Parlamentarii primesc incepand cu 1 iulie sume forfetare mai mari cu aproximativ 7.000 de lei lunar in urma intrarii in vigoare a noii legi a salarizarii care prevede majorarea indemnizatiilor parlamentarilor de la 7.700 lei brut la peste 13.000 lei brut pe luna, scrie News.ro. Cuantumul sumelor forfetare va fi stabilit miercuri de catre conducerea parlamentului.
Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au fost convocate pentru miercuri, incepand cu ora 12:00. Potrivit proiectului ordinii de zi, conducerile celor doua Camere vor discuta suma forfetara pentru cheltuieli de organizare si functionare a birourilor parlamentare. Mai exact, asa cum prevede statutul deputatilor si senatorilor, birourile permanente trebuie sa aprobe cuantumul sumei forfetare care este echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta a deputatului, respectiv a senatorului, arata Hotnews.
Potrivit noii legi a salarizarii, de la 1 iulie indemnizatiile lunare ale senatorilor si deputatilor au crescut de la aproximativ 7700 lei brut la 13050 lei. Acest lucru inseamna o suma forfetara de 19575 lei/ luna, mai mare cu aproximativ 7000 de lei fata de cea de pana acum.
Pentru liderii de grupuri parlamentare, presedintii, vicepresedintii si secretarii comisiilor permanente, sumele forfetare vor fi si mai mari, peste 20000 lei/ luna, deoarece si indemnizatiile acestora vor fi mai mari fata de cele ale simplilor parlamentari.
Cele mai consistente sume forfetare, ca de altfel si indemnizatii, le vor avea Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, alaturi de toti membrii conducerilor Parlamentului, noteaza News.ro.
Astfel, Dragnea si Tariceanu vor avea o suma forfetara lunara de 25012 lei la o indemnizatie bruta de 16.675 lei/ luna.
Pe de alta parte, indemnizatiile celor doi presedinti ai Camerelor si cele ale membrilor birourilor permanente ale Camerelor Deputatilor si Senatului au scazut de la 1 iulie, odata cu intrarea in vigoare a legii salarizarii, de la 21.540 lei la 16.675 lei (presedintii Parlamentului) si de la 19.055 lei la 15.515 lei (ceilalti membri ai Birourilor Permanente).
Ele fusesera majorate in iulie 2015, de catre premierul interimar Gabriel Oprea, prin ordonanta de urgenta, care desi a fost respinsa in Senat nu a mai fost pusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor pentru a fi respinsa definitiv.