Titlul de Cetăţean de Onoare, acordat neurochirurgului LEON DĂNĂILĂ! Foto, video

Titlul de Cetăţean de Onoare, acordat neurochirurgului LEON DĂNĂILĂ! Foto, video

 LEON DANAILA  

Neurochirurgul Leon Dănăilă va deveni Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani, proiectul de hotărâre în acest sens urmând să fie supus dezbaterii în şedinţa de Consiliu Local de pe data de 24 iunie 2015.

Într-un "ARGUMENT în vederea acordării titlului de Cetățean de onoare al orașului Botoșani D-lui Acad. Leon Dănăilă", scriitorul Victor Teişanu, cel care este şi custodele Casei Memoriale "Leon Dănăilă" din Darabani, a făcut un parcurs al vieţii şi activităţii excepţionale a Academicianului Leon Dănăilă, unul dintre cei mai străluciţi neurochirurgi pe care i-a dat România ultimului secol:
    
"Academicianul Leon Dănăilă reprezintă un reper important al lumii medicale contemporane. Opera sa teoretică, numărând 42 de tratate, atlase și monografii fundamentale, a revoluționat pur și simplu neurochirurgia, atât prin valoarea descoperirilor, cât și prin aria și vocația lor de aplicabilitate. În mediul universitar și academic profesorul se bucură de respect și prețuire, fiind perceput ca un strălucit ambasador român al medicinii și științei universale. Nu întâmplător academicianul  Leon Dănăilă a participat, de-a lungul anilor, la peste 160 de congrese și simpozioane, în țară și dincolo de hotare, publicând sau prezentând la diverse reuniuni de specialitate circa 400 de studii și comunicări științifice.

Absolvent a două universități de stat (în medicină și psihologie – filozofie), a numeroase stagii de specializare în Europa și SUA și cu o bursă Fullbright pentru perfecționare la New York, Leon Dănăilă devine medic primar neurochirurg, apoi profesor universitar în neurochirurgie și psihoneurologie, precum și conducător științific de doctorate. În același timp, s-a remarcat și în sfera inventicii medicale, obținând 28 de brevete pentru invenții și inovații, cu amplu impact în practica operatorie la nivel mondial. Să amintim că, în colaborare cu neurobiologul Vasile Păiș, a descoperit o nouă celulă cerebrală pe care a numit-o cordocit. Epocala descoperire, rod a trei decenii de cercetare, a fost prezentată deja la congresele de la Cape Town (2006), San Diego (2009) și Los Angeles (2011), ea constituind pentru autori motivația unor noi și profunde investigații, concretizate în lucrări și atlase de neuromorfologie și neuroștiințe.

Dar poate cel mai consistent capitol din activitatea ilustrului profesor este opera sa practică. Leon Dănăilă a realizat în 1981, la Spitalul "Gh. Marinescu" (azi "Bagdasar-Arseni") din București, prima secție de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie, care dezvoltându-se s-a transformat într-un veritabil institut de specialitate. Punându-și necontenit în valoare experiența și cultura medicală, dar și cu indiscutabil har de la Dumnezeu, profesorul Dănăilă a operat, în cele peste cinci decenii de activitate profesională, circa 40.000 de pacienți, utilizând cu maximă eficacitate și în premieră pentru România, microscopul operator și laserul. Introducerea acestor noi instrumente în sala de operație a contribuit la o spectaculoasă scădere a mortalității operatorii, de la peste 50 la sută la mai puțin de 4 la sută, adică rezultate care egalează cele mai valoroase performanțe din neurochirurgia mondială.

Ilustrul medic nu consideră nici astăzi că știe totul și că este omnipotent. Prin urmare își optimizează mereu tehnica operatorie dobândind, prin lecturi, cercetare permanentă și practică la cel mai înalt nivel, un orizont de cultură științifică enciclopedică, pus necondiționat în serviciul sănătății semenilor și împotriva suferinței umane cauzate de maladiile cerebrale. Este unanim recunoscută capacitatea sa excepțională de a rezolva cazuri de maximă complexitate neurochirurgicală, motiv pentru care a fost adesea solicitat, spre a interveni, ca medic, în țări de pe toate continentele.

Academicianul Leon Dănăilă și-a demonstrat, totodată, și calitățile sale manageriale, îndeplinind cu succes misiuni de organizare și conducere la diverse comisii ale Ministerului Sănătății, ca șef de institut clinic, departament universitar sau director de mare spital. Astfel, pornind de la performanțele profesionale, inegalabile chiar și pe plan mondial, și ajungând la implicarea sa în viața socială, indisolubil legat de interesele comunitare, medicul s-a dovedit a fi și un model de cetățean. Aici, în județul nostru, acest fapt s-a tradus prin acordarea titlului de Cetățean de Onoare în localitatea sa natală, Darabani (mai 1999), apoi de Absolvent de Onoare al Liceului "Grigore Ghica Voievod" din Dorohoi și Cetățean de Onoare al orașului Dorohoi (sept. 1999). În semn de aleasă prețuire și recunoștință, autoritățile și concetățenii din Darabani au pus, în încăperile casei părintești a academicianului, bazele unui muzeu care să evoce, cu argumente concrete, destinul acestui om de înaltă ținută morală, civică și științifică. Muzeu care s-a dovedit a avea, pentru întreg arealul geografic, nu doar funcția unui obiectiv turistic, ci mai cu seamă rezonanța unei instituții educative.

