Bani pentru lână! Crescătorii botoşăneni de oi, invitaţi să intre în programul ajutorului de minimis

Ca să nu mai arunce lâna pe câmp sau să-i dea foc, crescătorii de ovine vor primi un sprijin financiar de 1 leu la kilogram pentru lâna comercializată la darac. Este o nouă formă de ajutor financiar pe care guvernul o implementează în această perioadă.

Bani pentru lână! Crescătorii botoşăneni de oi, invitaţi să intre în programul ajutorului de minimis

Astfel, pentru a beneficia de acest ajutor, crescătorii de oi trebuie să se înregistrezela Direcţia Agricolă cu mai multe documente, printre care atestatul de producător, dovada că exploataţia este înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului. Vorbim însă de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, persoane juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică.

"În momentul de faţă implementăm HG 500/2017- ajutorul de minimis pentru crescătorii de ovine, un leu pe kilogram lână comercializată în centrele de achiziţie şi procesare a lânii. De pe o oaie se ia, în funcţie de rasă, în jur de 2-3 kilograme de lână. E vorba de un plus la ceva ce crescătorii oricum fac. Noi intenţionăm să luăm lâna de la stână. Va fi un pionerat şi ca orice activitate aflată la început va avea plusuri şi minusuri, dar să vedem cum funcţionează. Sprijinul guvernului a venit chiar la momentul potrivit, oile fiind tunse în perioada iunie- iulie. Crescătorul nu trebuie decât să vină să se înregistreze, la Direcţia Agricolă, în Registrul Unic de Evidenţă până pe 30 august, ca să poată beneficia ulterior de acest act normativ", explică directorul Direcţiei Agricole a Judeţului Botoşani, Cristian Delibaş.

Problema este că în prezent în judeţ nu mai funcţionează niciun darac- în condiţiile în care în perioada în care se procesa toată lâna din judeţ erau prezente în mai toate aglomerările urbane şi mic-urbane. Din cauza ineficienţei economice, însă, s-au închis pe rând pentru că ciobanii nu mai aveau motiv să ducă lâna la darac şi preferau să o arunce sau să-i dea foc.

"În momentul de faţă, intenţionăm să facem cel puţin două centre, însemnând unul în municipiul Botoşani şi încă unul sau chiar două în teritoriu. Deocamdată am avut discuţii cu potenţialii investitori în asemenea activitate, ei s-au rezumat să analizeze oportunitatea de a investi- pentru că ei trebuie să investească în echipamente, spaţii, forţa de muncă şi cu siguranţă săptămâna asta vom avea un răspuns pozitiv din partea lor. Zilele acestea vom merge la Bistriţa, acolo unde funcţionează un astfel de centru, să vedem interesul agentului economic în a deschide un centru la Botoşani dar şi ca botoşănenii care cresc ovine să vadă cum funcţionează o astfel de unitate de achiziţie a lânii. Va fi un succes dacă ne vom implica cu toţii, în sprijinul producătorilor agricoli", susţine Cristian Delibaş.

Ce spun crescătorii de animale? Iniţiativa guvernului nu-i încântă în mod deosebit, dar sunt dispuşi să încerce. Victor Arăpaşu deţine o exploataţie de oi Karakul dar nu consideră că subvenţia de 1 leu pe kilogram lână va fi convingătoare pentru crescători.

"Pe mine mă costă 4 lei de tuns o oaie, şi la 300 de oi câştig, prin program, 600 de lei. E mult de umblat până intră în program, până duc lână, până mă sună de la bancă că mi-au intrat banii în cont. E bătaie de cap, dar fac şi eu demersurile pentru a intra în program, să vedem cum e. Nu arunc lâna, anul trecut am dat-o la cineva să acopere un saivan, de exemplu. O să vedem cum va merge", spune Victor Arăpaşu.

La nivelul judeţului Botoşani sunt 350.000 de capete de ovine a căror lână ar putea fi procesată.

 

Spune-ne opinia ta