Statul își plătește angajații "la negru". Analiză pe fluturașul lui Godină

Statul își plătește angajații "la negru". Analiză pe fluturașul lui Godină

Luni, de „Ziua fericirii”, polițistul Marian Godină și-a făcut public fluturaşul de salariu. O analiză a site-ului riscograma.ro arată că până și statul își plătește angajații „la negru”, iar acest lucru i-ar afecta pensia.

În cazul lui Marian Godină este vorba despre un salariu de bază brut cu tot cu sporuri de 2544 de lei. În mod normal, el corespunde unei cheltuieli a angajatorului de 3129 de lei, respectiv unui salariu net de 1800 de lei. Ar rezulta o impozitare a muncii de 42,5%.

Doar că, ulterior, apar banii „în plic” – sporul de hrană și „alte drepturi” – pentru care nu se mai plătește nici un fel de impozit sau contribuție. Aceștia adaugă 1254 de lei la salariul net, care devine astfel 3053 de lei (apar mici inadvertențe din cauza cotizațiilor și reținerilor, dar asta este cifra).

Cheltuiala totală a angajatorului crește astfel la 4383 de lei, dar povara fiscală scade la doar 30%.

Dacă ar fi respectat regulile pe care le impune sectorului privat, statul ar fi avut următoarele opțiuni:

– fie să-i reducă polițistului salariul net cu mai mult de 550 de lei! (un angajat în privat pe acest buget primește în mână fix 2500 de lei)
– fie să contribuie la bugetul de stat cu încă 970 de lei! (un angajator privat care plătește 3053 de lei net dă la stat încă fix 2300 de lei)

Autorul analizei dă ca posibile două motive:

Un motiv, mai puțin probabil, ar fi cu bătaie lungă. Pentru banii respectivi, dacă nu se colectează CAS nu se va plăti nici pensia. Din păcate (sau, când e vorba de așa planuri malefice, din fericire) nimeni nu se gândește atât de departe; totuși rezultatul rămâne.

Celălalt motiv, mai plauzibil, este că a intervenit competiția între părțile componente ale statului, moment în care a devenit clar că impozitarea uriașă este o povară prea mare iar evitarea ei – un avantaj competitiv. Concret, norma de hrană s-a acordat la început pentru categorii restrânse din sistemul de ordine publică și apărare națională. Dacă ministerele respective ar fi plătit impozit pentru sumele respective, acesta s-ar fi redistribuit în tot aparatul bugetar, în schimb așa au putut folosi banii integral pentru interesele proprii.

Citiți articolul integral aici.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
541

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
391

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2809

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...