Pe acumularea Rogojești, jandarmii au depistat șapte persoane care pescuiau fără a deține un permis de pescuit valabil, alte fapte contravenționale constatate fiind reținerea peștilor pescuiți sub dimensiunile legale admise și folosirea unui număr mai mare de unelte de pescuit decât cel permis de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul și acvacultura, valoarea totală a sancțiunilor fiind de 2400 de lei.
Pe râul Prut, jandarmii au depistat doi bărbați care scoteau din apă trei setci monofilament interzise de lege, cu lungimea totală de 240 de metri, în care era prinsă cantitatea de aproximativ 6 kilograme de pește din diferite specii.
Celor doi li s-au întocmit actele de sesizare ale organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și folosire a setcilor monofilament, iar peștele viu a fost eliberat în apa râului. În acest caz, cercetările vor fi continuate de Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.
Plasele monofilament aduc un prejudiciu enorm resurselor biologice acvatice, fiind utilizate în pescuitul ilegal datorită greutății mici și capacității mari de reținere a peștelui, datorat faptului că la instalarea în apă devin adevărate capcane invizibile.
Efectul negativ asupra faunei acvatice este dublat de descompunerea foarte lentă în cazul abandonării în apă, în decurs de sute de ani, comparativ cu plasele de pescuit clasice confecționate din materiale naturale biodegradabile.
Campania de informare ,,Pescuit responsabil pentru un pescuit durabil!” se va desfășura până pe data de 31 august a.c., concomitent cu verificarea respectării prevederilor legale în domeniu și luarea măsurilor necesare în cazul constatării unor fapte de natură contravențională sau penală.
Comunicat de presă Inspectoratul Județean de Jandarmi