Facultățile pot renunța la lucrarea de licență!

Fiecare instituție de învățământ superior acreditată va stabili, în funcție de specificul programului, numărul probelor și modul de susținere a acestora, respectiv oral, scris sau  probă practică.

Facultățile pot renunța la lucrarea de licență!

Facultățile pot renunța la susținerea lucrării de licență, la finalizarea studiilor din acest an. Facultatea de Drept a Universității București a ales doar testul grilă pentru licența din vara acestui an, precizând că nu este o premieră, pentru că și în perioada 2007-2011 s-a putut opta între examen și lucrare. Deși renunțarea la susținerea lucrării de licență poate fi decisă în baza un ordin al fostului ministru al Educației Mircea Dumitru, Direcția Generală Învățământ Superior susține că fără lucrarea de licență este imposibilă verificarea abilităților de cercetare ale absolvenților, necesare la master și doctorat.

Decanul Facultății de Drept Bucuresti, Flavius Baias, a declarat vineri, pentru News.ro, că decizia de a se renunța la lucra și a rămâne doar examenul a fost luată cu majoritate de voturi de către Consiliul facultății și prezentată Senatului Universității București, care a aprobat-o, scrie News.ro.

"Nu este pentru prima dată, ci pentru a doua oară, pentru că în perioada 2007- 2011 s-a putut opta între examen și lucrare. Acum, Facultatea de Drept a decis să renunțe la lucrare, a optat numai pentru examen. Decizia a fost luată, cu imensă majoritate, de către Consiliul facultății, prezentată Senatului, care a aprobat-o. În perioada 2007- 2011, au fost și facultăți care au păstrat lucrarea de licență și au renunțat la examen", a spus Flavius Baias.

Renunțarea la una dintre cele două probe de la licență este posibilă în baza prevederilor unui ordin al ministrului Educației, semnat de Mircea Dumitru, în 20 decembrie 2016. Ordinul de ministru privind Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de licență/diplomă și disertație, care a fost publicat în Monitorul Oficial din 4 ianuarie 2017, prevede că acesta constă din una sau două probe, stabilite de Senatul universitar, respectiv: proba de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate și proba de prezentare și susținere a lucrării de licență sau a proiectului de diplomă.

În baza acestui ordin de ministru, fiecare instituție de învățământ superior acreditată va stabili, în funcție de specificul programului, numărul probelor și modul de susținere a acestora, respectiv oral, scris sau  probă practică.

Oficialii Direcției Generale Învățământ Superior din Ministerul Educației consideră că aplicarea noii metodologii implică și riscuri, unul dintre acestea fiind că renunțarea la lucrarea de licență face imposibilă verificarea abilităților de cercetare ale absolvenților, necesare în parcurgerea următoarelor cicluri de studii universitare, masteratul și doctoratul, care pun progresiv accent pe cercetare.

Aceștia susțin că, deși textul Legii educației nu este imperativ în ceea ce privește lucrarea de licență, spiritul legii este clar atât prin formulare, cât și raportat la tradiția învățământului superior românesc și practica internațională, în care lucrarea de licență nu lipsește.

În ce privește luarea unei decizii de renunțare la lucrarea de licență pentru că mulți absolvenți aleg să le cumpere de la persoane care le oferă spre vânzare, ceea ce implică falsificarea calității de autor, iar facultățile nu au softuri care să permită stabilirea gradului de similitudine pentru lucrările științifice, oficialii Direcției Generale Învățământ Superior spun că legislația interzice comercializarea de lucrări științifice, iar îndrumătorii lucrărilor de licență sau de dipomă răspund în solidar cu autorii acestora de originalitatea conținutului.

"În ceea ce privește declarațiile referitoare la costurile ridicate ale unui soft dedicat lucrărilor de diplomă/licență, precizăm că există un Ordin al Ministrului Educației, încă din primăvara anului 2016, prin care se statuează că platforma DOCT a Ministerului Educației Naționale este pusă gratuit la dispoziția universităților și Academiei Române, în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrările științifice prin programul plagiat.pl. În acest context, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia și responsabilitatea universităților, prin același Ordin al ministrului, aceste instituții sunt abilitate să utilizeze și softurile deja achiziționate pentru stabilirea gradului de similitudine a lucrărilor științifice, în această categorie încadrându-se și Universitatea din București", au precizat oficialii Direcției.

Legea educației prevede că examenul de licență se organizează și se desfășoară numai de către instituțiile de învățământ superior acreditate, pe baza unui regulament propriu aprobat de senatul universitar și care respectă metodologia-cadru, aprobată prin ordin al ministrului Educației.

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Vezi alte știri

Simona Halep se califica dramatic in optimi la Australian Open, dupa un meci de-a dreptul incredibil. CTP: Pentru mine a fost meciul vieții

astăzi, 10:08
228

Nu mai putin de 3 ore si 45 de minute a durat intalnirea de pe Arena Rod Laver, cea mai lunga partida disputata in cariera pentru ambele tenismene. Simona Halep s-a calificat cu mare dificultate, samb...

Îți apar vânătăi din senin? Iată care ar putea fi motivele

astăzi, 08:30
285

Nu-ți amintești de vreo lovitură puternică, dar totuși ți-a apărut o vănătaie, peste noapte? Există o mulțime de motive pentru care pielea se învinețește ușor.”Apariţia ...

Cum moare ţăranul clasic?

Vineri, 19 Ianuarie 2018
353

"Tu mergiCu o cruceÎn spateŞi lumea Strigă:"Hoţul de lemne!"(Vasile Gogea)Una dintre iluziile postsocialiste ale etnologului Petru Ursache a fost ca ţă...