Alegeri imposibile

Alegeri imposibile

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Ceea ce trebuie să știm, ceea ce trebuie să ne băgăm în cap odată pentru totdeauna este că orice compromis, orice complicitate, orice act de corupție la care participăm ne limitează alegerile pe viitor și ne obligă la alegeri imposibile, chiar tragice.

Eu sunt convins că există mulți medici cinstiți în sistem, care nu s-au compromis prin corupție și complicitate.

Dar sunt la fel de convins că tăcerea lor, resemnarea lor, faptul că au ales să închidă ochii au condus la dezastrul în fața căruia se află azi, când pur și simplu nu mai au de ales: fie aleg să lucreze sinucigaș, fie aleg să dezerteze rușinos și să piardă ultima fărâmă de demnitate pe care o aveau.

Acesta este prețul corupției pentru toți, acesta este efectul inevitabil al compromisului: că ajungem toți, mai devreme mai târziu, să nu mai avem de ales. Că orice alegere am face ea ne distruge.

Asta trebuie să fie învățătură de minte pentru toți cei care consideră că lașitatea și conformismul sunt strategii de supraviețuire.

Ei, iată, vine un moment în care sabia ajunge să taie până și capul cel mai plecat și când nu mai putem scăpa de consecințele alegerilor anterioare. Un moment când e prea târziu, când devenim victimele propriilor noastre decizii.

Dar dacă pentru noi multe alegeri nu mai sunt posibile, iar asta numai și numai din cauza noastră, atunci măcar pentru copiii noștri să facem ceva drept, astfel încât ei să nu ne urască mâine pentru că le-am distrus șansa la o viață demnă din egoism și lașitate.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi de circa 18.000 de lei aplicate de jandarmi în acest weekend

Luni, 25 Ianuarie 2021
207

Misiunile executate în acest weekend de către jandarmii botoșăneni s-au finalizat cu aplicarea a 75 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 18000 de lei.C...

Descoperire „explozivă” la Stâncești

Luni, 25 Ianuarie 2021
401

Descoperire mai puțin obișnuită la Stâncești, comuna Mihai Eminescu, unde un bărbat a găsit un element de muniție printre pietrișul folosit la amenajarea unui podeț.S-a înt&ac...

Steerilitatea lumii ce vine. Când prostia a prins încredere în sine și curajul de a se considera egala inteligenței

Luni, 25 Ianuarie 2021
384

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:Putem să râdem în multe feluri de prostia monumentală a Oliviei Steer și de tribulațiile ei ridicole, dar ceea ce rămâne dup...