Botoşănean condamnat pentru implicarea în furtul a aproape 400 de biciclete

O grupare de români, printre care şi un botoşănean, a produs un prejudiciu ce depăşeşte 400.000 de euro în Belgia. Cei zece au fost şi condamnaţi în primă instanţă, botoşăneanul scăpând cu o pedeapsă cu suspendare. "Filmul" însă demonstrează cât de inventivi suntem.

Botoşănean condamnat pentru implicarea în furtul a aproape 400 de biciclete

   Foto: DIICOT

"Creierul" afacerii pare a fi un arădean care şi-a găsit complici prin toată ţara, inclusiv pe Bogdan B., din Botoşani. Ţinta grupării a fost o firmă belgiană specializată în comercializarea bicicletelor de lux, care avea depozitul la Aubange, în apropierea frontierei cu Franţa şi Luxemburg.

Hoţii şi-au pregătit lovitura cu mult timp înainte, urmărind rutina zilnică a firmei cu un aparat de termoviziune. Când au dat atacul, în martie 2015, au folosit mănuşi, cagule şi ciorapi pentru a nu lăsa urme şi ca să nu fie identificaţi. Două nopţi la rând au intrat în firmă cu tot cu maşinile de transport pregătite din timp şi au furat 371 biciclete, în valoare de 620.316,97 euro. Ulterior, au descărcat bicicletele şi l-au chemat pe botoşănean.

Acesta a plecat cu avionul în Italia, a preluat un autocamion cu care a ajuns la Luxemburg, a încărcat sutele de biciclete şi a pornit-o înapoi, spre Milano. Cu această ocazie, gruparea s-a "spart", fiecare dintre membrii căutându-şi alte rute spre ţară. Botoşăneanul a lăsat camionul în Italia, unde o parte din ele au şi fost vândute, iar cele rămase au fost împărţite în alte mai multe mijloace de transport mai "discrete" şi aduse în ţară.

Din Italia, botoşăneanul a urcat iar în avion şi a venit acasă, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Numai că restul grupării a fost localizată pe baza telefoanelor mobile, după o muncă minuţioasă a autorităţilor belgiene şi române. Astfel că la două săptămâni de la aventura din Belgia, membrii grupării au fost săltaţi în urma unei operaţiuni organizată de procurorii DIICOT Arad în judeţele Arad, Alba, Botoşani şi Suceava. În urma descinderilor, s-a reuşit recuperarea a 235 biciclete.

Aşa au ajuns şi la botoşăneanul care a încercat să se disculpe, susţinând că nu a avut nicio idee că transportul era ilegal şi că bicicletele erau furate. Când i s-a cerut să explice de ce a ales să vină cu avionul în ţară şi nu cu camionul, tânărul i-a surprins pe anchetatori, afirmând că nu ar fi putut respecta timpul de odihnă obligatoriu şi orarul tahografului, riscând să încalce legea.

Toţi cei zece membri ai grupării au fost condamnaţi, opt dintre ei primind pedepse cu executare. Botoşăneanul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, însă pedepsele nu sunt definitive.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
17

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
436

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
270

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...