O LECȚIE PENTRU ROMÂNI: Noaptea în care fermierii francezi și-au salvat culturile! GALERIE FOTO

O LECȚIE PENTRU ROMÂNI: Noaptea în care fermierii francezi și-au salvat culturile! GALERIE FOTO

În vreme ce oficialii din România se lamentează și promit despăgubiri pentru culturile afectate de zăpadă și ger, fermierii francezi au ieșit în câmp și toată noaptea au acționat pentru salvarea livezilor și a viilor.

Producătorii din comuna Chablis, din Franța, au aprins mii de torțe pe câmp, pentru a-și proteja butucii de viță de vie de frig.

Metoda folosită de francezi este una meticuloasă, dar eficientă și duce la salvarea producției, fie că vorbim despre pomi, fie că se aplică pentru vița de vie, și se referă la încălzirea aerului din livadă.

Aceasta se poate realiza cu ajutorul unor sobiţe spe­ciale, arzătoare sau pur și simplu un foc în aer liber. Încălzirea se poate executa cu combustibil (reziduuri de petrol, motorină, ţiţei, aflam de la moldovenii de la agrobiznes.md. O sobiţă de mărime mijlocie poate încălzi o suprafaţă de circa 50 de metri pătrați și poate proteja pomii până la temperaturile de -6…-7°C. Cele mai cunoscute sobițe sunt cele de tip Bujorean, denumite antibrumar (inovaţie a prof. Gh. Bujorean de la Insti­tutul agronomic din Timişoara). Sobiţele trebuie aşezate în zigzag. Indiferent de modul cum se realizează, încălzirea aerului determină for­marea curenţilor de convecţie. Aerul cald se ridică până ce întâlneşte un alt strat de aer având aceleaşi temperaturi şi densitate, fiind înlocuit de cel rece din zonele neîncălzite. În acest mod se elimină inversiunile termice de radiaţie.

Pe Facebook au fost publicate mai multe fotografii care arată cum au acționat francezii, cu mențiunea: "În podgoriile din Chablis, noaptea asta, bărbaţi şi femei au luptat cu Mama-Natură...! În speranţa că nu sunt prea afectate..." (sursa Titouan Rimbault Photographe - Auxerre):










 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...