Alegeri imposibile

Alegeri imposibile

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Ceea ce trebuie să știm, ceea ce trebuie să ne băgăm în cap odată pentru totdeauna este că orice compromis, orice complicitate, orice act de corupție la care participăm ne limitează alegerile pe viitor și ne obligă la alegeri imposibile, chiar tragice.

Eu sunt convins că există mulți medici cinstiți în sistem, care nu s-au compromis prin corupție și complicitate.

Dar sunt la fel de convins că tăcerea lor, resemnarea lor, faptul că au ales să închidă ochii au condus la dezastrul în fața căruia se află azi, când pur și simplu nu mai au de ales: fie aleg să lucreze sinucigaș, fie aleg să dezerteze rușinos și să piardă ultima fărâmă de demnitate pe care o aveau.

Acesta este prețul corupției pentru toți, acesta este efectul inevitabil al compromisului: că ajungem toți, mai devreme mai târziu, să nu mai avem de ales. Că orice alegere am face ea ne distruge.

Asta trebuie să fie învățătură de minte pentru toți cei care consideră că lașitatea și conformismul sunt strategii de supraviețuire.

Ei, iată, vine un moment în care sabia ajunge să taie până și capul cel mai plecat și când nu mai putem scăpa de consecințele alegerilor anterioare. Un moment când e prea târziu, când devenim victimele propriilor noastre decizii.

Dar dacă pentru noi multe alegeri nu mai sunt posibile, iar asta numai și numai din cauza noastră, atunci măcar pentru copiii noștri să facem ceva drept, astfel încât ei să nu ne urască mâine pentru că le-am distrus șansa la o viață demnă din egoism și lașitate.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
580

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
123

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
78

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...