Grupări infracționale din județele Iași și Suceava, destructurate! Droguri, arme și conexiuni cu traficanți moldoveni!

Grupări infracționale din județele Iași și Suceava, destructurate! Droguri, arme și conexiuni cu traficanți moldoveni!

O acțiune de amploare a polițiștilor de frontieră și a procurorilor DIICOT a pus capăt activităților a trei grupuri infracționale din județele Iași și Suceava. Perchezițiile domicilare au scos la lumina justiției zeci de telefoane, cartele, arme, mii de pachete de țigări și obiecte utilizate pentru prepararea drogurilor. Conform anchetei, există conexiuni între grupuri, acestea relaționând inclusiv cu traficanți din Republica Moldova.


Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, au destructurat trei grupuri infracţionale care desfăşurau activităţi ilicite în sfera contrabandei cu produse accizabile şi traficului de droguri, care acţionau pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava. 


"În data de 27 septembrie a.c. au fost desfăşurate 38 percheziţii domiciliare la membrii grupărilor, în mai multe locaţii de pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava, la care au participat poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău şi poliţişti din cadrul B.C.C.O. Iaşi şi Suceava. Faţă de şapte membri ai grupurilor a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile", se arată într-un comunicat al ITPF Iași.


Monitorizarea membrilor grupării şi modus operandi


În urma unor activităţi informativ-operative desfăşurate pe parcursul a jumătate de an, în perioada ianuarie 2017 - septembrie 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul S.P.F. Ţuţora, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a trei grupuri, cu denumirile generice „OPRIŞENI”, „PRISĂCANI” şi „ALBINEŢ”, ce desfăşurau activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări, din Republica Moldova în România, peste râul Prut şi a traficului de droguri, ce acţionau în mod constant pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava.


"În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea a două grupări infracţionale, interconectate, cu componenţă română şi moldoveană, care acţionau în mod constant pe raza judeţului Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, prin acte de contrabandă peste râul Prut. Grupările le colectau, transportau, depozitau şi comercializau prin intermediari sau direct, în scopul obţinerii de beneficii financiare. Membrii acestora aveau legături bine închegate între ei, pe segmente relaţionale, având sarcini diferite, în funcţie de posibilităţile de acţiune în cadrul grupului. Cel de al treilea grup, format din cetăţeni români, R. Moldova şi Ucraina, a acţionat pe raza municipiului Iaşi, cu ramificaţii şi pe raza judeţului Suceava, în scopul introducerii ilegale, colectării, transportulului, depozitării şi comercializării de ţigarete provenite din contrabandă. Totodată s-a stabilit faptul că membrii săi aveau în preocupări şi săvârşirea de fapte ilegale din sfera traficului de droguri.


În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, s-a descoperit cantitatea de 69.528 pachete (1.390.560 ţigarete), diferite mărci, în valoare totală de aproximativ 646.496", explică ITPF Iași.


Percheziţiile


"Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 27 septembrie a.c., când poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu lucrători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău şi poliţişti din cadrul B.C.C.O. Iaşi şi Suceava au desfăşurat 38 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava, fiind identificate 26 de persoane suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 5.100 pachete ţigări (102.000 ţigarete) de diferite mărci, o folie de plastic de culoare neagră cu o substanță vegetală de culoare verde-olive (în amestec cu tutun, cu miros înțepător), o substanță vegetală de culoare verde olive, țigarete rulate artizanal ce conțin materie vegetală de culoare verde olive, folii de staniol în care se găsește substanță vegetală, o rolă cu hârtie subțire, 10 aparate de mărunțit tip grinder, cu urme de materie vegetală, diferite recipiente ce conțin urme de materie vegetală, patru autovehicule, în valoare de aproximativ 17.000 de euro, 39 telefoane mobile de diferite mărci şi 31 cartele SIM, două carduri de memorie, două pistoale, o armă de vânătoare, opt cartușe, un box, un baston metalic tip telescop, suma de 61.320 lei, 625 lire sterline, 13.120 Euro, 100 USD , diferite înscrisuri utile cauzei.
În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă faţă de 35 de persoane şi trafic de droguri faţă de 4 persoane. Totodată, faţă de şapte membri ai grupărilor, procurorii D.I.I.C.O.T - S.T. Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore urmând ca să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului", se detaliază în comunicat.


Legea din România, prin modificările recente ale Codului Penal, le apără un drept nou al acuzaților: "Facem menţiunea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţile din Codul de procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovaţie", încheie Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

 

 

Spune-ne opinia ta