Zilele acestea îl sărbătorim pe marele actor botoșănean Octavian Cotescu (VIDEO)

Zilele acestea îl sărbătorim pe marele actor botoșănean Octavian Cotescu (VIDEO)

Zilele acestea ar trebui să ne aducem aminte cu drag și mult respect de marele actor Octavian Cotescu. Acesta s-a născut la 14 februarie 1931 la Dorohoi și a fost un actor botoșănean de mare succes în generația de aur a teatrului și filmului românesc.

Activitatea sa artistică cuprinde numeroase roluri interpretate în film, dar și în teatru, în principal la Teatrul Bulandra din București, unde a fost coleg cu Toma Caragiu, Ștefan Bănică, Marin Moraru, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Florian Pittiș, Rodica Tapalagă, Ileana Predescu, Petrică Gheorghiu, Irina Petrescu, Ion Besoiu, sau Dan Nuțu.

A fost totodată unul dintre interpreții preferați ai teatrului de televiziune și ai teatrului radiofonic din epocă.

Activitatea de scenă a fost dublată și de o carieră didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) "I.L. Caragiale" din București, unde a ocupat și funcția de rector în perioada 1981-1985. Printre cei mai buni studenți ai lui se numără Horațiu Mălăele, Stelian Nistor, Dan Condurache, Rosina Cambos, Maria Ploae.

Fiu de ceferist, Octavian Cotescu s-a născut la Dorohoi, dar se mută cu toată familia la Iași. Verile și le petrece cu mama și cu sora sa la Botoșani, la bunicii dinspre mamă, sau la mătușa sa, Ecaterina Lazăr, unde își va petrece vacanțele cutreierând orașul și împrejurimile chiar și după dispariția din viață a bunicilor. Așa s-a întrăgostit cu adevărat Octavian Cotescu de Botoșani.

Octavian Cotescu a fost distribuit în nu mai puțin de 52 de filme românești, în timp ce numărul pieselor de teatru în care a jucat pare nesfârșit.

Octavian Cotescu a fost și deputat în Marea Adunare Națională în perioada 1975 - 1980.

Vă propunem să îl revedeți într-o scenetă filmată în 1972 numită "Calendarul unui parazit".

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din județ, amendat pentru o țigară fumată în parc

astăzi, 18:39
196

Patrula Poliției locale care acționa în zona parcului Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, a intervenit vineri, în jurul orei 15.50, în parcul de  joacă pentru copii din...

Județul Botoșani scapă de vijelii, dar nu de tot. Cod galben de vânt în această seară

astăzi, 18:36
105

Administrația Naională de Meteorologie a emis, luni, o nouă avertizare de tip nowcasting, potrivit căreia, începând cu ora 18:00, județul Botoșani se află sub Cod galben.Potrivi...

Tânăr din județ arestat, după ce a furat de la firma la care a fost angajat

astăzi, 18:28
176

Sâmbătă, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sebeș, sprijiniți de polițiștii din Brașov, l-au depistat și reținut pe un tânăr de 21 de ani, ...