Sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei

Sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei
Astazi, crestinii ortodocsi o sarbatoresc pe Sf. Cuv. Parascheva, cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei.

Sute de biserici de parohie din Romania sunt inchinate ei pentru a le ocroti, iar in nordul Greciei, in Bulgaria si Serbia credinciosii ortodocsi o cinstesc de asemenea cu multa evlavie.

Sfanta Cuv. Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei.

De mica, sfanta s-a indreptat intru Domnul. Sfanta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia rasariteana, la inceputul secolului al XI-lea, ea provenind dintr-o familie cu credinta in Dumnezeu. La varsta de 15 ani s-a dedicat vietii monahale.

Binecuvantata mama a Sfintei Parascheva s-a ocupat de cresterea ei, a hranit-o cu frica si dragostea fata de Dumnezeu, potrivit poruncilor Domnului. Sfanta mergea impreuna cu mama ei in mod regulat la biserica, asculta si cerceta Legea lui Dumnezeu si cauta sa o indeplineasca.

Marea evlavie a poporului dreptcredincios fata de Sfanta Cuvioasa Parascheva se explica tocmai prin convingerea si constatarea ca ea este mult folositoare, daruind ajutor, prin rugaciunile ei, tinerilor si batranilor, fecioarelor si mamelor, manastirilor si familiilor, bolnavilor si saracilor.

Puterea ei vine din sfintenia si din bunatatea ei, adica din iubirea ei fata de Dumnezeu si fata de oameni. Moastele sfintei, ajunse la Iasi in 1641, pe vremea domnitorului Vasile Lupu, atrag anual milioane de pelerini. In popor, Sfintei Parascheva i se mai spune si Sfanta Vineri.

Sarbatoarea Sfintei a devenit, in ultimii ani, o manifestare crestina de amploare, ocazie prin care la Iasi ajung in pelerinaj peste un milion de pelerini anual, mare parte dintre acestia asteptand ore in sir la un rand care se intinde uneori pe cate 2-3 kilometri. Pelerinii stau cu zecile de ore la rand pentru a ajunge sa se inchine la racla cu moastele sfinte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Misiune specială a cadrelor medicale: Au chemat în ajutor pompierii!

Sâmbătă, 15 Iunie 2019
1345

O femeie din Săveni a sunat la 112, spunându-le medicilor că nu poate respira. Echipajul de la Serviciul Județean de Ambulanță ajuns la fața locului a acordat primul ajutor, însă au...

Darren Cahill: "Am ajuns un mare antrenor pentru că am avut o mare jucătoare, Simona Halep"

Sâmbătă, 15 Iunie 2019
188

Fostul antrenor al Simonei Halep, australianul Darren Cahill, susține că a ajuns un mare antrenor deoarece a avut parte de o mare jucătoare, Simona Halep, între ei existând o mare &icir...

A murit marele cineast italian Franco Zeffirelli

Sâmbătă, 15 Iunie 2019
242

Marele regizor italian Franco Zeffirelli a murit sâmbătă, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Roma, anunță AFP. Franco Zeffirelli "s-a stins în pace după o l...