Alegeri imposibile

Alegeri imposibile

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Ceea ce trebuie să știm, ceea ce trebuie să ne băgăm în cap odată pentru totdeauna este că orice compromis, orice complicitate, orice act de corupție la care participăm ne limitează alegerile pe viitor și ne obligă la alegeri imposibile, chiar tragice.

Eu sunt convins că există mulți medici cinstiți în sistem, care nu s-au compromis prin corupție și complicitate.

Dar sunt la fel de convins că tăcerea lor, resemnarea lor, faptul că au ales să închidă ochii au condus la dezastrul în fața căruia se află azi, când pur și simplu nu mai au de ales: fie aleg să lucreze sinucigaș, fie aleg să dezerteze rușinos și să piardă ultima fărâmă de demnitate pe care o aveau.

Acesta este prețul corupției pentru toți, acesta este efectul inevitabil al compromisului: că ajungem toți, mai devreme mai târziu, să nu mai avem de ales. Că orice alegere am face ea ne distruge.

Asta trebuie să fie învățătură de minte pentru toți cei care consideră că lașitatea și conformismul sunt strategii de supraviețuire.

Ei, iată, vine un moment în care sabia ajunge să taie până și capul cel mai plecat și când nu mai putem scăpa de consecințele alegerilor anterioare. Un moment când e prea târziu, când devenim victimele propriilor noastre decizii.

Dar dacă pentru noi multe alegeri nu mai sunt posibile, iar asta numai și numai din cauza noastră, atunci măcar pentru copiii noștri să facem ceva drept, astfel încât ei să nu ne urască mâine pentru că le-am distrus șansa la o viață demnă din egoism și lașitate.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La Dolina, preotul Haras a adunat astăzi din sat toate pomelnicele și paușele și le-a așezat la fiecare mormânt din cimitir, în locul sătenilor

astăzi, 16:00
1284

Se poate. Astăzi, preotul Claudiu Ioan Haras din satul Dolina, comuna Leorda, a spus sătenilor ”Hristos s-a Înălțat!” și a făcut unul din cele mai frumoase gesturi de În...

PSD Botoșani: Să nu ne uităm eroii!

astăzi, 15:18
470

Comunicat:Ziua Eroilor, zi de mare însemnătate pentru toți românii, sărbătorită în fiecare an în aceeași zi cu o mare sărbătoare creștină, Înălțarea Domn...

Liderii administrației de stat de la Botoșani au depus astăzi o jerbă de flori în Cimitirul eroilor- Pacea

astăzi, 14:15
415

Respectând regulile de distanțare fizică, prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, împreună cu subprefectul județului, Rodica Zelincă, reprezentanții Guvernului în teritor...