Consiliul Judeţean vrea să recupereze banii de sarmale şi cârnaţi de la fostul preşedinte
BOTOSANI

Consiliul Judeţean vrea să recupereze banii de sarmale şi cârnaţi de la fostul preşedinte

Peste 90 de mii de lei caută să recupereze Consiliul Judeţean Botoșani de la fostul preşedinte, bani folosiți pentru petrecerile în stradă de la finalul anului 2013. Cum? Dându-l în judecată pe Florin Ţurcanu.

Luna decembrie a anului 2013 a prilejuit două sărbători organizate de Consiliul Judeţean, în colaborare cu Primăria Municipiului Botoşani- Sărbătoarea Naţională, 1 decembrie, şi Revelionul 2014. Pentru ambele manifestări, CJ a venit cu un plus: sarmale şi cârnăciori. La acel moment, conducerea CJ era asigurată de Florin Ţurcanu, preşedinte, Gheorghe Sorescu şi Paul Ioan Pavăl- vicepreşedinţi şi Radu Judele- administrator public al judeţului.

Oamenii care au sărbătorit în stradă s-au bucurat, a fost înghesuială mare, dar când a apărut Curtea de Conturi, distracţia s-a încheiat. Mai exact, inspectorii Camerei de Conturi Botoşani au constatat, în timpul misiunii de control din 2014, că au fost efectuate din bugetul judeţului plăţi nelegale în valoare de aproape 90 de mii de lei pentru evenimentele organizate la 1 decembrie şi 31 decembrie 2013. Asta deşi cheltuirea banilor proveniţi din bugetul propriu al CJ s-a făcut cu aprobarea consilierilor judeţeni.

Conducerea CJ a contestat raportul Curţii de Conturi, încercând să justifice cheltuiala prin interesul de care s-au bucurat cele două manifestări, dar nu a avut succes. Între timp, Florin Ţurcanu a renunţat la şefia CJ, obligat fiind de condamnarea definitivă cu suspendare pentru fals intelectual şi uz de fals, şefia instituţiei fiind preluată de Gheorghe Sorescu, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte. Curtea de Conturi a tot atras atenţia CJ-ului că, potrivit legii, este obligat să recupereze cum ştie prejudiciul de aproape 90 de mii de lei.

Ca atare, pe 3 iunie 2016, cu două zile înainte de alegerile locale, CJ, prin reprezentant, înainta la Judecătoria Botoşani o acţiune prin care cere de la fostul preşedinte să acopere, "pe persoană fizică", prejudiciul calculat de Curtea de Conturi. De ce abia/ tocmai pe 3 iunie şi de ce la Judecătorie?

Gheorghe Sorescu, fostul şef al CJ, nu a putut fi contactat pentru a răspunde acestor întrebări, însă surse politice chestionate în legătură cu practica recuperării unor astfel de prejudicii au dat de înţeles că recuperarea acestui "prejudiciu" nu a fost niciodată o miză. "Când vreodată l-aţi auzit pe Sorescu să sancţioneze derapajele lui Ţurcanu? Din contra, le-a girat şi el, că doar erau colegi de partid".

Cum era de aşteptat, Judecătoria a declinat competenţa soluţionării unui astfel de dosar Tribunalului Botoşani, marţi urmând să aibă loc primul termen al procesului.

Despre cele două manifestări, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Joc şi voie bună în faţa Consiliului Judeţean GALERIE FOTO 

Inghesuiala la carnatii, tuica si vinul oferite de CJ Botosani 

 

Spune-ne opinia ta