Botoşani: Spaţii de scăldat în care este interzis scăldatul! "Cei care se scaldă o fac pe propria răspundere!"

Zona Barajului de la Stânca- Costeşti, acolo unde un operator economic a organizat "Marea Nordului" este interzisă scăldatului! Asta spun normele legale, dar şi autorităţile, dat fiind că nu sunt îndeplinite condiţii minimale de siguranţă.

Botoşani: Spaţii de scăldat în care este interzis scăldatul! "Cei care se scaldă o fac pe propria răspundere!"

De două ori au intervenit, în două săptămâni, pompierii de la Garda Ştefăneşti la Barajul Stânca Costeşti pentru a salva persoane care au intrat în apă.

Primul caz s-a înregistrat în urmă cu două săptămâni, atunci când un bărbat de 42 de ani s-a aventurat cu o saltea pneumatică pe baraj, dispărând din raza vizuală a amicilor care îl însoţeau. Aceştia au sunat la 112, echipajul SMURD de la Garda Ştefăneşti a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă fiind alarmată pentru a se deplasa la locul solicitării. Nu a mai fost cazul de intervenţie, pentru că aventurierul a ieşit din apă prin altă parte.

Luni, însă, situaţia a fost mult mai gravă- o fată de 17 ani şi un tânăr de 25 de ani au intrat în apa Barajului şi au fost purtaţi de curenții puternici în larg. Mai multe persoane care se aflau pe plajă au sărit să îi salveze, reușind să îi aducă pe uscat. La fața locului a ajuns echipajul SMURD de la Ștefănești și echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă, băiatul ajungând la Unitatea de Primiri Urgenţe în stare gravă.

În ambele cazuri, persoanele care au avut nevoie de ajutor erau la "Marea Nordului", zona denumită astfel de operatorul economic ce a concesionat o bucată din plaja barajului, dar care a montat plăcuţe care avertizează că scăldatul este pe proprie răspundere. Şi asta pentru că nu există salvator din apă.

"Eu ştiu că respectivul operator nu are salvamar, dar nu ştiu să fie în Botoşani salvamari. Acolo riscul este major pentru că sunt curenţi foarte puternici, nu e ca la mare. Malul este abrupt, concavitatea este foarte mare, curenţii sunt puternici pentru că e o apă curgătoare, automat ar trebui să aibă salvamar", spune col. Cristian Amarandei, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Primarul oraşului Ştefăneşti, Florin Buţura, ştie şi el că nu există salvamar pe plaja de la Stânca.

"Persoana privată care exploatează zona de acolo nu a angajat salvamar pentru că este interzis scăldatul în lac, iar cei care o fac, o fac pe propria răspundere. Scăldatul este interzis, sunt puse plăcuţe care arată că scăldatul este interzis. Am aflat şi eu de ceea ce s-a întâmplat luni", spune Florin Buţura.

Instructorii au o opinie clară în privinţa normelor privind scăldatul. "Vă dau un exemplu: un coleg de-al nostru a fost angajat salvamar la piscina a trei blocuri. Sună ciudat, dar asta e regula. Normele europene, adoptate şi de noi, sunt foarte clare în acest sens: nu există spaţiu de scăldat cât timp nu există salvator care să fi absolvit un curs de salvare şi să fie apt pentru aşa ceva. Nimeni nu ar trebui să-şi asume răspunderea în alte condiţii", explică instructorii pentru salvatori.

Am încercat să o contactăm pe Pansela Merticariu, administratorul plajei concesionate de la Stânca, însă a refuzat orice discuţie cu reporterii Ştiri.Botoşani.Ro.

În consecinţă, dacă intenţionaţi să mergeţi la scăldat oriunde în judeţ, o faceţi pe propria răspundere- nimeni altcineva nu-şi asumă viaţa dumneavoastră.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Maşină condusă de un şofer de 19 ani, ajunsă sub un pod! Mama şi fratele tânărului au fost răniţi! FOTO

astăzi, 08:36
1649

Accidentul a avut loc în noaptea de joi spre vineri pe DJ 294, pe raza localităţii Strahotin. Cosmin H., în vârstă de 19 ani, aflat la volanul unui VW Golf, se deplasa pe drumul j...

Încă 19 candidaţi au susţinut interviul la concursul pentru directorii de şcoli. Rezultatele finale!

astăzi, 07:52
365

Alţi 19 candidaţi au susţinut, joi, interviul din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi ai unităţilor de învăţământ din judeţul Botoşani.T...

Prim-procurorul Raluca Stăncescu şi prietenul său, reţinuţi de DNA pentru şantaj! Un poliţist a fost plasat sub control judiciar!

Joi, 20 Iulie 2017
7471

Joi noapte, anchetatorii DNA au finalizat audierile programate în cazul anchetei ce o priveşte pe Raluca Stăncescu, prim- procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, magist...