Numirea lui Liviu Pop in functia de ministru al Educatiei a luat prin surprindere comunitatea oamenilor de stiinta, traumatizata in 2012 de felul in care politicianul social-democrat s-a comportat in cazul de plagiat al lui Victor Ponta.
A fost vorba tot despre o decizie luata noaptea, ca si in cazul OUG 13/2017. Unul dintre cele mai prestigioase foruri ale comunitatii stiintifice romanesti a fost desfiintat brusc pentru a-l scapa pe premierul de atunci al PSD de efectele unui scandal rusinos. Nu s-a reusit decat temporar. In cativa ani, Victor Ponta a ramas definitiv fara titlul de doctor in Drept.
Suntem in 2017, Romania are un nou premier PSD, Mihai Tudose, si el acuzat de plagiat. Mai mult, Tudose a recunoscut ca a vrut sa scape de titlu, dar nu a reusit. In acest context, Liviu Pop isi face din nou aparitia la Ministerul Educatiei si nu putem sa nu ne intrebam cu ingrijorare care este noua misiune primita.
Marius Andruh: Fenomenul plagiatului trebuie eradicat exemplar
Ziare.com l-a intrebat pe academicianul Marius Andruh, fost presedinte al CNATDCU, institutia care se ocupa si de plagiatele demnitarilor, ce asteptari are de la noul ministru al Educatiei.
"In opinia mea, un ministru al Educatiei are multe de rezolvat, printre care si de eradicat fenomenul plagiatului. Indiferent cine este ministrul Educatiei. Eu nu pot sa spun care este prioritatea lui, poate ca sunt scolile de la tara, de exemplu. Sunt multe de facut in invatamantul nostru, dar problema plagiatelor si rezolvarea ei definitiva trebuie sa fie intre prioritatile ministrului. Ea trebuie rezolvata exemplar, pentru ca numarul plagiatelor NU este atat de mic. Si a doua problema - cresterea calitatii tezelor de doctorat in anumite domenii. O spun apasat, sunt multe teze de doctorat cu o calitate foarte slaba, neglijandu-se faptul ca o teza de doctorat trebuie sa se finalizeze printr-un numar de publicatii. Doctoratul trebuie sa fie o sursa importanta de publicatii pentru cercetarea romaneasca, poate una dintre cele mai importante", a declarat Marius Andruh.
Intrebat daca ne putem astepta la asemenea masuri din partea lui Liviu Pop, academicianul a raspuns scurt: "Nu cred".
Noaptea ca hotii, episodul 2012
Marius Andruh spune ce i-a ramas in memorie legat de episodul rusinos din 2012, cand Liviu Pop, pe atunci ministru interimar al Educatiei, a fortat cadrul legislativ incercand sa spele imaginea sefului sau de partid, premierul Victor Ponta.
"A venit mai intai un secretar de stat, care apoi a plecat si a aparut Liviu Pop. Eram in sala atunci. Dansul a venit cu un aer superior sa ne spuna ca nu mai existam, pentru ca in noaptea respectiva s-a dat un ordin de ministru prin care CNATDCU era desfiintat (ordin de ministru care inca nu aparuse in Monitorul Oficial cand a venit el la noi). Intr-un mod destul de neelegant a incercat sa ne faca sa intelegem ca nu avem niciun rost acolo si ca tot ce discutam nu este treaba noastra. Imi aduc aminte multe, bineinteles, dar cam atat va pot spune deocamdata", a relatat Marius Andruh, fost presedinte al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Cine este Marius Andruh
Marius Andruh este membru titular al Academiei Romane din 2009, presedinte al Sectiei de Stiinte Chimice a Academiei Romane si director al Departamentului de Chimie Anorganica al Facultatii de Chimie de la Universitatea din Bucuresti.
Rezultatele cercetarilor sale au generat peste 250 articole si patru capitole de carti, care au adunat peste 6.900 citari (h-index = 41), iar peste 25 au figurat in topul celor mai citate/accesate articole ale unor prestigioase jurnale internationale, conform Wikipedia.
Este membru ales al Academiei Europaea, membru corespondent (ales) al Academiei Europene de Stiinte, Arte si Litere, Paris (2004) si membru ales al European Academy of Sciences (2010).