Alegeri imposibile

Alegeri imposibile

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Ceea ce trebuie să știm, ceea ce trebuie să ne băgăm în cap odată pentru totdeauna este că orice compromis, orice complicitate, orice act de corupție la care participăm ne limitează alegerile pe viitor și ne obligă la alegeri imposibile, chiar tragice.

Eu sunt convins că există mulți medici cinstiți în sistem, care nu s-au compromis prin corupție și complicitate.

Dar sunt la fel de convins că tăcerea lor, resemnarea lor, faptul că au ales să închidă ochii au condus la dezastrul în fața căruia se află azi, când pur și simplu nu mai au de ales: fie aleg să lucreze sinucigaș, fie aleg să dezerteze rușinos și să piardă ultima fărâmă de demnitate pe care o aveau.

Acesta este prețul corupției pentru toți, acesta este efectul inevitabil al compromisului: că ajungem toți, mai devreme mai târziu, să nu mai avem de ales. Că orice alegere am face ea ne distruge.

Asta trebuie să fie învățătură de minte pentru toți cei care consideră că lașitatea și conformismul sunt strategii de supraviețuire.

Ei, iată, vine un moment în care sabia ajunge să taie până și capul cel mai plecat și când nu mai putem scăpa de consecințele alegerilor anterioare. Un moment când e prea târziu, când devenim victimele propriilor noastre decizii.

Dar dacă pentru noi multe alegeri nu mai sunt posibile, iar asta numai și numai din cauza noastră, atunci măcar pentru copiii noștri să facem ceva drept, astfel încât ei să nu ne urască mâine pentru că le-am distrus șansa la o viață demnă din egoism și lașitate.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Penitenciarul din Botoșani angajează din sursă externă șase bărbați. Care sunt criteriile

Joi, 24 Septembrie 2020
823

În vederea angajării, Penitenciarul din Botoșani scoate la concurs șase posturi de agent, care pot fi ocupate exclusiv de bărbați, în cadrul sectorului operativ.La concurs pot par...

Europarlamentarul Ramona Strugariu vine la Botoșani

Joi, 24 Septembrie 2020
241

Ramona Strugariu, europarlamentar din partea Alianței USRPLUS, vine la Botoșani vineri, 25 septembrie, pentru o serie de întâlniri cu cetățenii, reprezentanți ai mass-media și candid...

Invitatul de la Știri - Cătălin Mugurel Flutur, primarul municipiului Botoșani

Joi, 24 Septembrie 2020
350

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani, a acceptat invitația de a participa la un dialog în emisiunea &ld...