Sindicatele din invatamant: Salariile nete din educatie nu cresc in 2018 cu 50%, cum anunta Guvernul, ci cu maximum 25%

Sindicatele din invatamant: Salariile nete din educatie nu cresc in 2018 cu 50%, cum anunta Guvernul, ci cu maximum 25%

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant spune ca i-a atras atentia premierului Mihai Tudose, in cadrul unei intalniri, marti, la Guvern, ca majorarile salariale anuntate de Executiv pentru sistemul de educatie, respectiv 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2018 si 20% din martie 2018, reprezinta in realitate o crestere neta nu de 50%, cum se vehiculeaza, ci de 20-25%.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, urmeaza sa se aplice si pentru invatamant prevederile Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Incepand cu aceeasi data, potrivit Ministerului Finantelor Publice, angajatii vor prelua povara contributiilor catre stat. Acest lucru inseamna o crestere nesemnificativa de la 1 ianuarie 2018 a veniturilor nete pe care le vor incasa angajatii din educatie, arata FSLI intr-un comunicat.  

"Unui profesor debutant, care are acum un salariu net de aproximativ 1.440 de lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, cand salariul brut va creste cu 25%, venitul net ii va creste, in mod real cu doar 3,8%, dupa ce vor fi platite contributiile catre stat. Ceea ce inseamna, ca un debutant va primi, doar 55 de lei in plus la salariu", explica FSLI.

De asemenea, mai arata FSLI, un profesor cu peste 40 de ani de munca are acum un venit net de 2.770 lei. La data de 1 ianuarie 2018, salariul net va fi de 2.887 lei, ceea ce inseamna o crestere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o crestere reala de  4,2%.

Incepand cu data de 1 martie 2018, cand ar urma sa se aplice urmatoarea majorare de 20%, salariul net al unui profesor debutant va ajunge la 1.795 lei, cu 24% mai mare decat cel actual, iar cel al unui profesor cu o vechime de peste 40 de ani la 3.465 lei net, ceea ce inseamna o crestere de 25% fata de cel actual, chiar daca veniturile brute cresc in martie 2018 cu 50% fata de cele din luna decembrie 2017, explica mai departe FSLI.     

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant mai mentioneaza in comunicat ca i-a inaintat totodata premierului Mihai Tudose un memoriu, in numele celor 170.000 de membri, in care i-a cerut sa remedieze si aceasta problema.

"In urma acestei discutii, s-a stabilit o noua intalnire, care va avea loc luni, 28.08.2017, in cadrul careia vor fi abordate si alte teme de interes pentru sistemul de educatie si salariatii acestuia", precizeaza FSLI.

"E in primul rand o problema de onestitate fata de cadrele didactice. Cum poti sa le promiti o crestere cu 50% a salariilor, daca nu vii si explici, ca in realitate, aceasta majorare care se aplica la venitul brut, alaturi de noile modificari privind fiscalitatea, inseamna cresteri la jumatate?

FSLI i-a cerut premierului sa rezolve aceasta problema a contributiilor care trebuie platite de angajati catre stat, intrucat educatia este un sistem in care salariile sunt, in continuare, foarte mici, iar cresterea taxelor va face, si pentru viitor, ca profesia de dascal sa fie neatractiva pentru tinerii performanti si cu vocatie pentru aceasta meserie", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu, citat in comunicat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...