Sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei

Sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei
Astazi, crestinii ortodocsi o sarbatoresc pe Sf. Cuv. Parascheva, cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei.

Sute de biserici de parohie din Romania sunt inchinate ei pentru a le ocroti, iar in nordul Greciei, in Bulgaria si Serbia credinciosii ortodocsi o cinstesc de asemenea cu multa evlavie.

Sfanta Cuv. Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei.

De mica, sfanta s-a indreptat intru Domnul. Sfanta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia rasariteana, la inceputul secolului al XI-lea, ea provenind dintr-o familie cu credinta in Dumnezeu. La varsta de 15 ani s-a dedicat vietii monahale.

Binecuvantata mama a Sfintei Parascheva s-a ocupat de cresterea ei, a hranit-o cu frica si dragostea fata de Dumnezeu, potrivit poruncilor Domnului. Sfanta mergea impreuna cu mama ei in mod regulat la biserica, asculta si cerceta Legea lui Dumnezeu si cauta sa o indeplineasca.

Marea evlavie a poporului dreptcredincios fata de Sfanta Cuvioasa Parascheva se explica tocmai prin convingerea si constatarea ca ea este mult folositoare, daruind ajutor, prin rugaciunile ei, tinerilor si batranilor, fecioarelor si mamelor, manastirilor si familiilor, bolnavilor si saracilor.

Puterea ei vine din sfintenia si din bunatatea ei, adica din iubirea ei fata de Dumnezeu si fata de oameni. Moastele sfintei, ajunse la Iasi in 1641, pe vremea domnitorului Vasile Lupu, atrag anual milioane de pelerini. In popor, Sfintei Parascheva i se mai spune si Sfanta Vineri.

Sarbatoarea Sfintei a devenit, in ultimii ani, o manifestare crestina de amploare, ocazie prin care la Iasi ajung in pelerinaj peste un milion de pelerini anual, mare parte dintre acestia asteptand ore in sir la un rand care se intinde uneori pe cate 2-3 kilometri. Pelerinii stau cu zecile de ore la rand pentru a ajunge sa se inchine la racla cu moastele sfinte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții la nouă locuințe din Botoșani, ale unor suspecți de furt calificat

astăzi, 18:15
232

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din IPJ Botoșani cu sprijinul celor din cadrul Poliției Orașului Flămânzi și Secției de poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, au ...

Un șofer de 65 de ani s-a răsturnat pe cupolă. Se afla sub influența alcoolului

astăzi, 18:07
363

Un grav accident rutier a avut loc, joi după-amiază, în localitatea Mănăstirea Doamnei, din comuna Curtești. Un autoturism s-a răsturnat pe cupolă. Șoferul se afla sub influența alcoolu...

Copil de 5 ani căzut într-o fântână adâncă de 10 metri (foto)

astăzi, 17:55
377

Un copilul în vârstă de 5 ani a căzut, joi după-amiază, într-o fântână, în orașul Săveni din județul Botoșani.Băiatul a fost salvat de către pompieri...