Lecția academicianului Leon Dănăilă este una simplă: un om, chiar pornind la drum din extremul nord românesc, cel atât de izolat prin imensele decalaje economice și distanța față de centru, poate ajunge, prin dăruire, efort și jertfă personală, în vârful ierarhiilor internaționale din orice domeniu, inclusiv cel științific.

Și cu adevărat se poate spune că Leon Dănăilă se situează profesional pe culmile recunoașterii, fiind membru titular al Academiei Române, membru al Academiei de Științe Medicale și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România. Concomitent, el a fost cooptat și în sistemul academic internațional, precum New York Academy of Sciences, (USA), London Diplomatic Academy, (Anglia), Academie Europeenne d Informatisation, (Franța) sau American Academy for the Advancement of Science, (USA). Mai face parte din peste 20 de societăți științifice din Europa, SUA sau Japonia. Pentru contribuția sa teoretică și practică la dezvoltarea neurochirurgiei, Academia Română i-a conferit, în mod cu totul excepțional, 5 premii, în 1995, 2001, 2002, 2003 și 2011. Academia Oamenilor de Știință din România l-a răsplătit cu 2 premii (în 2011 și 2014), și tot de două ori este premiat și de către Academia de Științe Medicale din România (în 2000 și 2014).

În lunga și formidabila sa carieră medicală i s-au decernat zeci de titluri, premii și trofee, diplome și distincții, ordine și medalii, atât din partea unor universități, asociații și societăți științifice românești, cât şi a unor celebre instituții de profil din USA, Anglia, Italia, Belgia etc. A fost premiat de cele mai înalte foruri religioase din țară, dar și de Președinția României în 2000, prin conferirea gradului de Ofițer al Ordinului "Serviciu Credincios", și 2010, când este distins, pentru merite deosebite, cu Ordinul "Serviciu Credincios" în grad de Comandor. Academicianul Leon Dănăilă este omul care și-a închinat întreaga ființă luptei pentru sănătatea semenilor, folosind în chip magistral armele științei medicale. Deviza sa, devenită faimoasă, spune totul în doar cinci cuvinte : "pentru mine viața înseamnă ceilalți". Iar destinul său exemplar l-a transformat de mulți ani într-un simbol românesc al eficienței și excelenței științifice.

Recunoscut ca o personalitate distinsă în domeniul neurochirurgiei mondiale de astăzi, savantul Leon Dănăilă nu s-a bucurat, așa cum merita cu asupra de măsură, de recunoașterea sa oficială în județul natal. Născut la Darabani (1 iulie 1933), cu o carieră profesională și științifică greu de egalat, s-ar fi impus ca Domnia Sa să devină Cetățean de Onoare al orașului Botoșani cu multe decenii în urmă. Căci aflat de ani buni în avangarda științei neurochirurgicale de azi, medicul Leon Dănăilă ar putea fi declarat, cu maximă îndreptățire, și Cetățean de Onoare al Lumii. Așa încât noi, modeștii săi conjudețeni, recunoscându-i în sfârșit meritele și conferindu-i titlul care i se cuvine la Botoșani cu prisosință, n-am face decât să onorăm o veche și presantă datorie a noastră. (Victor  Teișanu)

Citeste şi De Ziua Oraşului, recunoaştem VALOAREA: Care este cetăţeanul de Onoare al Botoşanilor?
şi Academician LEON DĂNĂILĂ: "Am vrut ca această casă memorială să fie o lecţie de viaţă pentru toti elevii din nordul ţării" FOTO







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un mormânt ce-și așteaptă eroul!

astăzi, 15:22
184

În anii 2007-2008, la Botoșani, în revista „Forum Cultural”, sub semnăturile istoricilor Petre Otu și Octavian Liviu Şovan apărea un articol ştiinţific, defalcat î...

La un pas de tragedie din cauza scăpărilor de gaz de la o butelie. O femeie a ajuns la spital cu arsuri! (Video)

astăzi, 14:57
520

S-a întâmplat astăzi din localitatea Carasa, în jurul prânzului. Proprietara a reușit să iasă din locuință, fiind găsită de vecini în fața casei. Tot ei au sunat...

Vasilache și Mărioara, într-un spectacol-premieră la Teatrul ”Vasilache” din Botoșani! (Foto)

astăzi, 14:37
35

Textul şi regia spectacolului ”Vasilache și Mărioara” sunt semnate de Ion Sapdaru; scenografie şi univers sonor Gelu Rîşca.Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: ...