Botoşăneni obligaţi de instanţe să-şi plătească amenzile de circulaţie căpătate în Europa

Greşelile în trafic sunt inerente, fie că le comitem în ţară, fie în străinătate. În străinătate, însă, orice greşeală este vizibilă şi sancţionabilă. Refuzul de a plăti o amendă de circulaţie duce la deschiderea unei acţiuni în instanţă.

Botoşăneni obligaţi de instanţe să-şi plătească amenzile de circulaţie căpătate în Europa

"Admite cererea formulată de Oficiul Federal de Justiţie al Republicii Federale Germania. Dispune punerea în executare a Deciziei nr.... emisă de Prefectul Regional al Districtului Viersen, rămasă definitivă în data de 27 iulie 2017, în ce priveşte sancţiunea pecuniară în valoare totală de 98,50 Euro (70 Euro amendă şi 28,50 Euro cheltuieli judiciare) aplicată intimatului, pentru săvârşirea unei contravenţii rutiere, reprezentând în echivalent lei suma de 445,42 lei, calculată la cursul valutar fixat de BNR la data de 29.06.2016".

Cam aşa sună o sentinţă emisă de Judecătoria Botoşani în cazul unui botoşănean care nu a plătit în termen amenda pentru o contravenţie rutieră comisă pe teritoriul Germaniei.

Un caz similar, o amendă mai mare- instanţa botoşăneană a dispus recunoaşterea unei amenzi în sumă de 309 euro aplicată unui botoşănean, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul depăşind viteza legală, pedeapsă aplicată în Regatul Ţărilor de Jos, ca atare l-a obligat pe acesta la executarea amenzii aplicată de autorităţile olandeze, suma de plată fiind de 1.392,23 lei.

Cea mai mare amendă pe care o are de plătit un botoşănean este de 899,98 Euro aplicată pentru săvârşirea unei contravenţii rutiere, sancţiune dispusă de Judecătoria Westerburg, din Germania. Printre cei 15 botoşăneni care s-au ales cu acţiuni pe rolul instanţelor din judeţ pentru recuperarea unor sancţiuni rutiere se află şi o botoşăneancă, amendată cu suma de 261 de euro, cu un echivalent în lei de 1176,28 lei, pentru o infracţiune rutieră înregistrată în Regatul Olandei.

Procedura este destul de clară. "Amenzile se aplică ori pentru nepurtatul centurii de siguranţă, pentru viteză, sancţiuni care se regăsesc şi în legislaţia românească. Nu eşti oprit în trafic, ci doar înregistrat pe camerele de supraveghere şi primeşti amendă acasă. În cazul în care o plăteşti în termen, nu ai nicio problemă. Dacă refuzi sau dacă întârzii, te trezeşti cu proces în instanţă. Mă refer la autoturisme pentru că în cazul transporturilor mari, amenda se plăteşte pe loc, altfel camionul este indisponibilizat, însă firmele îşi achită debitele fără probleme", povesteşte un botoşănean care a primit procesul verbal de contravenţie acasă, în plic, tradus în limba română.

Ce se întâmplă cu "istoricul" rutier din ţările Uniunii Europene? Nu interferează cu cel din ţară, decât în anumite condiţii.

"Doar faptele la care se aplică şi măsurile complementare de retragere a certificatului de înmatriculare sau reţinut permisul de conducere vor apărea în istoricul din ţară al conducătorului auto", spune Nicoleta Federciuc, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
638

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
139

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
87

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...