Prima clasă cu învățământ profesional dual din județul Botoșani se deschide în septembrie

Prima clasă cu învățământ profesional dual din județul Botoșani se deschide în septembrie

Învățământul profesional dual este inclus pentru prima dată, din septembrie 2018, în oferta școlară din județul Botoșani. Elevii de clasa a VIII-a care vor să devină electricieni trebuie să se înscrie în clasa de învățământ dual din Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" din municipiul Botoşani. Ei vor primi bursa lunară de 200 de lei de la stat, plus alți 200 de lei de la agentul economic.

La nivel național, înscrierile în învățământul dual încep pe 15 iunie 2018. Toți copiii care intră în școlile duale, indiferent de orașul în care este școala, primesc bursa de minimum 400 de lei pe lună. 

Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" din Botoşani, împreună cu societatea comercială Elsaco Electronic, deschid prima clasă de învățământ dual din județul Botoșani. Începând cu anul școlar 2018-2019, aici vor fi pregătiți tineri pentru a obține calificarea electrician constructor.

Inspectorul școlar general din Botoșani, Gabriel Hârtie, a declarat că motivul pentru care prima clasă duală se înființează abia la 6 ani de la lansarea la nivel național a învățământului dual o reprezintă nemulțumirea agenților economici "că nu le conferă nimeni garanția ca după absolvirea celor 3 ani de învățământ profesional absolvenții vor rămâne la ei în companie". "În acel contract care se semnează între agentul economic, școala și primărie nu e stipulată obligativitatea ca tinerii care vor face pregătirea practică în companiile respective să rămână acolo ca și angajat", a precizat pentru Hotnews inspectorul general.

“Am avut foarte multe discuții cu companiile, inițial au fost mai mulți agenți economici care și-au exprimat dorința să aplice pentru acest învățământ dual, dar am reușit să facem o clasă pentru anul școlar viitor. Poate cei care au aplicat și vor începe de anul viitor învățământul dual le vor da mai multe informații și celorlalți agenți economici, să reușim să facem mai multe clase peste 2-3 ani școlari”, a explicat Gabriel Hârtie.

Inspectorul școlar general a precizat că elevii care se înscriu la clasa de învățământ dual de la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" din Botoşani primesc “bursa profesională de 200 de lei, la care vin și agenții economici cu 200 de lei. Deci vor avea o bursă de 400 de lei”. 

Întrebat ce trebuie să facă firmele care vor să se implice în învățământul dual, inspectorul a declarat pentru HotNews.ro ca agenții economici “trebuie în primul rând să se adreseze inspectoratului școlar și, în funcție de specializările pe care ei le doresc, să vedem dacă noi avem unități de învățământ acreditate sau autorizate pe acele calificări”. 

“Sperăm ca în următorii ani școlari să implementăm la nivelul județului Botoșani mult mai multe clase duale. Începutul a fost mai greu, poate și din cauza legislației -  un motiv pe care l-au invocat agenții se referă la anumite facilități fiscale pe care ei le așteptau -, dar și dintr-o reticență față de tot ceea ce este nou în general. Dar trebuie să conștientizăm cu toții că dacă avem ca obiectiv la nivelul țării dezvoltarea unei economii competitive, atractive și bazată în primul rând pe resursa umană calificată în primul rând din punct de vedere practic, și nu doar teoretic, acest învățământ dual este o alternativă pozitivă pentru piața muncii. Practic, angajatorul își va pregăti viitorii angajați în companiile lor”, a explicat Hârtie. 

Învățământul profesional dual cu durata de 3 ani a fost înființat în 2012 de Daniel Funeriu, ministru al Educației la acea vreme. Acest tip de învățământ este organizat la inițiativa firmelor, care încheie un contract cu liceele tehnologice în cadrul cărora vor fi școlarizați elevii și cu primăria. După absolvirea celor 3 ani de învățământ dual, elevii au întâietatea la angajare în compania la care au făcut practică. 

Cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale, sunt considerate cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...