Sărbătoare albastră în faţa Primăriei! Zeci de baloane înălţate pentru bucuria copiilor cu tulburări de spectru autist FOTO
BOTOSANI

"Trecem prin viaţă cu tălpile sufletului prin foc ca să învăţăm să mergem pe apă". Vorbele lui Hrisostom Filipescu au constituit motto-ul acţiunii organizate de Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism duminică, 2 aprilie, în Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului.

Sărbătoare albastră în faţa Primăriei! Zeci de baloane înălţate pentru bucuria copiilor cu tulburări de spectru autist FOTO

Cu tălpile sufletului trec prin foc de ani de zile aceşti părinţi botoşăneni, ai căror copii au fost diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist (TSA), de diverse grade şi în diverse forme.

Duminică seară, zeci de părinţi şi zeci de copii, alături de voluntari ai Asociaţiei şi reprezentanţi ai instituţiilor publice, s-au adunat în faţa Primăriei Botoşani pentru a celebra această zi. Mai mult pentru botoşănenii care nu ştiu ce înseamnă autismul şi care trebuie să înveţe ce înseamnă acest diagnostic, mai puţin pentru părinţii care, alături de copiii lor, luptă să câştige în fiecare zi câte o mică luptă împotriva bolii.

"Ca în fiecare an, nu uităm să marcăm Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Pe lângă acceptare şi respect, noi dorim să aducem în prim- plan faptul că autismul înseamnă integrare, implicare, comunitate. Şi noi vrem să atragem comunitatea către noi, iar noi să avem deschidere pentru comunitate. Punem mare preţ pe comunitate pentru că împreună putem realiza foarte multe din ce ne-am propus pentru aceşti copii, împreună putem deveni o forţă şi că căutăm soluţii de viitor pentru că toate aceste lucruri trebuie făcute acum şi numai târziu şi atunci trebuie să devenim o forţă şi ne bazăm în primul rând pe comunitate", spune Gabriela Petrea, preşedintele Asociaţiei.

Cum se pot implica botoşănenii? Prin direcţionarea celor 2% din impozitul pe venit dar şi a 20% din impozitul pe profit al firmelor botoşănene, naţionale şi internaţionale.

"Punem mare accent şi pe voluntariat, pe ramura tânără a societăţii civile care poate venit tot mai aproape de copii, să se implice, să-i cunoască, să-i înţeleagă. Autismul nu înseamnă doar că vrem să fim înţeleşi ci şi noi vrem să-i înţelegem pe cei de lângă noi şi atunci doar împreună ne putem ajuta unii pe alţii. Să investeşti în viitorul unui copil înseamnă de fapt să investeşti în tine, indiferent că eşti părinte, că eşti voluntar sau susţinător sub orice formă", adaugă Gabriela Petrea.

46 de copii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist beneficiază în prezent de tratament gratuit în cadrul Asociaţiei iar dacă fondurile Asociaţiei ar fi mai multe, mai mulţi copii ar intra în programele de tratament.

"În prezent, Asociaţia oferă acestor copii ajutorul a trei terapeuţi pe care îi avem cu normă întreagă, dar oferă doar două ore de terapie pe săptămână. Este însă foarte important să ajungem la acel stadiu prin care să oferim două ore zilnic pentru aceşti copii", explică preşedintele APCA Botoşani.

Care sunt speranţele pentru acest an al Asociaţiei? Amenajarea unui parc de joacă, pe model norvegian şi pe modelul activităţilor de terapie desfăşurate în aer liber, suplimentarea numărului de terapeuţi astfel încât să poată creşte şi numărul copiilor care beneficiază de terapie, precum şi realizarea unei tabere terapeutice- pilot pentru 46 de copii cu tulburări de spectru autist în vara acestui an.

Alături de copiii cu autism şi de părinţii lor s-a aflat şi Iulian Rotariu, campionul care a luptat pentru cauza copiilor cu autism în maratoanele la care a participat.

"Dorinţa mea pentru acest an este să fiu sănătos, să pot să reprezint cu drag şi cu fruntea sus această cauză, pe oriunde în lume mă vor duce paşii, să fac un pas mai mare pentru nevoile acestor copilaşi, să-i vedem mari, să-i vedem responsabili şi cu drag să primim fiecare clipă din viaţa lor", a spus Iulian Rotariu.

La ora 20, Primăria Botoşani a fost luminată în albastru, culoarea-simbol a autismului, şi zeci de baloane albastre au fost înălţate spre cer. "...ca să învăţăm să mergem pe apă".














 

 

Spune-ne opinia ta