Disparitia timbrului de mediu poate duce la importul a peste 500.000 de vehicule second-hand in acest an!

"Raportul masini noi-masini rulate din import a fost asadar de aproape 1:3, insa in unele judete a fost de peste 1:15 (Salaj 1:27, Botosani 1:18). Ce s-ar putea intampla anul acesta cand timbrul de mediu nu mai exista?"

Disparitia timbrului de mediu poate duce la importul a peste 500.000 de vehicule second-hand in acest an!

   FOTO: APIA

​Anul trecut au fost aduse in tara 300.000 de masini second-hand din import, iar numarul ar putea creste puternic in acest an cand timbrul de mediu nu mai exista, avertizeaza reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Automobile din Romania. Propunerea APIA este ca timbrul de mediu sa fie inlocuit de o taxa de achizitie si de un impozit auto modificat, ambele pe ideea de a incuraja masinile noi. Asociatia spune ca nu e nicio problema daca programul Rabla nu s-ar mai tine, fiindca masinile tot se vand.

Timbrul de mediu

Anul trecut s-au vandut 115.000 autoturisme noi in tara, arata datele APIA, si au fost aduse din import 300.000 de masini rulate. Timbrul de mediu a fost scos prin legea celor peste 100 de taxe anulate.

"Raportul masini noi-masini rulate din import a fost asadar de aproape 1:3, insa in unele judete a fost de peste 1:15 (Salaj 1:27, Botosani 1:18). Ce s-ar putea intampla anul acesta cand timbrul de mediu nu mai exista? Avem un raport de 1:3, dar putem ajunge cred la 1:5, 1 la 5 si ceva. Sper totusi sa nu se intample asta", spune Ernest Popovici, director general APIA. Un calcul arata ca, la un raport de 1:5 si la o piata a masinilor noi de 100.000, cea second-hand trece de 500.000.

Insa e de asteptat ca ceva sa vina in locul timbrului de mediu abrogat, iar APIA propune doua lucruri: modificarea actualului impozit auto care acum se calculeaza in functie de cilindree si introducerea unei taxe platite la achizitie.

APIA propune "aplicarea unui concept modern de taxare a autovehiculelor (la achizitie si de proprietate, cumulativ) care sa stimuleze intr-o mai mare masura achizitia si posesia celor noi, in detrimentul celor rulate".

Citeste articolul complet pe 0-100.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
542

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
394

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2834

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...