Despre toți, numai de bine…

Despre toți, numai de bine…

de Cătălin Borangic, istoric. 

Așa grijă față de protestatari n-am mai văzut de mult, și cam nu-mi amintesc să fi văzut vreodată.

Singurul sânge vărsat a fost de-al jandarmilor, care și-au mușcat buzele. Primiseră ordin să fie gigea, să nu provoace și, sub nici o formă, să nu cumva să lovească pe cineva fie el agresiv sau nu. Cel mult amendă, dar numai dacă e neapărat nevoie.

Asta pentru că de la comenduire, via partid, au venit porunci aspre. Soarta guvernului e fragilă. Ne uităm la europarlamentare și vedem cam la 20% susținere și și aia cine știe câtă măsluită. Cu așa scor tot ce te ține pe posturi sunt niște pioneze. Deci ordin de zi pe unitate. Să fie pace!

Jandarmi politicoși, la cămașă cu mânecă estivală, sfătuiau hipsteri cu răbdare, mângâiau copiii pe creștet, cumva părintește, căinau pensionari în legătură cu pensia lor mică, centru de presă serviabil. Nu tu scutieri răi, nu tunuri cu apă, câini, cai, îmbrânceli, suduieli, gaze, grenade. Cel mult doi-trei zurbagii, luați cu frumosul! Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Noi suntem aici pentru popor, era mesajul.

Place sau nu, PSD e maestru de ceremonii de astea. A luat protestul pe persoană fizică, dar prin intermediari.

E drept că lumea și-a cam epuizat suflul. Un an e ceva vreme, apoi să vii la protest după ce ai făcut un grătar sau ai băgat 6 ture de bazin îți mai taie din ferocitate.

Deloc de neglijat sunt rezultatul și efortul de la europarlamentare. Dincolo de scorurile obținute, oamenii s-au cam lehamisit. A contat și prostia cu referendumurile - ba boicot, ba e o datorie civică, depinde cui îi folosea treaba.

Încă un an și PSD mai că se reface. I-a fost luat Dragnea? Au suferit un pic, dar partidul merge mai departe. E o pepinieră de cadre și javre deopotrivă. În scurt timp își vor regla conturile în interior și își vor alege un lider - nu-s sigur că va fi Veorica, dar femeia nu (mai) e de neglijat. Dacă-și consolidează camarila considerați treaba rezolvată. Stau cu arma la picior cât nu au comandant agresiv. Cum apare, cum ne doare. Ăsta este spiritul PSD.

Dacă partidele cam n-au fost la vedere, PSD a fost acolo. Fără știrbi, fără ovații, fără steaguri, fără discursuri. Dar mesajul a fost mai limpede decât Ozana cea frumos curgătoare. Ordine, respect față de cetățean, libertatea de a protesta pașnic, frumos, organizat. Nu credeți? Amintiți-vă cu ce gânduri au plecat oamenii din piață anul trecut și vedeți cum au plecat ieri. Pesedache a lucrat la subconștient și asta e rezultatul momentului delicat în care se află, dar posibil că s-au prins că stalinismul dur nu e profitabil. Dacă au ales cartea asta, o să mai auzim de ei mult și bine.

Rezistul, prin reprezentanții săi tradiționali Bot, Dide, Sandy, Angi, s-a frecat și el de eveniment ca mâța de scaun, dar cum toată lumea știe că ăștia au cultul protestului - sau din asta fac deja meserie - nu i-a luat nimeni în serios. Nici măcar jandarmeria, care a refuzat politicos să-i ridice și bage în duba de cultură. Sau cum îi zice la chestia aia. Așa că s-au îmbrâncit între ei, de ochii lumii.

Revenind la protest, acesta plecase ca antipesedist. Vă las să ghiciți cum s-a terminat. Din punctul meu de vedere s-a terminat cu fluturări de mâini, bezele și promisiuni de revedere la anul. Un an de la gravele abuzuri ale jandarmeriei și nu avem vinovați, nu avem sentințe, nu avem desecretizări, nu avem explicații măcar. Și nici forța de a le obține.

În rest, o ducem la fel de rău.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
43

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
220

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...

ISU Botoșani își mărește echipa: Patru posturi scoase la concurs din sursă externă!

astăzi, 16:00
172

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pe...