Trupa „Katharsis” din Botoșani s-a întors cu distincții prețioase de la Festivalul Internațional „Stage” 2019

Trupa „Katharsis” din Botoșani s-a întors cu distincții prețioase de la Festivalul Internațional „Stage” 2019

Unica trupă de teatru antic din România, formată din liceeni din Botoșani și coordonată de o cunoscută profesoară din municipiul-reședință, s-a întors cu premii de la Festivalul Internațional de Teatru ”Stage”, desfășurat la Cluj, în perioada 17-19 octombrie a.c.

Este vorba despre trupa „Katharsis”, o echipă de elevi ai Colegiului Național „A. T. Laurian” din Botoșani, îndrumată de profesorul doctor Dorica Coca . Cu piesa „Acteea și Nero”, tinerii actori au impresionat publicul și juriul. Protagonista spectacolului a fost câștigătoarea premiului pentru cea mai bună actriță în rol principal feminin. Este vorba despre Ilona Dănilă, elevă în clasa a XII-a.

Este un premiu pentru care am muncit enorm, ni l-am dorit foarte mult, l-am visat cu ochii deschiși la fiecare repetiție făcută și a venit!”

, exclamă Dorica Coca.

Totodată, trupa a fost distinsă pentru promovarea literaturii antice.

„Noi, prin această metodă inovativă, transmitem informații despre cultura și civilizația greco-romană, punând în scenă doar piese adaptate după scriitorii din Roma și din Grecia antică sau compuse de noi, originale, inspirate din istoria Antichității. Asemenea festivaluri și asemenea juriu ne motivează să mergem mai departe”

, precizează fondatorul și coordonatorul trupei.

Festivalul „Stage” este un colaj de spectacole teatrale, o suită de momente artistice, precum și o modalitate de a ajuta copii aflați în situații de risc sau cazuri sociale din întreaga țară. Evenimentul este organizat de Asociația Părinți din România, iar fondurie care se vor cumula prin prisma acestuia sunt direcționate către PEDITEL – o  linie telefonică de asistență pentru copii, al cărei scop general este oferirea consilierii și a sfaturilor medicale în mod gratuit și non-stop.

„Stage – International Youth Theater Festival” a ajuns, în acest an, la cea de a zecea ediție, fiind unul dintre cele mai cunoscute inițiative culturale și caritabile din țară.

Pe lângă trupa botoșăneană de teatru, au fost desemnate în marea finală trupe din: București, Cluj, Bihor și Motru.

An de an, sute de liceeni vin la Cluj pentru a participa la acest concurs dedicat unei cauze nobile, din mai toată România și din afara granițelor acesteia. Trupa „Katharsis” a participat pentru a patra oară la acest eveniment.

 

Spune-ne opinia ta