IARINA DUMITRAȘ. Povestea merge mai departe!

"Adevăraţii jucători de şah se gândesc la acest joc cam 24 de ore pe zi. Este o pasiune care durează o viaţă întreagă" - Simen Agdestein

IARINA DUMITRAȘ. Povestea merge mai departe!

 IARINA DUMITRAȘ  Foto: Facebook

Cine o mai ține minte pe micuța care în urmă cu 10 ani impresiona România și Europa, stârnea televiziunile și punea la muncă blogerii pentru ca geniul de la Botoșani să poată sfărâma neajunsurile materiale și să cucerească luptele pe tabla de șah?

Astăzi este o domnișoară frumoasă, perseverentă, inteligentă și cu un palmares impresionant. Pasiunea ei a rămas în prim-planul vieții, chiar dacă se pregătește cu aceeași seriozitate pentru admiterea la medicină.


Întoarcere în timp: Iarina, copila care răsturna toate clasamentele!

În urmă cu 10 ani, Iarina era o copilă care uimea România prin dârzenia cu care își făcea loc în șahul național și european. Făcea parte din Lotul European de șah, intra în lupte de la egal la egal cu marii sportivi ai vremii.

Povestea micuței cu sclipiri de geniu de la Botoșani se afla pe prima pagină a jurnalelor din întreaga țară. Campanii peste campanii se duceau în sprijinul Iarinei, televiziuni și vedete, de la Teo Trandafir la Victor Ciutacu, se preocupau de soarta fetiței care, se spunea, ce câștiga cu mintea, pierdea din pricina neajunsurilor financiare. Așa s-a întâmplat să rateze, de exemplu, un campionat european în Austria. "Nu am avut banii necesari!", povestea cu tristețe bunica fetiței, cu doar o zi inainte de deplasarea la o alta importantă competiție, Campionatul European de Sah de la Novi Sad, Muntenegru.

Tot în acea perioadă, înaintea unei competitii de la Batumi, Georgia, o amplă campanie la nivel național încingea spiritele, inclusiv blogerii din toată țara punând mână de la mână pentru a o ajuta.

De ce impresiona atât de mult fetița din Botoșani?

Mulți admirau la ea curățenia sufletească, alții hotărârea ei de a-și continua activitatea chiar și în fața unor competiții considerate dinainte pierdute, din cauza problemelor financiare ivite.

Astfel se derula povestea micuței Iarina Dumitraș. Tristețe cu explozii de fericire. Și ce fericire! Ca atunci când s-a întâlnit cu Elisabeta Polihroniade, Mare Maestru Internaţional al Șahului, moment pe care nu îl va uita niciodată.


Primul antrenor de șah: Bunicul!

Crescută de bunicii din Botoșani, Iarina începuse să joace șah de la șase ani, pe o tablă mică, pe care se antrena împreună cu bunicul. Mama lucra la Iași, iar fetița ducea la Botoșani propriile lupte pentru a supraviețui… în lumea șahului. Antrenoarea de atunci a Iarinei de la Palatul Copiilor, Silvia Diaconu, spunea că este una dintre cele mai bune jucătoare pe care le-a avut până atunci: "Este talentată, are un coeficient de inteligență foarte ridicat".

Însă primul antrenor rămâne bunicul. "Jucam și câte zece partide pe zi. Nu mi se pare greu sportul. E foarte usor. Se bazează pe instincte. L-am întrecut pe bunicul de când am început să joc", povestea Iarina la nici 10 ani.  

A început activitatea profesionistă la Palatul Copiilor din municipiul Botosani. A participat încă de la început la foarte multe concursuri, adunând zeci de diplome. Atât pe plan local, cât și național. La Timișoara a jucat cu persoane de peste 20 de ani și a obținut locul IV. La Constanța a obținut cupa de aur.



La o vârstă la care alții abia învățau alfabetul, Iarina făcea parte din Lotul European. A învățat la Liceul "Nicolae Iorga" din Botoșani. A reprezentat România în competiții internaționale importante, nu a dat înapoi atunci când lupta devenea din ce ân ce mai dificilă.


Adolescența, între șah și examene!

Astăzi, Iarina este elevă în clasa a XII-a la Liceul "Miron Costin" Iași. Locuiește într-un sătuc de lângă Iași, unde s-a mutat împreună cu bunicii, pentru a fi astfel mai aproape de mamă.

Se pregătește pentru medicină și speră din tot sufletul ca acest vis să se împlinească. "Toate disciplinele de real mi-au fost la îndemână, totul a venit simplu, de la sine, iar asta numai datorită gândirii strategice dezvoltate prin şah", spune Iarina. Iar mama sa o completează: "Este un copil foarte talentat, extrem de logic, nu a tocit niciodată nimic, nu îi place să înveţe nimic pe de rost, totul trebuie să aibă logică pentru ea".

Este convinsă de un lucru: din şah nu se va putea întreţine niciodată. Cu toate acestea, nu ia în considerare renunţarea la sportul care i-a adus atâtea satisfacţii, ci va continua să participe la concursuri şi îşi doreşte din toată inima să ajungă să predea şahul copiilor din sat. "Îmi plac tare mult copiii și consider că am răbdarea suficientă să-i iniţiez în acest sport minunat, să îi fac să-i înţeleagă secretele", spune adolescenta.



Alături îi stă preotul satului Horpaz, Adrian Amaziliței, care nădăjduieşte că la un moment dat va reuşi să-i pună fetei la dispoziţie un spaţiu potrivit antrenamentelor. Părintele o sprijină de când a cunoscut-o şi a realizat că are de-a face cu un copil cu totul deosebit. "Nu mi s-au plâns niciodată, nici ea, nici mama, nici bunicii, dar am aflat de la localnici că au o situaţie financiară nefericită. De la început mi-am promis să o ajut cât pot, chiar dacă de cele mai multe ori nu este suficient".

"Şahul este piatra de încercare a inteligenţei",
spunea Goethe, iar Iarina este astăzi dovada vie că merită să investim în copiii noștri, că ajutorul dat la momentul potrivit poate schimba destine. Iarina-Teodora Dumitraș știe că dincolo de bani, de neajunsuri materiale, se află puterea ei de a învinge. Și o face și în viață, și pe tabla de șah.

 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

IARINA TEODORA DUMITRAS - INGERII PRINTRE NOI

Duminică, 21 Septembrie 2008
212

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
454

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
904

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4841

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...