, este aproape de venir...

Service-urile auto, luate la ochi de Consiliul Concurenței care le acuză că s-au înțeles asupra prețurilor de pe piață

astăzi, 15:13
179

Consiliul Concurenței a început o anchetă pe piața service-urilor auto pe baza unor suspiciuni că acestea au înțelegeri prin care au stabilit anumite prețuri pentru reparații și pi...