"Admite cererea formulată de Oficiul Federal de Justiţie al Republicii Federale Germania. Dispune punerea în executare a Deciziei nr.... emisă de Prefectul Regional al Districtului Viersen, rămasă definitivă în data de 27 iulie 2017, în ce priveşte sancţiunea pecuniară în valoare totală de 98,50 Euro (70 Euro amendă şi 28,50 Euro cheltuieli judiciare) aplicată intimatului, pentru săvârşirea unei contravenţii rutiere, reprezentând în echivalent lei suma de 445,42 lei, calculată la cursul valutar fixat de BNR la data de 29.06.2016".
Cam aşa sună o sentinţă emisă de Judecătoria Botoşani în cazul unui botoşănean care nu a plătit în termen amenda pentru o contravenţie rutieră comisă pe teritoriul Germaniei.
Un caz similar, o amendă mai mare- instanţa botoşăneană a dispus recunoaşterea unei amenzi în sumă de 309 euro aplicată unui botoşănean, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul depăşind viteza legală, pedeapsă aplicată în Regatul Ţărilor de Jos, ca atare l-a obligat pe acesta la executarea amenzii aplicată de autorităţile olandeze, suma de plată fiind de 1.392,23 lei.
Cea mai mare amendă pe care o are de plătit un botoşănean este de 899,98 Euro aplicată pentru săvârşirea unei contravenţii rutiere, sancţiune dispusă de Judecătoria Westerburg, din Germania. Printre cei 15 botoşăneni care s-au ales cu acţiuni pe rolul instanţelor din judeţ pentru recuperarea unor sancţiuni rutiere se află şi o botoşăneancă, amendată cu suma de 261 de euro, cu un echivalent în lei de 1176,28 lei, pentru o infracţiune rutieră înregistrată în Regatul Olandei.
Procedura este destul de clară. "Amenzile se aplică ori pentru nepurtatul centurii de siguranţă, pentru viteză, sancţiuni care se regăsesc şi în legislaţia românească. Nu eşti oprit în trafic, ci doar înregistrat pe camerele de supraveghere şi primeşti amendă acasă. În cazul în care o plăteşti în termen, nu ai nicio problemă. Dacă refuzi sau dacă întârzii, te trezeşti cu proces în instanţă. Mă refer la autoturisme pentru că în cazul transporturilor mari, amenda se plăteşte pe loc, altfel camionul este indisponibilizat, însă firmele îşi achită debitele fără probleme", povesteşte un botoşănean care a primit procesul verbal de contravenţie acasă, în plic, tradus în limba română.
Ce se întâmplă cu "istoricul" rutier din ţările Uniunii Europene? Nu interferează cu cel din ţară, decât în anumite condiţii.
"Doar faptele la care se aplică şi măsurile complementare de retragere a certificatului de înmatriculare sau reţinut permisul de conducere vor apărea în istoricul din ţară al conducătorului auto", spune Nicoleta Federciuc, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Botoşăneni obligaţi de instanţe să-şi plătească amenzile de circulaţie căpătate în Europa
Stiri Botosani Thursday, 17 August 2017 JustițieGreşelile în trafic sunt inerente, fie că le comitem în ţară, fie în străinătate. În străinătate, însă, orice greşeală este vizibilă şi sancţionabilă. Refuzul de a plăti o amendă de circulaţie duce la deschiderea unei acţiuni în instanţă.
Spune-ne opinia ta
Articole similare
Buluc la cumpărături pe ultima sută de metri! FOTO
Cum conducem iarna
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!
Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...
Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!
În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...
În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!
Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...