De la 1 aprilie vom plati mai mult pentru gaze!

De la 1 aprilie vom plati mai mult pentru gaze!

Pretul gazelor va creste cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care vor fi protejati pe parcusul anului de eventuale cresteri neasteptate de preturi pe piata libera, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, prezent la o dezbatere pe teme energetice.

"De la 1 aprilie, conform ordonantei de urgenta 64 (din 2016 - n.red.), care este in dezbatere in Parlament si consideram ca va fi aprobata, incepe procedura de liberalizare totala a pietei de gaze naturale din Romania, cu referire exacta catre piata casnica. De la 1 aprilie nu va mai exista un pret reglementat pentru productia de gaze si vor ramane reglementate doar celelalte elemente ale pretului final: tarifele de retea, de furnizare si elementele care sunt considerate monopol naturale", a spus Havrilet, citat de  Ziare.com.

Potrivit acestuia, masura va duce la o majorare intre 5 si 6% a preturilor actuale pentru populatie.

"In previziunea noastra, avand in vedere evolutia preturilor internationale care sunt la acelasi nivel sau foarte apropiat fata de gazele din productia interna, consideram o crestere de cativa lei pe MWh, adica o crestere intre 5 si 6% pe mia de metri cubi", a precizat presedintele ANRE.

"ANRE a stabilit o metodologie potrivit careia achizitia gazelor pentru populatie sa se faca pentru un an de zile pentru o perioada de iarna, respectiv octombrie - aprilie. Asta inseamna ca furnizorii care sunt atasati acestei pietei vor cumpara gaze la pretul de acum pentru un an intreg. Aceasta inseamna ca consumatorul casnic este protejat impotriva unei cresteri neasteptate de pret", a mai spus Havrilet.

La mijlocul lunii februarie, directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, declara ca piata gazelor se va confrunta cu probleme serioase de la 1 aprilie, daca ANRE nu ia masuri.

"In sectorul gazelor, vom inregistra probleme majore de la 1 aprilie. Daca nu se va face nimic, presiunea pe pretul platit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de cresteri de doua cifre pentru consumatorii finali, daca ANRE nu ia masuri", a spus seful furnizorului de gaze.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...