Ameninţări şi corupere pentru a scăpa de justiţie! Contrabandişti trimişi la judecată!

O grupare infracţională specializată în contrabanda cu ţigări se va reuni în faţa instanţei, după ce procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Botoşani i-a trimis pe toţi 12 suspecţi în judecată.

Ameninţări şi corupere pentru a scăpa de justiţie! Contrabandişti trimişi la judecată!

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

12 botoşăneni au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT la capătul unei anchete care a durat mai bine de trei ani, timp în care au apărut ameninţări şi "târguri" pentru ca cei doi lideri ai grupării să scape basma curată.

Povestea a început în toamna lui 2013, atunci când Noris T. şi Daniel T. alături de alţi patru amici au constituit grupul organizat pe paliere în scopul de a-şi majora veniturile prin contrabandă. Au atras alături de ei, treptat, alţi tineri, fiecare cu rolul său: unul şi-a pus maşina la bătaie, pentru transportul coletelor de ţigări, alţii se ocupau de recrutarea "informatorilor" care să-i ţină la curent cu mişcările poliţiştilor de frontieră dar şi pentru preluarea coletelor de pe malul Prutului până în Ştefăneşti, de unde erau aduse în Botoşani, astfel că grupul a ajuns la 12 persoane.

La începutul lui octombrie, potrivit planului făcut de liderii grupului, mai mulţi tineri au ajuns pe malul Prutului de unde au preluat de la un cetăţean moldovean nouă colete ce conţineau 18.500 de pachete de ţigări de calitate inferioară. Pachetele au fost trase peste Prut cu ajutorul lansetelor şi a unor frânghii.

După ce au preluat ţigările, tinerii au trecut prin pădure pentru a ajunge la Ştefăneşti, acolo unde îi aşteptau două maşini, conduse de doi dintre colegi. Numai că până a ajunge la locul de întâlnire, aceştia au fost observaţi de poliţiştii de frontieră, care nu au stat la discuţii, ci i-au făcut "pachet" pe toţi şi i-au adus la Botoşani, confiscându-le şi ţigările.

Ancheta procurorilor DIICOT a evidenţiat ulterior că pentru "ajutor", tinerii urmau să primească câte 550 de lei, sume puse la dispoziţie de către cei doi lideri au grupării. Prejudiciul calculat de anchetatori ca fiind cauzat bugetului de stat prin operaţiunile de contrabandă a ajuns însă la aproape 189.000 de lei.

Când ancheta se apropia de final, la începutul acestui an, procurorii DIICOT, cei care au preluat dosarul, au aflat că cei doi, Noris T. şi Daniel T. făcuseră presiuni şi, prin ameninţări şi corupere, încercaseră să-i determine pe membrii grupării să îşi asume singuri comiterea faptelor de contrabandă şi să nu le spună anchetatorilor faptul că ei doi au iniţiat şi coordonat gruparea. Doi dintre tineri au cedat presiunilor, însă, la următoarele audieri au spus adevărul.

Ca atare, cei doi vor fi judecaţi pentru instigare şi complicitate la contrabandă, iar restul grupării pentru contrabandă. Urmează ca dosarul să intre la camera preliminară şi apoi pe judecata de fond.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii unei școli gimnaziale din județ au învățat cum să circule corect ca pietoni și bicicliști! (Foto)

astăzi, 17:32
17

Luni, 22.04.2024, Școala Gimnazială ,,Dan Iordăchescu” Hlipiceni, pe lângă activitățile impuse de programa școlară, a desfășurat, în cadrul programului ,,Școala altfel&rdq...

(A) INFORMARE din partea Primăriei comunei Mihai Eminescu

astăzi, 16:56
40

1. Primăria comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință că, în conformitate cu prevederile Ordinul  Prefectului Județului Botoșani nr. 200/19.03.2024 și ale HCL -ului nr. 49/26.0...

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
58

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...