Botoşăneni trimişi în judecată de procurorii anticorupţie după o adevărată afacere cu ţigări!

Doi botoşăneni, membri ai unui grup infracţional organizat de un cetăţean ucrainian în scopul contrabandei cu ţigări, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Suceava.

Botoşăneni trimişi în judecată de procurorii anticorupţie după o adevărată afacere cu ţigări!

Procurorii DNA- serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecatăunei grupări din care fac parte şi doi botoşăneni,  aceştia fiind acuzaţi de complicitate la contrabandă calificată şi constituire de grup infracţional organizat. Este vorba de fostul dascăl din parohia Cândeşti, Daniel Dumitru Sofronie, "asistentul" fostului preotul Dumitru Horga în contrabanda cu ţigări, dar şi un alt botoşănean, Ilie Chebac.

Potrivit DNA, anchetatorii l-au trimis în judecată pe Nimijan Vitalii Ivan, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, contrabandă în formă continuată şi dare de mită, constând în aceea că: -în ziua de 04.03.2015, i-a promis controlorului vamal P.G.R. din cadrul BVF Siret, sumele de 6.000 de lei şi 500 de euro pentru ca, în schimb, să-i faciliteze introducerea prin sustragere de la control vamal, a unor cantităţi de ţigări în ţară, prin neîndeplinirea atribuţiei de serviciu privind efectuarea unui control asupra autoutilitarei cu care va tranzita pe tura vameşului, prin PTF Siret, cantitatea de 19 baxuri de ţigări/transport, iar în zilele de 19.03.2015 şi, respectiv, 27.03.2015, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi în îndeplinirea aceluiaşi scop, i-a remis controlorului vamal P.G.R. de fiecare dată, suma de 2.000 de euro (în total 4.000 de euro), după ce acesta din urmă i-a facilitat la datele de 18.03.2015 şi respectiv 26.03.2015, tranzitarea ilegală prin PTF Siret, a câte 19 baxuri de ţigări aduse din R. Ucraina, prin neîndeplinirea atribuţiei de serviciu privind efectuarea unui control asupra autoutilitarei, ţigările fiind ascunse în locaşuri disimulate, conform înţelegerii stabilite de cei doi.

Inculpatul a introdus în România la data de 18.03.2015 cantitatea de 9.500 pachete ţigări (19 baxuri) de provenienţă R. Ucraina, la data de 26.03.2015, cantitatea de 9.500 pachete ţigări (19 baxuri) de provenienţă R. Ucraina iar la data de 21.04.2015, cantitatea de 10.547 pachete ţigări fără timbru de accize (9689 pachete marca ASHIMA, şi 858 pachete marca MARBLE) precum şi 58 de sticle de 0,5 litri, conţinând 29 de litri alcool (whiskey) marca Black Jack, de provenienţă R. Ucraina, prin locuri stabilite pentru controlul vamal, respectiv BVF Siret şi prin sustragere de la controlul vamal, cauzând statului un prejudiciu total în valoare de 390.854 lei, nerecuperat.

Inculpatul a constituit împreună cu alţi doi inculpaţi Lacusta Dumitru şi Sofronie Dumitru Daniel un grup infracţional organizat structurat al cărui scop a fost săvârşirea infracţiunii de contrabandă, constând în introducerea în ţară prin PTF Siret, a unor cantităţi de ţigări de contrabandă, de provenienţă R. Ucraina, prin coruperea lucrătorului vamal de serviciu şi cu încălcarea regimului vamal privind produsele accizabile, fiecare dintre cei trei membri ai grupului având un rol bine definit, inculpatului Nimijan (Nymyzhan) Vitalii Ivan revenindu-i rolul de lider şi coordonator al acţiunilor.

Dumitru Lăcustă, cetăţean româno- ucrainian a fost tirmis în judecată pentru că la datele de 18.03.2015 şi 26.03.2015, a introdus în România, la solicitarea inculpatului Nimijan (Nymyzhan) Vitalii Ivan, de fiecare dată, cantitatea de 9.500 pachete ţigări (19 baxuri) de provenienţă R. Ucraina, prin locuri stabilite pentru controlul vamal, respectiv BVF Siret şi prin sustragere de la controlul vamal, cauzând statului un prejudiciu total în valoare de 265.930 lei, nerecuperat. Cât priveşte rolul în grupul infracţional organizat, Lăcustă era şoferul mijlocului de transport al ţigaretelor.

Dumitru Daniel Sofronie l-a ajutat pe inculpatul Nimijan (Nymyzhan) Vitalii Ivan să introducă în ţară prin locuri stabilite pentru controlul vamal, respectiv BVF Siret şi prin sustragere de la controlul vamal, următoarele cantităţi: câte 9.500 pachete ţigări (19 baxuri) în datele de 18.03.2015 şi 26.03.2015 şi, respectiv 10.547 pachete ţigări (9689 pachete marca ASHIMA, şi 858 pachete marca MARBLE) şi 29 litri alcool (whisky), la data de 21.04.2015, toate de provenienţă R. Ucraina, prin aceea că a preluat şi însoţit transportatorul de ţigări, de fiecare dată, imediat după ce acesta a trecut de vama Siret, însoţindu-l spre depozitul temporar din oraşul Siret, jud. Suceava, evitând astfel, eventuale controale în trafic şi riscul deconspirării activităţii şi depistării țigărilor de contrabandă, cauzând statului un prejudiciu total în valoare de 390.854 lei, nerecuperat. Sofronie era antemergător al mijlocului de transport al ţigaretelor.

Ilie Chebac a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea de contrabandă, constând în aceea că, în ziua de 18.03.2015 l-a ajutat pe inculpatul Nimijan (Nymyzhan) Vitalii Ivan să introducă în ţară cantitatea de 9.500 pachete ţigări (19 baxuri) de provenienţă R. Ucraina, prin locuri stabilite pentru controlul vamal, respectiv BVF Siret şi prin sustragere de la controlul vamal, prin aceea că i-a furnizat acestuia date şi informaţii privind programarea turelor de serviciu în vamă, atenţionându-l cu privire la eventuale controale şi asigurând, astfel, succesul activităţii infracţionale, potrivit unei înţelegeri prestabilite între cei doi inculpaţi, contribuind astfel, la cauzarea unui prejudiciu, bugetului de stat, în valoare de 132.965 lei nerecuperat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. "Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", arată procurorul şef serviciu, Mihaela Mihai- Popa, de la DNA Suceava.

 

Spune-ne opinia ta